Update articol:

Documentele „FinCEN” arată că nenumărate bănci globale au transferat fonduri ilicite timp de două decenii; Cinci bănci globale au apărut cel mai adesea în documente – HSBC Holdings, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, Standard Chartered și Bank of New York Mellon

bani, dobanzile, economiile pixabay.com

Mai multe bănci globale au transferat sume mari de fonduri presupuse ilicite pe o perioadă de aproape două decenii, în ciuda avertismentelor despre originea banilor, au raportat duminică BuzzFeed și alte mass-media, citând documente confidențiale prezentate de bănci guvernului SUA, potrivit Reuters.

Articolele mass-media s-au bazat pe rapoarte de activitate suspectă (SAR) depuse de bănci și alte firme financiare la U.S. Department of Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCen).

SAR-urile, despre care rapoartele spuneau că sunt mai mult de 2.100, au fost obținute de BuzzFeed News și distribuite Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și altor organizații media.

În total, ICIJ a raportat că fișierele conțineau informații despre tranzacții în valoare de peste 2 trilioane de dolari între 1999 și 2017, care au fost semnalate de către departamentele de conformitate interne ale instituțiilor financiare ca fiind suspecte. SAR-urile nu sunt în sine neapărat dovezi ale faptelor greșite, iar ICIJ a raportat că documentele divulgate reprezintă o mică parte din rapoartele depuse la FinCEN.

Cinci bănci globale au apărut cel mai adesea în documente – HSBC Holdings Plc HSBA.L, JPMorgan Chase & Co JPM.N, Deutsche Bank AG DBKGn.DE, Standard Chartered Plc STAN.L și Bank of New York Mellon Corp BK.N, a raportat ICIJ. SAR-urile oferă informații cheie în eforturile globale de stopare a spălării banilor și a altor infracțiuni. Rapoartele mass-media au arătat duminică o imagine a unui sistem copleșit, care permite ca sume imense de fonduri ilicite să se deplaseze prin sistemul bancar.

O bancă are maximum 60 de zile pentru a depune SAR-uri după data depistării inițiale a unei tranzacții. Raportul ICIJ spunea că, în unele cazuri, băncile nu au reușit să raporteze tranzacții suspecte până la ani după ce le-au procesat.

SAR-urile au arătat, de asemenea, că băncile au mutat deseori fonduri pentru companii care erau înregistrate în paradisuri offshore, cum ar fi Insulele Virgine Britanice și nu cunoșteau proprietarul final al contului, se arată în raport. Personalul marilor bănci a folosit adesea căutările Google pentru a afla cine se află în spatele tranzacțiilor mari, a spus acesta.

Printre tipurile de tranzacții evidențiate de raport: fonduri procesate de JPMorgan pentru persoane și companii potențial corupte din Venezuela, Ucraina și Malaezia; bani dintr-o schemă Ponzi care se deplasează prin HSBC; și bani legați de un miliardar ucrainean procesați de Deutsche Bank.

Într-o declarație adresată Reuters, HSBC a spus că „toate informațiile furnizate de ICIJ sunt istorice”. Banca a declarat că, din 2012, „HSBC a început o călătorie de mai mulți ani pentru a-și revizui capacitatea de a combate infracțiunile financiare în peste 60 de jurisdicții.”

Standard Chartered a declarat pentru Reuters: „Ne asumăm responsabilitatea de a combate criminalitatea financiară extrem de serios și am investit substanțial în programele noastre de conformitate”.

BNY Mellon a declarat pentru Reuters că nu poate comenta anumite SAR-uri specifice. „Respectăm pe deplin toate legile și reglementările aplicabile și asistăm autoritățile în munca importantă pe care o fac”, a spus banca.

JPMorgan a declarat că are „mii de oameni și sute de milioane de dolari dedicați acestei lucrări importante”. “Am jucat un rol de lider în reforma împotriva spălării banilor”, a declarat banca într-un comunicat.

Într-o declarație făcută duminică, Deutsche Bank a spus că ICIJ „a raportat o serie de probleme istorice”. “Am dedicat resurse semnificative consolidării controalelor noastre și suntem foarte concentrați pe îndeplinirea responsabilităților și obligațiilor noastre”, a spus banca.

FinCen a declarat  pe site-ul său web pe 1 septembrie că este conștientă de faptul că diferite mijloace media au intenționat să publice o serie de articole bazate pe SAR divulgate ilegal, precum și alte documente, și a spus că „divulgarea neautorizată a SAR este o crimă care poate afecta securitatea națională a Statelor Unite ”.

Reprezentanții Trezoreriei SUA au refuzat să comenteze dincolo de declarația FinCen.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

MedLife S.A. (M) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/05/2021)

Conferinta telefonica investitori de retail Rezultate financiare Tr. I 2021

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (12/05/2021)

Disponibilitate raport trim 1 2021