Update articol:

Confindustria România solicită autorităţilor să deblocheze plecările românilor pentru agricultura din Italia

italia, lockdown de Paște Sursa Pixabay

Confederaţia Generală a Industriei Italiene – Confindustria solicită autorităţilor române să deblocheze plecările muncitorilor români la muncă în Italia, fiind nevoie de ei pentru recoltarea produselor de sezon, fructe şi legume, potrivit stiripesurse.ro.

“Deşi a avut loc recent o întâlnire între ministrul agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, şi Ambasadorul României în Italia, George Bologan, încă nu am avut veşti legate de deblocarea acestei situaţii sau eventuale acorduri. Confindustria România solicită instituţiilor româneşti şi italiene o soluţie rapidă. Trebuie să accelerăm pentru a găsi un punct de întâlnire comun între cele două ţări, pentru a asigura sosirea în Italia a acestor lucrători sezonieri. Italia angajează zeci şi zeci de mii de muncitori români în agricultură, pe lângă cei de care are nevoie în domeniul turismului, pentru hoteluri şi restaurante, care pentru moment sunt în aşteptare”, arată un comunicat al Confindustria România, potrivit news.ro.

Preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola, spune că, atunci când a lucrat la proiectul legat de forţa de muncă, nu s-a gândit cu siguranţă la muncitorii români “de care terenurile agricole din Italia au disperată nevoie în aceste săptămâni”, pentru a putea începe recoltarea produselor de sezon, fructe şi legume.

“Mai degrabă, pachetul său de asistenţă sanitară Impresa Famiglia îl dezvoltase pentru a pregăti unul din proiectele destinate să sprijine repornirea industriei, atât în Italia, cât şi în România. În acelaşi timp, a fost conceput ca un instrument extrem de util pentru atragerea înapoi în România a unor categorii de persoane care lucrau în străinătate, garantându-le acestora o asistenţă medicală la cel mai înalt nivel”, mai arată comunicatul.

Patronatul mai precizează că în timp ce Confindustria România solicită autorităţilor să găsească o soluţie rapidă pentru Italia, “chiar ieri 13 aeronave pline cu lucrători agricoli au plecat din România, dar în direcţia Germania”.

Confindustria România mai arată că situaţia României de astăzi, în ceea ce priveşte numărul de persoane infectate şi răspândirea bolii, este cea a Italiei de la jumătatea lunii februarie.

“Circulaţia lucrătorilor între state ar putea avea loc, dar numai dacă ar avea un impact aproape zero asupra sistemului ţării care îi primeşte şi îi angajează. Pe de o parte, în Italia, poate pe bună dreptate există îngrijorarea că sosirea în masă a mii de muncitori riscă să adauge un stres suplimentar sistemului public de sănătate, care se află deja în dificultate încercând să facă faţă impactului coronavirusului asupra propriilor cetăţenilor, pe de altă parte, poate că românii înşişi se tem că, venind în Italia, ar putea să nu beneficieze de asistenţă adecvată în caz de nevoie şi, prin urmare, nu toată lumea este dispusă să plece”, spun reprezentanţii patronatului.

Acesta subliniază că se pare că, până în prezent, nu există nicio procedură care să poată linişti ambele părţi. “Dacă luăm în considerare cazul muncitorilor români din sectorul agricol, în acest mod nu ar exista riscul creşterii volumului de muncă pentru sistemul public de sănătate”, mai adaugă Confindustria.

 

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera