Vaccinul Johnson & Johnson, aflat în curs de aprobare la nivel european, este un vaccin cu vector viral, potrivit paginii Comisiei Europene.
Acest tip de vaccin utilizează un virus diferit, inofensiv, pentru a transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului vor produce o proteină care este specifică virusului care cauzează COVID-19.
Sistemul imunitar va ști că această proteină unică nu ar trebui să fie prezentă în organism și va reacționa producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.
Dacă persoana vaccinată este expusă ulterior la virusul care cauzează COVID-19, sistemul natural de apărare va recunoaște proteina specifică pentru COVID-19. Mijloacele de apărare ale organismului sunt gata să ucidă virusul și să îl împiedice să pătrundă în celule sau să se răspândească și mai mult.
Spre deosebire de vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna, care stochează instrucțiunile în ARN monocatenar, vaccinul Johnson & Johnson folosește ADN dublu catenar, potrivit New York Times.
Vaccinul Johnson & Johnson este administrat într-o singură doză, spre deosebire de vaccinurile cu două doze de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
Cercetătorii nu știu încă cât timp ar putea dura protecția vaccinului. Este posibil ca numărul anticorpilor și celulelor T ucigașe să scadă în lunile de după vaccinare. Dar sistemul imunitar conține, de asemenea, celule speciale numite celule B de memorie și celule T de memorie care ar putea păstra informații despre coronavirus timp de ani sau chiar decenii, mai arată New York Times.
*Vaccinul Johnson & Johnson ar putea ajunge în România în aprilie
România ar putea avea la dispoziție vaccinul Johnson & Johnson, din aprilie, a anunțat, recent, medicul militar Valeriu Gheorghiță, la Matinalii Digi FM.
Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinul produs de Johnson & Johnson va fi autorizat la jumătatea lunii martie de Agenția Europeană a Medicamentului.
Potrivit oficialului, serul are o eficacitate foarte ridicată și e nevoie doar de o singură doză de administrare.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a primit, în februarie, o solicitare oficială din partea companiei Janssen (filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson) pentru autorizarea condiţionată a vaccinului acesteia anti-COVID-19. EMA va evalua această cerere ”într-un calendar accelerat”, întrucât a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea şi siguranţa vaccinului Johnson & Johnson.
Conform companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.
În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.
Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.
Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia.