Update articol:

Dumitru Chisăliță: Scumpirea gazelor în iunie este o anomalie

Creșterea substanțială a prețului gazelor de producţie internă, potrivit datelor publicate de Bursa Română de Mărfuri, este în contradicție cu momentul din an în care ne aflăm, ne-a spus expertul în energie Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă.

În iunie, preţul gazelor româneşti a fost acelaşi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh, acesta fiind cel mai mare nivel mediu lunar înregistrat vreodată pe bursă. De regulă, în luna iunie preţul gazelor este redus, întrucât şi consumul este mic. Spre comparaţie, în iunie 2018, preţul gazelor de producţie internă a fost de 75,13 lei pe MWh, iar, în iulie 2017, de 63,74 lei pe MWh, potrivit Agerpres.

La bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna iunie 2019 a scăzut la echivalentul a 76,51 lei pe MWh, de la 81,56 de lei pe MWh în luna mai.

Dumitru Chisăliță ne-a declarat: “În aprilie și mai 2019, era valabilabilă explicația matematică, potrivit căreia furnizorii încercau să recupereze o parte din pierderea pe care o realizau prin obligația impusă de OUG 114 de a vinde gaze cu un preț de 68 lei/MWH pentru consumatorii casnici de gaze. Dar, din iunie 2019, matematic, nu se mai susține această idee. Nu se mai poate vorbi de o evoluție cu fundamente statistice. Evoluția pretului gazelor în lunile iunie și iulie 2019 probabil este determinată de o acțiune speculativă.

Este foarte greu să spunem cine face speculații. Dacă în anii trecuți, bursa funcționa transparent, tendințele speculative putând fi interpretate ca fiind vizibile, azi în condițiile determinate de aplicarea OUG 114 nu mai poți să intuiești aceste tendințe. Cantitatea de gaze pentru clienții casnici din producția internă, importata și înmagazinată este o cantitate subiectivă și interpretabilă, pe baza acesteia „unii” justifică recenta evoluție a prețului gazelor pentru restul consumatorilor.  În mod normal, în aceste luni de vară trendul prețului gazelor ar fi trebuit să fie, în mod clar, de scădere, așa cum se întâmplă pe toate bursele de gaze din lume. Din punctul meu de vedere, la toate cele semnalate se adaugă și jocul făcut de recentele anunțuri de plecări de pe piața românească – Cez, Enel sau alții mai mici”.

OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a decis ieftinirea cu 5% în medie a gazelor pentru consumatorii casnici.