Update articol:

Electromagnetica – profit net în scădere cu 24%, faţă de primul semestru 2018

ELMA: În Semestrul 1 din 2019 veniturile din activitatea de furnizare a energiei electrică s-au diminuat față de Semestrul 1 din 2018 cauzele principale fiind constrângerile achiziției de energie centralizată cu oferte mai puține și mai scumpe, renunțarea la clienții care prezintă riscuri de neplata a facturilor și adaptarea la modificările legislative (ex. OUG114/2018 – cu introducerea contribuției de 2 % pe cifra de afaceri din tranzacțiile cu energie).

 

Electromagnetica (simbol ELMA la BVB) a obținut venituri totale de 126,8 milioane de lei, în primul semestru, faţă de 175 milioane de lei, în aceeaşi perioadă din 2018. 

Compania a avut un profit brut de 9,2 milioane de lei la finalul lunii iunie 2019, faţă de 12,9 milioane de lei la iunie 2018. 

Reprezentanţii ELMA explică: “Profitul net a scăzut cu 24 % comparativ cu anul precedent, rezultatul perioadei fiind influențat și de următorii factori :

– Întârzierea publicării procedurilor de licitație și a rezultatelor licitațiilor la care s-a participat, precum și faptul că Electrica nu a scos încă la licitație lucrări aferente programului de investiții asumat pentru contoare și sisteme de telegestiune, au influențat negativ activitățile nelicențiate.

– Constrângerile din piață angro de energie electrică, inclusiv creșterea rapidă a prețului energiei achiziționate (în contextul creșterii prețului certificatelor de carbon) și apariția unor modificări legislative cum ar fi OUG114/2018 care a introdus contribuția de 2 % pe cifra de afaceri din tranzacțiile cu energie, au condus la scăderea rentabilității activității de furnizare. De menționat că în Semestrul 1 s-au îndeplinit obiectivele asumate prin buget”

Oficialii Electromagnetica mai spun că ELMA a avut o rată a profitului brut (7,27 %) și net (6,43 %), în creștere, similare cu cele de anul trecut:

“În același timp, solvabilitatea a crescut ușor, până la 82 %, mențînându-se astfel la un nivel foarte bun. Durata de încasare a creanțelor a scăzut, cu 13 de zile în timp ce durata de plata a furnizorilor a crescut semnificativ cu 27 zile, contribuind la îmbunătățirea cash-flow-ului.

Distribuția pe piață a corpurilor și sistemelor de iluminat cu LED se face în principal direct de către societate prin divizia de profil din cadrul direcției comerciale. Derularea unui număr sporit de proiecte la cheie a asigurat vânzarea unui număr mai mare de produse și servicii. O prioritate pentru 2019 este obținerea unei structuri echilibrate a producției de corpuri de iluminat cu LED prin ridicarea produselor de iluminat pentru sectorul comercial și office la nivelul celor pentru iluminatul public.

Exportul este susținut în mod tradițional de aparatajul electric de joasă tensiune și de o mare parte din producția de injecție de mase plastice. În perioada următoare, producția de mase plastice va fi orientată treptat către produse cu grad de complexitate ridicat, modificare care conduce și la o creștere a profitabilității.

Activitățile de producție și de furnizare de energie electrică se desfășoară exclusiv pe piața internă. În ce privește asigurarea desfacerii pe termen mediu și lung, precizăm că durata medie a contractelor de închiriere este de aproximativ 2 ani, cea a contractelor de furnizare de energie este de 1 an, în timp ce producția se execută in general pe baza comenzilor pe termen scurt, cu excepția sistemelor de telegestiune care sunt contractate anual. Contractele de vânzare a sistemelor de iluminat cu LED prin credit furnizor, se întind de regulă pe perioade de 5 ani”.

Producția de corpuri de iluminat cu LED are o pondere importantă în cifra de afaceri a societății (21%) fiind cea mai importantă componentă din activitatea de producție societății (cu o pondere de cca. 53 %).

Tendința anului 2019 o reprezintă furnizarea de soluții care să permită controlulul permanent al luminii și monoitorizarea parametrilor electrici. Corpurile de iluminat cu LED sunt integrate în sisteme moderne de management al iluminatului formate din sistemul Energsys, sistem dimming, camere de supraveghere care reglează iluminatul în funcție de traficul de mașini și stații de încărcare vehicule electrice.

Gama de produse acoperă următoarele domenii: iluminat stradal; spații comerciale (supermarket-uri, galerii comerciale, benzinării, depozite, standuri, parcări, vitrine, panouri publicitare); spațiile industriale (hale, depozite, etc); birouri; clădiri publice (instiitutii, spitale, școli); rezidențial.

Avantajul competitiv al echipamentelor de iluminat cu LED este datorat eficienței ridicate (peste 150 lm/w), duratei de funcționare îndelungată și cheltuielilor reduse de întreținere. În plus, corpurile de iluminat cu LED oferă o lumina de calitate, sunt ecologice și permit integrarea în sisteme de telemanagement.

 Sistemul ENERGSys a fost dezvoltat în direcția realizării unor soluții particularizate la cererea clienților, pentru rezolvarea unor probleme specifice de măsură și distribuție din anumite zone, asigurându-se totodată conformitatea cu cerințele ordinelor ANRE privind implementarea Sistemelor de Măsurare Inteligență (SMI) în România. Totodată s-a pus accentul pe extinderea aplicațiilor sistemului de contorizare ENERGSys atât în zone rurale cu probleme în ceea ce privește pierderile de energie electrică cât și în cadrul rețelelor de iluminat public urban/rural, prin monitorizarea consumului în Punctele de Aprindere și dezvoltarea în cadrul sistemului existent a unor funcții specifice platfomelor de tip Smart-City.

