Update articol:

Citi: Ne așteptăm ca un miliard de oameni să rămână nebancarizați, la finalul lui 2022

  • Citi: Multe din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, inclusiv eradicarea sărăciei extreme, se leaga direct sau indirect de realizarea incluziunii financiare universale

Citibank se așteaptă ca aproximativ 15% din adulții din lume – sau 1 miliard de oameni – să rămână nebancarizați la sfârșitul anului 2022.

Aceasta cifră ar reprezenta o creștere cu 700-800 de milioane a numărului de adulți incluși în sistemul financiar formal până la începutul anilor 2020 comparativ cu 2017 și un salt incredibil cu 1,5 miliarde față de acum un deceniu.

Ultimele date oficiale de la Banca Mondială (2017) arată că puțin sub o treime din adulții lumii (sau 1,7 miliarde de persoane) au rămas „nebancarizați” sau în afara sistemului financiar formal, arată Citi, în raportul BANKING THE NEXT BILLION.

Analizând datele, trăim într-o perioadă de creștere fără precedent a incluziunii financiare, arată Citi: “În acest raport, analizăm mai multe inițiative de incluziune financiară, cu un accent special pe inițiativele digitale, care contribuie la stimularea acestei creșteri fără precedent a incluziunii financiare. (…)

Aproximativ jumătate din adulții nebancarizați din lume locuiesc în Asia, Africa adăpostind 25%. Raportat la populetie, Africa și America Latină sunt cele mai nebancarizate (numarand aici procentul de adulți cu un cont bancar formal la o instituție financiară). Pakistanul și Vietnamul sunt printre țările cele mai mari cu cea mai mică penetrare a sectorului financiar formal. Din totalul adulților nebancarizați la nivel global, 46% sunt bărbați, în timp ce 54% sunt femei, iar unele țări se confruntă cu un decalaj mare de gen”.

Conform analizei Citi, bazate pe datele brute ale Băncii Mondiale, există mai multe motive posibile pentru accesul bancar limitat, în special pe piețele emergente sau de frontieră (EM / FM), inclusiv: infrastructura bancară, proiectarea produselor, soldurile minime, documentația, încrederea și religie. Mai multe modele de afaceri din sectorul financiar au încercat să micsoreze acest decalaj de incluziune.

În EM / FM cheie, 34% dintre adulții nebancarizați au declarat că nu au bani pentru a menține soldul minim necesar pentru a deschide un cont bancar, se mai arata in Raport: “Cu toate acestea, nu este vorba doar despre lipsa fondurilor pentru a deschide conturi bancare formale; Motivele pentru a nu avea un cont se referă, de asemenea, la costul perceput petru serviciile bancare (18%), distanța (13%), procesul de documentare (13%) și încrederea (10%).

Printre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite, rezolvarea sărăciei extreme este obiectivul numărul unu. Conform studiilor Băncii Mondiale, aproape 800 de milioane de oameni trăiesc în continuare în sărăcie extremă – câștigând 1,90 USD pe zi sau mai puțin. Multe dintre aceste ODD – inclusiv, desigur, eradicarea sărăciei – se leaga direct sau indirect cu realizarea incluziunii financiare universale.”

Impactul asupra bunăstării sociale a incluziunii financiare este semnificativ, considera Citi: “Considerăm că accesul la canale bancare formale – și beneficiile din produsele sistemului bancar (de ex. Acces la credit, oportunități de economii, transferuri etc.) – poate juca un rol important în eradicarea sărăciei și în integrarea socială a persoanelor marginalizate.”

Transferul de bani cu telefonul  (tehnologia care permite oamenilor să primească, să stocheze și să cheltuiască bani folosind un dispozitiv de telefon mobil) este o alternativă la conturile bancare și la plăți, pe mai multe piețe emergente și de frontieră, datorită atributelor sale combinate de simplitate, comoditate și siguranță, potrivit raportului. Folosirea acestui serviciu a crescut într-un ritm rapid, cu aproximativ 1 miliard de utilizatori activi la nivel global. Kenya se remarcă ca fiind povestea de succes în penetrarea acestui serviciu, peste 70% dintre adulți au folosit aceste serviciu – o cifră mai mare decât cei care dețin conturi bancare tradiționale (doar aproximativ 55% din adulți).

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Inregistrari majorare capital si schimbare administrator - Equatorial Gaming

TERAPLAST SA (TRP) (26/10/2020)

Convocare AGAO 27.11.2020

COMPA S. A. (CMP) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19-23.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017