Update articol:
REACȚIE CPBR LA ADOPTAREA LEGII PENTRU MODIFICAREA LEGII DĂRII ÎN PLATĂ

CPBR: Rămânem preocupați de impactul cumulat al proiectelor de lege asupra posibilității băncilor de a-și asigura veniturile operaționale, de care va depinde şi posibilitatea ulterioară a acestora de a credita economia şi pe consumatori

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania solicită Parlamentului și Guvernului un proces de consultare judicios al comunității bancare în procesul de elaborare a legilor şi actelor normative ce privesc sectorul financiar-bancar, mai ales în contextul special al noilor realități ce derivă din contextul pandemiei COVID-19.  

Modificările aduse Legii Dării in Plată nu sunt un caz singular din punct de vedere al legislației ce privește băncile în perioada recentă, susţine Consiliul Patronatelor Bancare din Romania într-o reacţie transmisă la solicitarea  financialintelligence.ro. 

CPBR arată: “Credem că este extrem de important să reamintim că există în dezbatere parlamentară – fie foarte aproape de votul final, fie în pronunțarea Curții Constituționale a României sau transmitere în vederea promulgării – un număr de opt legi sau inițiative legislative cu impact major asupra sistemului bancar (e.g. plafonarea dobânzilor ce pot fi percepute, eliminarea titlului executoriu, obligația de conversie a creditelor în caz de depreciere a cursului cu peste 20%, limitarea cesiunilor de creanțe, suspendarea plăților ratelor până la sfârșitul anului în contextul pandemiei etc.) Majoritatea acestor proiecte de lege iniţiate anterior pandemiei COVID-19 se suprapun peste situaţia acută existentă acum în economie şi peste legislaţia în vigoare, sau pe cale de a fi adoptată privind suspendarea plăţii ratelor până la sfârşitul anului.

Responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluția sistemului bancar și a economiei României în perioada post criză de sănătate și în recesiunea economică ce va urma pandemiei COVID-19. Astfel, orice măsuri avute în vedere prin legi sau acte normative ar trebui să contribuie la a conserva capacitatea băncilor de a rămâne solid capitalizate și cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naționale și internaționale, ci nu de a le slăbi această capacitate, pentru a evita afectarea stabilității financiare și a întregii economii.

Reiterăm în acest sens dorința comunității bancare de a sprijini efortul ieșirii din criza generată de pandemia COVID-19, însă rămânem preocupați de impactul cumulat al acestor proiecte de lege asupra posibilității băncilor de a-și asigura veniturile operaționale, de care va depinde si posibilitatea ulterioară a acestora de a credita susținut economia si consumatorii pentru ieșirea din criză. Ca atare, băncile vor adopta probabil în perioada următoare o poziție precaută, până la înțelegerea impactului rezultat, funcție de legile ce urmează a mai fi adoptate. În acest context, reiterăm rugămintea noastră pentru o consultare judicioasă cu comunitatea bancară în procesul de elaborare a legilor şi actelor normative, mai ales în contextul special al noilor realități ce derivă din contextul pandemiei COVID-19″.

Darea în plată – cu criterii de impreviziune- a fost votată săptămâna trecută în Camera Deputaților.    

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022