Producția de aparataj electric de joasă tensiune reprezintă un element de continuitate și stabilitate în cadrul producției pentru export, reprezentând în semestrul 1 2019 peste 62 % din totalul exporturilor. Această grupa de produse a înregistrat o creștere a vânzărilor față de semestrul 1 anul 2018, de 14 %.

PRODUCȚIE ȘI FURNIZARE DE ENERGIE ELECTRICĂ

Producția de energie este un domeniu reglementat de ANRE, societatea deținând licență de producător încă din 2007. În semestrul 1 2019 producția de energie electrică a depășit semnificativ media ultimilor ani. Aproximativ 35% din necesarul de certificate verzi necesare furnizării de energie au fost asigurate de certificatele verzi aferente producției proprii de energie. Veniturile în semestrul 1 2019 au înregistrat o creștere de 80 % față perioada similară din 2018 ca urmare a precipitațiilor excedentare. Activitatea de furnizare de energie este reglementată de ANRE. Societatea deține licență de furnizor din anul 2001, această fiind reînnoită in 2013 pe baza reglementărilor noii legi a energiei (L123/2012) pentru încă 10 ani.

În Semestrul 1 din 2019 veniturile din activitatea de furnizare a energiei electrică s-au diminuat față de Semestrul 1 din 2018 cauzele principale fiind constrângerile achiziției de energie centralizată cu oferte mai puține și mai scumpe, renunțarea la clienții care prezintă riscuri de neplata a facturilor și adaptarea la modificările legislative (ex. OUG114/2018 – cu introducerea contribuției de 2 % pe cifra de afaceri din tranzacțiile cu energie).

INCHIRIERE SPATII SI DEZVOLTARE IMOBILIARA

Electromagnetica administrează aproximativ 33.000 mp de spații de închiriat în București și 3.500 mp în localitatea Varteju, Județul Ilfov. La 30.06.2019, pentru sediul din Calea Rahovei 266-268, gradul mediu de ocupare era de 97,77 % iar prețul mediu de închiriere de 7,03 euro/mp. Pentru spațiile din comuna Varteju (Măgurele), gradul de ocupare era de 100 % iar tariful mediu de închiriere era de 2,03 euro/mp. Activitatea de închiriere și dezvoltare imobiliară a înregistrat o creștere de aproximativ 5 % față de aceeași perioada a anului precedent, rezultat al gradului de închiriere și al cursului mediu euro/leu care a evoluat favorabil față de anul 2018. Oficialii ELMA susţin: ” Veniturile din activitatea de închiriere se vor afla în continuare sub presiune ținând cont de restrângerea activității unor chiriași sau a migrării acestora către spații cu facilități suplimentare. Piața de birouri devine tot mai competitivă și nu numai în nordul capitale ci și în aria noastră de închiriere. Se observă o ușoară creștere a spațiilor de închiriat pentru birouri în favoarea celor de prestări servicii sau depozite, chiriașii pentru birouri începand să aibă pretenții mai mari în ceea ce privește gradul de confort. Nivelul ridicat al livrărilor pe piața de birouri va duce la depășirea cererii de birouri în București, astfel antrenând o posibilă scădere a gradului de ocupare, în special pentru clădirile mai vechi sau situate în zone greu accesibile. Acestea vor fi nevoite să investească în reamenajări sau chiar să crească gradul de ocupare în defavoarea marjei de profit pentru a rămâne în cursă alături de nouă generație de clădiri, în marea lor majoritate verzi, cu dotări de ultimă generație și conexiuni excelente la transportul public, în special la metrou”.

În cursul primului semestru al anului 2019 au fost realizate în cadrul Electromagnetica Business Park investiții de 232.000 Euro, mai mici decât în aceeași perioada din 2018 (412.000 Euro), realizate în special în echipamente tehnologice. La microhidrocentralele din nordul țării (UHR Rădăuți) au fost realizate mici achiziţii de echipamente de întreținere în valoare de cca. 8.200 Euro. Investițiile au fost realizate din fonduri proprii.

FACTORI DE INCERTITUDINE

– volumul comenzilor pentru piață internă și export, care face mai puțîn predictibilă producția pe termen mediu și lung;

– dinamica pieței locale a corpurilor de iluminat cu LED și concurența manifestată de produsele din import;

– volatilitatea ridicată a prețurilor pe piață de energie și constrângerile privind achiziția de energie centralizată;

– nivelul precipitațiilor, cu influență directă asupra producției proprii de energie electrică;

– durata de recuperare a creanțelor; În condițiile unei unei concurente tot mai mari pe toate piețele, condițiile de plată au devenit mai defavorabile pentru vânzători /furnizori.

– riscul de intrare în incapacitate de plata a unor clienți; Electromagnetica încearcă să minimizeze aceste riscuri prin analiză partenerilor (inclusiv prin parteneriatul cu RISCO) atât înainte de semnare cât și in timpul derulării contractelor -cursul de schimb, importurile de materiale, etc.

BVB | Știri BVB

MECANICA CEAHLAU (MECF) (08/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

PROMATERIS S.A. (PPL) (08/08/2022)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 02.08.2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/08/2022)

Structura actionariat la data de 31 iulie 2022

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/08/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (08/08/2022)

Rascumpararea actiuni proprii perioada 01-05.08.2022