Update articol:

Cătună (Greenpeace România): Banii pe care îi plătim Rusiei pentru combustibilii fosili alimentează direct războiul

Cătună (Greenpeace România)

România trebuie să renunţe imediat la importurile de resurse fosile din Rusia, pentru că toate ezitările şi întârzierile politicienilor se traduc în pierderi de vieţi omeneşti, atrag atenţia activiştii de mediu ai Greenpeace.

În acest sens, organizaţia lansează campania cu titlul “Stop Putin! Stop combustibililor fosili din Rusia!”, ce poate fi semnată la adresa https://suport.greenpeace.ro/energiepentrupace.

“Trebuie să renunţăm imediat la importurile de resurse fosile din Rusia. Toate ezitările şi întârzierile politicienilor se traduc în pierderi de vieţi omeneşti Este momentul ca guvernele noastre să-şi asume decizii curajoase, să taie răul de la rădăcină, să pună capăt războiului şi să poată vorbi cu demnitate despre realul ajutor dat Ucrainei. Banii pe care îi plătim Rusiei sunt direct răspunzători pentru alimentarea războiului. Aceşti bani sunt mânjiţi cu sângele civililor nevinovaţi. Aceşti bani ar putea fi investiţi în energie regenerabilă, curată, energia păcii, însă politicienii noştri dau dovadă de laşitate”, a declarat Vlad Cătună, coordonator Campanie Climă şi Energie în cadrul Greenpeace România.

În acest context, organizaţia de mediu face un apel către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să impună imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruseşti. În acelaşi timp, transmite prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, să pună capăt importurilor acestui tip de combustibili în ţara noastră.

Conform datelor Greenpeace, statele membre ale Uniunii Europene au plătit Rusiei, de la începutul invaziei, peste 31 de miliarde de euro pentru achiziţia de combustibili fosili.

“Încă din primele zile ale războiului absurd pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, Greenpeace a dezvăluit legătura toxică dintre industriile combustibililor fosili şi alimentarea războiului, dar şi felul în care acestea alimentează conflicte, distrug vieţi şi agravează criza climatică. Rosneft, principala companie petrolieră din Rusia şi una dintre cele mai mari din lume, condusă de fostul adjunct al lui Putin, Igor Secin, este un furnizor major de combustibil pentru armata rusă. De fiecare dată când cumpărăm combustibili fosili ruseşti, nu contribuim doar financiar la acest război, ci efectiv menţinem echipamentele militare în funcţiune. Rosneft şi companiile subsidiare, Rosneft-Aero şi Transneft, livrează combustibili armatei ruse dinainte de invazie şi până azi”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, transmis joi AGERPRES.

Informaţiile centralizate de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) relevă faptul că peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia militară comandată de preşedintele rus Vladimir Putin, pe 24 februarie 2022. De asemenea, ONU a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei şi la peste 1.600 de civili ucraineni care şi-au pierdut viaţa.

“Greenpeace şi-a arătat susţinerea faţă de Ucraina în majoritatea capitalelor lumii: am organizat proteste pentru pace, am oprit vase ruseşti care transportau combustibili fosili, am atras atenţia politicienilor europeni şi celor din România, am răspuns rapid şi ne-am pus la dispoziţie birourile pentru a caza, hrăni şi proteja refugiaţi. Alături de peste 600 de organizaţii din peste 55 de state din toată lumea, am semnat manifestul ‘Stand with Ukraine’, pentru a opri dependenţa globală de combustibilii fosili care care alimentează maşinăria de război a lui Putin. SUA, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia şi Japonia au anunţat deja embargo asupra resurselor fosile din Rusia. E timpul să o facă şi România. Cu curaj şi determinare, nu mereu în coada listei. Pentru a opri acest război, este nevoie însă de cooperare europeană şi de un embargo total şi imediat asupra combustibililor fosili ruseşti, precum şi să urgentăm investiţiile în energie regenerabilă şi eficienţă energetică. În acest moment, România, deşi este mult mai independentă energetic faţă de multe alte state europene, ocupă un loc pe lista ruşinii şi contribuie cu miliarde de euro, prin combustibilii achiziţionaţi, la crimele de război din Ucraina”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, la două zile după ce Putin a lansat războiul din Ucraina, Svitlana Krakovska, om de ştiinţă şi membru al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a declarat: “Schimbările climatice cauzate de activităţile umane şi războiul din Ucraina sunt alimentate de combustibilii fosili şi de dependenţa noastră de aceştia”.

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă cu peste 3 milioane de suporteri şi 26 de organizaţii naţionale şi regionale independente şi birouri în mai mult de 55 de ţări.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)