Update articol:

Claudiu Doroș, SIF Moldova: „Privim cu îngrijorare cum măsurile fiscale anunțate au lovit cotațiile bursiere ale celor mai importante companii listate”

* Toată piață românească de capital are mari șanse să rămână în subdezvoltarea actuală, dacă Guvernul nu reevaluează impactul măsurilor anunțate, reiese din declarația domnului Doroș

Claudiu Doroș, directorul general al SIF Moldova, ne-a transmis că salută publicarea proiectului legii fondurilor de investiții altenative (FIA), dar că privește cu îngrijorare cum măsurile fiscale anunțate ieri au lovit cotațiile bursiere ale celor mai importante companii listate.

La solicitatea Financialintelligence.ro, Claudiu Doroș a spus: “Salutăm publicarea de către MF a proiectului de lege FIA, elaborat de către ASF și prin consultări cu participanții la piață. Această lege, vine să completeze transpunerea în cadrul național a Directivei UE privind fondurile alternative de investiții. Se va finaliza astfel reglementarea la nivel de lege, a unui cadru european de funcționare pentru cele cinci Societăți de investiții financiare, Fondul Proprietatea, dar și a altor fonduri românești, în totalitatea lor, cei mai mari investitori instituționali români (alături de fondurile de pensii).

Însă, privim cu îngrijorare cum măsurile fiscale anunțate ieri, au lovit deja cotațiile bursiere ale celor mai importante companii listate la BVB, bănci, companii naționale din energie, telecomunicații. Practic, cele mai profitabile companii românești vor deveni mult mai puțin profitabile, rezultatele lor influențând în mod direct prețurile de tranzacționare. Și tot în mod direct, portofoliile fondurilor de investiții românești sau de pensii vor fi afectate. Randamentele oferite investitorilor vor scădea, toată piață românească de capital are mari șanse să rămână în subdezvoltarea actuală. Rămânem cu speranța ca prin consultările publice cu toate organizațiile de de profil pe sectoarele afectate, Guvernul va reuși să evalueze mai bine impactul preconizat, atât pentru buget, dar mai ales pentru companii. Pentru că nu înțelegem cum vor mai putea fi aceste companii mari contributori la buget, dacă nu vor fi profitabile.

Proiectul legii FIA prevede eliminarea pragului de 5% de deținere la SIF-uri.

Măcel la BVB, după măsurile fiscale anunțate de Guvern (Actualizare)

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (21/10/2020)

Decizii CA din data de 20 octombrie 2020

ARMATURA S.A. (ARM) (21/10/2020)

Convocare AGEA din 04.12.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2020)

Semnarea unui contract semnificativ - Equatorial Gaming

PROMATERIS S.A. (PPL) (21/10/2020)

Inregistrare membrii Consiliului de Administratie

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (21/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 22 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24