- Ne aşteptăm ca piaţa locală să îşi continue evoluţia pozitivă (…) şi să aducă randamente peste ceea ce vedem pe bursele principale
- Este posibil să asistăm la modificări în ceea ce privește taxele și impozitele, după alegerile din România
- Sectorul imobiliar din România va continua să ofere oportunități semnificative
- Ultimele listări au dovedit că există o comunitate de investitori capabilă să mobilizeze rapid capital semnificativ
Evergent Investments a raportat, în prima jumătate a anului, un rezultat net de 250 milioane de lei, de 2,6 ori mai mare decât nivelul bugetat pentru întregul an 2024.
“Ne-am depășit țintele propuse în pofida volatilității din piață”, ne-a spus Claudiu Doroș, Președinte Director general al Evergent Investments, într-un interviu acordat în exclusivitate.
Domnia sa ne-a vorbit despre provocările și oportunitățile întâmpinate, despre strategia Evergent, dar și despre contextul general de piață.
***
Care au fost principalele direcții ale activității Evergent Investments, în prima jumătate a anului?
Claudiu Doroș: Activitatea Evergent în primele șase luni a urmat strategia companiei pe termen lung și a avut ca obiectiv creșterea performanței portofoliului listat. Ne-am depășit țintele propuse în pofida volatilității din piață. Rezultatul net, indicatorul de performanță al companiei, a fost de 250 milioane de lei, de 2,6 ori mai mare decât nivelul bugetat pentru întregul an 2024.
Am înregistrat un record al valorii activelor administrate printr-un management activ al acestora. Am recalibrat activele din cele două portofolii Financiar- Bancar și Energie-Industrial și am depășit pragul de 700 milioane de euro – 3,57 miliarde de lei- a valorii activelor administrate.
Am continuat să creăm valoare pentru investitori și am început plata dividendelor aferente anului 2023, în valoare de 81,7 milioane lei, în timp ce am demarat un program de răscumpărare a acțiunilor poprii.
Cea de-a doua direcție strategică a urmărit consolidarea investițiilor în private equity, diferențiatorul companiei. Portofoliul private equity este un element de noutate pentru companii listate precum Evergent Investments, deoarece urmează principii diferite care guvernează acest tip de investiții. Pentru acest portofoliu avem o abordare particulară cu o strategie definită, obiective și termene clare pentru fiecare proiect în parte, care necesită timp pentru a arata rezultate.
În primul semestru, am respectat etapele și obiectivele planificate pentru fiecare companie din Portofoliul private equity, acestea aflându-se în stadii diferite de dezvoltare.
Care au fost principalele oportunități și provocări în prima jumătate a anului?
Claudiu Doroș: Principalele provocări au fost create de riscurile geopolitice cu efecte imediate asupra economiei și de nivelul inflației, amplificate de contextul electoral global.
Piața românească de capital a înregistrat o creștere semnificativă a capitalizării și a numărului de investitori pe piața de capital, crescând vizibilitatea și atractivitatea Bursei de Valori București. Totuși, lichiditatea scăzută a rămas o caracteristică a pieței noastre de capital.
O altă provocare este dată de efectele negative ale inflației care pot fi încă observate, însă apreciem pozitiv reducerea dobânzilor, cu efecte imediate asupra sectorului imobiliar și a altor sectoare sensibile la evoluția ratei de dobândă.
Creșterea agresivă a prețurilor materialelor de construcții și a manoperei și scăderea cererii de credite bancare din cauza dobânzilor ridicate au dus la o scădere a numărului de locuințe vândute și a anunțurilor privind proiecte noi.
Momentele de incertitudine create în piața de capital au furnizat ingredientele necesare pentru a investi. Pe măsură ce rapoartele financiare au continuat să modifice așteptările pieței, am beneficiat de oportunitățile create și am realizat recalibrări în portofoliul de acțiuni listate, obținând astfel o creștere de peste 40% a valorii activelor, față de aceeași perioadă a anului 2023.
Ce așteptări aveți pentru evoluția sectorului agricol? Dar imobiliar?
