Update articol:
Darea în plată – cu criterii de impreviziune- a fost votată în Camera Deputaților

CREDERE: Debitorii vor avea posibilitatea de a obține în instanță o soluție de reechilibrare a contractului, judecătorul fiind obligat să dispună o măsură dacă sunt îndeplinite anumite praguri prevăzute în lege

Parlamentul adoptă Legea de reechilibrare a contractelor de credit, prin intervenția obligatorie a instanței de judecată în cazul unor situații evidente de dezechilibru între bancă și consumator, potrivit Credere. Așadar, toți cei cu credite în franci elvețieni / dolari, o parte dintre cei cu credite în euro, precum și împrumutații în lei care ar putea suferi de pe urma creșterii excesive a ratei de dobândă variabilă, vor avea posibilitatea de a obține în instanță o soluție de reechilibrare a contractului, judecătorul fiind obligat să dispună o asemenea măsură dacă sunt îndeplinite anumite praguri prevăzute în lege.

Alin Iacob, AURSF, după ce Camera Deputaților a votat darea în plată, cu criterii de impreviziune: Asistăm la un moment istoric pentru debitorii de dinainte de criza financiară din 2008-2009, în special pentru cei cu credite în CHF

 

Credere spune: “Legea votată astăzi reprezintă o modificare la Legea 77/2016 privind darea în plată, prin instituirea unor criterii de impreviziune în acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 731/2019. Proiectul de lege a fost inițiat de către senatorul Daniel Zamfir”.

Daniel Zamfir: Darea în plată – cu criterii de impreviziune- a fost votată în Camera Deputaților

 

Legea a trecut cu 204 voturi pentru, 96 împotrivă, 10 abțineri. Legea va intra în vigoare după promulgarea acesteia de către Președintele României.

Iată ce declara Credere după votul din comisiile parlamentare:

“Este un moment istoric. Și nu sunt cuvinte mari. Comisia juridică de la Camera Deputaților a adoptat două criterii de impreviziune pentru Legea dării în plată, singurul pas rămas fiind validarea acestora de către Plenul Camerei Deputaților. Astfel, consumatorii aflați în dificultate – fie ca urmare a creșterii excesive a cursului de schimb valutar, fie din cauza majorării semnificative a indicilor de referință care intră în componența dobânzii variabile (ROBOR, IRCC, EURIBOR, LIBOR etc) – au posibilitatea de a obține reechilibrarea contractelor de credit în instanță. Apreciem că textul de lege adoptat astăzi este echitabil și în perfectă concordanță cu cele mai recente decizii ale Curții Constituționale. Suntem extrem de încrezători că această lege va intra în vigoare și va rămâne pentru mult timp un reper pozitiv în Europa în materie de protecția consumatorilor. Și nu vă ascundem că suntem mai mult decât încântați că am participat activ la un asemenea moment de referință. Consumatorii vor avea, în sfârșit, o soluție viabilă în contextul în care Banca refuză sau nu are intenția reală de a ajunge la o soluție echitabilă, benefică ambelor părți”. (https://bit.ly/2zxYWif)

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25-29.09.2023

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (02/10/2023)

Rascumparare actiuni proprii perioada 25-29.09.2023

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023