Update articol:

Diferența de randament între obligațiunile SUA și cele germane, cea mai mare din iulie

  • Goldman estimează că diferența ar putea atinge 200 de puncte de bază

  • BCE ar trebui să reducă joi rata dobânzii

O divergență rapidă între zona euro și piețele obligațiunilor guvernamentale americane este de așteptat să continue, deoarece o economie europeană din ce în ce mai lipsită de strălucire sporește presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a reduce rapid ratele dobânzilor, scrie Reuters.

Diferența dintre randamentele obligațiunilor americane și germane pe 10 ani, care face obiectul unei monitorizări atente, a ajuns la cea mai mare valoare din iulie, de aproximativ 183 de puncte de bază (bps), deoarece randamentele americane au crescut în ultimele săptămâni, în timp ce cele germane au crescut doar ușor. Randamentele evoluează invers față de prețuri.

„Credem că această dinamică a pieței trebuie să continue”, a declarat Simon Blundell, co-șef al departamentului european fundamental de venituri fixe din cadrul BlackRock, un administrator de active în valoare de 11,5 trilioane de dolari, care preferă obligațiunile europene celor americane.

În timp ce accelerarea bruscă din septembrie a creșterii numărului de locuri de muncă în SUA evidențiază puterea economiei americane, activitatea economică din zona euro s-a contractat neașteptat luna trecută.
În prezent, traderii se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să încetinească ritmul de scădere a dobânzilor, după reducerea ratei cu 50 de puncte de bază în septembrie, însă BCE este așteptată săptămâna aceasta la a treia reducere a ratei din iunie.

Goldman Sachs a declarat că diferența de randament dintre obligațiunile americane și cele germane este probabil să crească la 200 de puncte de bază, un nivel văzut ultima dată la începutul acestui an.

„Ne așteptăm în continuare ca ratele europene să fie mai bune decât cele din SUA, pe fondul datelor mai slabe și unei bănci centrale mai puțin dispusă să facă front-load”, au declarat analiștii băncii într-o notă.

Diferența din ce în ce mai mare dintre randamente se răsfrânge deja asupra altor piețe, euro coborând la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, deoarece randamentele mai mari atrag investitorii către obligațiunile americane, stimulând dolarul.

EUROPA SE BLOCHEAZĂ

Ministerul de Finanțe al Germaniei a declarat săptămâna trecută că cea mai mare economie a Europei se va contracta probabil pentru al doilea an consecutiv în 2024. Sectorul său manufacturier, cândva puternic, continuă să se confrunte cu dificultăți în urma unei crize energetice provocate de războiul din Ucraina.

„Cifrele nu sunt deloc bune”, a declarat Michael Weidner, co-director al departamentului global de venituri fixe din cadrul Lazard Asset Management. „Nici cifrele concrete care sunt raportate, nici cifrele slabe privind perspectivele și diverși indicatori. Toate sunt destul de sumbre, iar starea de spirit este și mai proastă.”

Între timp, Franța s-a angajat să majoreze taxele și să reducă cheltuielile în încercarea de a-și reduce deficitul bugetar. Deși mulți investitori consideră că aceste măsuri sunt necesare, ele vor afecta creșterea economică în a doua cea mai mare economie a zonei euro.

Reinout De Bock, strateg la UBS, a declarat că ratele dobânzilor ar putea scădea până la 1% în zona euro anul viitor dacă creșterea nu reușește să se redreseze și a spus că reducerea deficitului Franței va acționa ca o frână. O încetinire în China, un partener comercial cheie, este o altă preocupare pentru investitori.

În schimb, raportul foarte bun privind ocuparea forței de muncă din septembrie a atenuat temerile legate de o încetinire accentuată în SUA și a determinat investitorii să renunțe la pariurile conform cărora Fed va reduce ratele cu 50 de puncte de bază pentru a doua ședință în noiembrie.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a declarat în septembrie că se așteaptă ca economia SUA să crească cu 2,6% în acest an și cu 1,6% în 2025, comparativ cu ratele de creștere de 0,7% și 1,3% în zona euro.

REDUCERI PROFUNDE ALE RATELOR

Traderii se așteaptă ca BCE să oprească reducerea ratelor la sfârșitul anului viitor la aproximativ 2%, cu mult peste nivelurile sub zero care prevalau înainte de pandemia de coronavirus. Rata principală a BCE este în prezent de 3,5%.

Cu toate acestea, analiștii Bank of America sunt sceptici că economia zonei euro poate susține rate ale dobânzii de 2%, un nivel pe care mulți economiști îl consideră „neutru” – unul care nu stimulează și nici nu limitează activitatea economică.

„Lumea de astăzi nu diferă foarte mult de lumea din 2017-2018: cererea internă privată rămâne surprinzător de slabă”, au scris săptămâna trecută strategii BofA, conduși de Ralf Preusser. BofA se așteaptă ca prețurile obligațiunilor europene să crească.

Nu toți investitorii sunt pesimiști cu privire la perspectivele zonei euro, deoarece indică o creștere mai puternică în țări precum Spania și Italia.

„Datele europene sunt OK și de fapt, în raport cu așteptările, sunt în creștere”, a declarat Lloyd Harris, șeful departamentului de venituri fixe la Premier Miton Investors.

Harris a declarat că este de părere că piețele estimează prea multe reduceri de rate și se așteaptă ca randamentele obligațiunilor să crească din nou, deși mai mult în SUA decât în Europa.

„SUA este doar puțin diferită prin faptul că avem mai multe cheltuieli guvernamentale și mai multă dorință de a rula un deficit mai mare, și asta este ceea ce împinge economia americană înainte.”

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014