Claudiu Doroș: România rămâne un actor cheie pe piața agricolă internațională, în special prin exporturile de cereale. Creșterea cererii globale, în special din Asia și Africa, deschide noi oportunități de extindere, însă succesul va depinde de menținerea standardelor de calitate și de gestionarea eficientă a provocărilor logistice și de reglementare.
Sectorul agricol românesc se confruntă cu o serie de provocări ce țin de impactul schimbărilor climatice, de politicile agricole europene care implică protejarea biodiversității și infrastructura insuficient dezvoltată.
Ne așteptăm ca evoluția sectorului agricol să fie pozitivă, în contextul în care România va trebui să se alinieze la obiectivele politicii agricole europene, sprijinită de finanțarea europeană și de politicile naționale adaptate.
Sectorul imobiliar din România va continua să ofere oportunități semnificative, deși este puternic influențat de factorii economici. Ne așteptăm ca segmentul rezidențial să aibă o cerere solidă în orașele mari și medii, datorită urbanizării continue și a migrației interne. Considerăm că segmentul de birouri trece printr-o perioadă de adaptare, ca urmare a efectului ” remote work”, cu o schimbare în tipologia de consum. Cererea de spații de birouri flexibile, în clădiri moderne este în creștere. Unul dintre cele mai dinamice segmente imobiliare este cel al spațiilor logistice și industriale, ca efect al reconfigurării lanțurilor de aprovizionare și al comerțului electronic. Vedem o efervescență în această categorie, cu un trend puternic ascendent al cererii.
În schimb, segmentul de retail se confruntă cu dificultăți cauzate de modificările obiceiurilor de consum. Centrele comerciale continuă să atragă investitorii, în timp ce spații stradale întâmpină dificultăți în a-și găsi clienți.
În concluzie, sectorul imobiliar va fi nevoit să se adapteze noilor realități economice și tehnologice ale pieței. Ne așteptăm la o evoluție pozitivă, mai ales în segmentele imobiliare bine poziționate să răspundă nevoilor viitorului.
Ce alte sectoare targhetați pentru posibile investiții?
Claudiu Doroș: Aplicăm strategia noastră de succes în sectoarele financiar-bancar și energie-industrial. Avem în vedere perspectivele de creștere a profitabilității companiilor în care avem investiții sau pe care le urmărim, capacitatea lor de a genera cash și soliditatea modelului lor de afaceri pe termen lung.
Ne aflăm într-o perioadă cu volatilitate crescută, în care monitorizăm atent piața și indicatorii economici. Când volatilitatea este ridicată, tendințele se pot accelera de la sine, iar aversiunea la risc poate provoca efecte de contagiune asupra multor clase de active. În aceste condiții, considerăm că ajustarea proactivă a tacticilor investiționale este esențială pentru a administra riscurile și a obține performanțe.
Cum caracterizați evoluția pieței de capital în prima jumătate din 2024?
Claudiu Doroș: Contextul macroeconomic a continuat să fie plin de provocări în prima jumătate a anului, cu efecte asupra piețelor globale și, implicit, a pieței românești de capital.
Deși, economia globală s-a dovedit suficient de rezilientă, ratele ridicate ale dobânzilor au pus presiune pe creșterea economică, astfel încât unele sectoare au arătat, mai mult sau mai puțin, scăderi considerabile, creându-se “povestea celor două piețe”. Piețele globale au afișat semne de polarizare, discrepanța între performanțele financiare dintre segmentele diferite de piață a fost uriașă. Companiile puternic capitalizate din sectorul tehnologic au raportat rezultate financiare remarcabile, în timp ce companiile din sectoarele sensibile la ratele de dobândă au avut rezultate mai slabe.
Companiile de infrastructură AI au înregistrat creșteri semnificative, prin înglobarea optimismului investitorilor, însă acum se așteaptă aplicații care să aducă productivitate și profitabilitate la scară largă. Cu prețurile acțiunilor foarte ridicate, există o presiune crescută pentru rezultate concrete, care se traduce într-o vulnerabilitate în piață.
Piața românească de capital s-a dovedit rezilientă în fața volatilității piețelor globale, a percepției de risc de pe piețele financiare internaționale și a dinamicii indicatorilor macroeconomici în SUA, China și Zona Euro.
Bursa de Valori București a fost una dintre cele mai performante piețe de capital la nivel mondial în trimestrul al doilea al anului 2024, înregistrând rezultate remarcabile în ceea ce privește capitalizarea companiilor listate și al nivelului indicelui principal BET, care a surclasat performanța principalilor indici internaționali. În trimestrul al doilea al anului 2024, evoluția BET, cu o creștere de 7,2%, a fost superioară celei a S&P500, care a avut o creștere de 3,9%. Această performanță subliniază potențialul pieței românești, în contextul unor evaluări atractive și randamente superioare ale dividendelor.
Considerăm că BVB se află într-un punct de inflexiune, datorită necesității adaptării la un cadru de reglementare complex, având ca pas următor implementarea Contrapartii Centrale în infrastructura pieței de capital.
În concluzie, piața românească de capital în 2024 a avut o evoluție remarcabilă, cu un trend prelungit de creștere și a demonstrat adaptabilitate într-un context al volatilității piețelor globale.
Care au fost principalele evenimente care au influențat piața?
Claudiu Doroș: În primul semestru din 2024, piețele de acțiuni au avut evoluții pozitive datorită scăderii inflației și anticipării relaxării politicilor monetare la nivel global. Indicele BET a crescut cu 19%, depășind S&P 500 (+14%) și DAX (+9%) în primul semestru al anului 2024.
Printre factorii principali care au susținut această creștere semnificativă a prețurilor acțiunilor la BVB au fost scăderea dobânzilor de către BCE și BNR, distribuțiile de dividende cu randamente ridicate, ceea ce a atras un număr mare de investitori dornici să marcheze profit. De asemenea, discuțiile despre promovarea pieței românești de capital în categoria piețelor emergente conform ierarhiei MSCI a adus un val suplimentar de interes din partea investitorilor internaționali.
Un alt eveniment care a influențat evoluția pieței a fost majorarea contribuțiilor la fondurile de pensii Pilon II de la 3,75% la 4,75%, ceea ce a oferit fondurilor de pensii mai multe resurse pentru investiții pe piața de capital, stimulând cererea de acțiuni.
La nivel internațional, bursele au fost susținute și de așteptările, poate nerealiste pe termen scurt, privind impactul inteligenței artificiale asupra economiei.
Temerile privind amploarea, durata și impactul conflictului din Orientul Mijlociu s-au reflectat și pe piețele de mărfuri, majorând prețurile, în special în cazul pieței petrolului. Acest lucru a survenit într-un moment în care cotațiile pentru petrol erau deja ridicate pe fondul îngrijorărilor legate de scăderea producției în cazul celor mai mari exportatori din OPEC+, Rusia și Arabia Saudită.
Ce estimări aveți pentru partea a doua a anului, în privința evoluției BVB?
Claudiu Doroș: Evoluția Bursei de Valori București va fi influențată de factori macroeconomici interni, externi și de bursele globale.
Ne aşteptăm ca piaţa locală să îşi continue evoluţia pozitivă, principalii emitenți vor arată performanță, atât companiile din sectorul bancar, cât și cele din sectorul energetic şi să aducă randamente peste ceea ce vedem pe bursele principale. În sectorul energetic există o efervescență a investititiilor în energia convențională și în cea verde, alternativă.
De asemenea, este posibil să asistăm la modificări în ceea ce privește taxele și impozitele, după alegerile din România. Dat fiind deficitul bugetar semnificativ, aceste ajustări ar putea afecta unele companii listate la bursă. Subliniem importanța asigurării unui cadru de reglementare stabil și previzibil pentru a încuraja investiții pe termen lung.
Ce așteptări aveți în privința listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?
Claudiu Doroș: Credem că piața românească de capital are nevoie de mai multe oferte de investiții și produse pentru a susține o cerere în continuă creștere. Ultimele listări au dovedit că există o comunitate de investitori capabilă să mobilizeze rapid capital semnificativ.
Ne așteptăm să vină la cota bursei și alte companii de stat, conform angajamentelor asumate prin PNRR.
În ceea ce privește emisiunile de obligațiuni, ne așteptăm la o continuare a tendinței pozitive din ultimii ani. Companiile din România au început să utilizeze din ce în ce mai mult acest instrument de finanțare, iar BVB este pregătita să le ofere suportul necesar.