Update articol:

Elena Uleia, Prime Transaction: Mă aștept ca statutul de piață emergentă să impulsioneze fondurile de Private Equity să favorizeze exit-urile sub formă de IPO, în următorii ani

Elena Uleia, Prime Transaction

Promovarea Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă influențează în mod pozitiv trendul IPO-urilor, consideră Elena Uleia, broker la Prime Transaction, care ne-a acordat un interviu.

“Pe lângă faptul că îi oferă antreprenorului acces la o scară mai largă de investitori, în mod clar îi consolidează siguranța și încrederea în tot ceea ce înseamnă piața de capital și Bursa de Valori. În plus, în aceste condiții, mă aștept ca noul statut al pieței noastre de capital să impulsioneze fondurile de Private Equity să favorizeze exit-urile sub formă de IPO în următorii ani”, ne-a spus ea.

Elena Uleia a mai vorbit, pentru Financial Intelligence, despre evoluția pieței de capital în acest an și despre trendurile viitoare.

***

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2021?

Elena Uleia: La finalul trimestrului 3, indicele BET a închis la un nou maxim istoric. De fapt, este al patrulea maxim istoric din ultimele 4 zile. Anul acesta, bursa românească a însumat un număr de 36 de noi maxime istorice. Asta înseamnă aproape 19% din totalul zilelor de tranzacționare. O astfel de evoluție este de așteptat într-un bull market, indicele BET înregistrând o performanță de aproximativ 30% anul acesta. Astfel, bursa românească se plasează în topul performanțelor la nivel european. Unul dintre motive este în mod clar optimismul investitorilor, dar și efectul de baza față de anul trecut, an marcat de începutul pandemiei.

 

Care au fost principalele evenimente care au influențat piața?

Elena Uleia: Politicile Băncii Naționale, care a decis menținerea dobânzii de referință la un minim istoric, au contribuit la impulsionarea investițiilor pe piața de capital ca alternativă a depozitelor bancare, care oferă randamente real negative. De asemenea, politicile fiscale și monetare la nivel global au creat un val inflaționist, care se resimte puternic și în România, acesta având un impact semnificativ asupra evoluției bursiere a companiilor listate.

Acest an ne-a pus în fața unor prețuri, până acum greu de imaginat, la energie electrică și gaze, generând așa-numitul “energy crunch”. Astfel, companiile listate din sectorul de producție al energiei, precum Nuclearelectrica, OMV Petrom sau Romgaz, au avut de câștigat.

Ce tendințe vedeți pe piața de capital?

Elena Uleia: Pot spune că actualul ciclu economic ne-a obișnuit cu corecții semnificative, dar de scurtă durată. Spre exemplu, putem vorbi despre corecția de 20% generată de OUG 114, urmată de o revenire completă în mai puțin de 6 luni; sau despre corecția de 30% generată de pandemia COVID-19, piața revenindu-și în mai puțin de 9 luni. Această tendința a condus către o schimbare a paradigmei investiționale, în care așteptările investitorilor sunt ca scăderile să nu fie de lungă durată.

Ce așteptări aveți în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Elena Uleia: Piața de capital din România a cunoscut o efervescență deosebită în primele 9 luni ale acestui an, care a adus 19 noi companii antreprenoriale la bursa de la București, 2 dintre aceastea pe piața principala, fiind de curând incluse în indicii principali ai BVB. Acest val de listări a generat o nouă dinamică pe piața de capital din România, firmele antreprenoriale având acum multiple povești de succes ale unor companii românești care se finanțează prin piața de capital.

Cu siguranță acest trend al listarilor îi face pe antreprenori să realizeze că un important avantaj pe care îl are o companie listată este faptul că beneficiază de o evaluare continuă, astfel interesul privind listarea companiei crește. Cred că orice companie antreprenorială din România nu poate crește, sau creșterea îi este plafonată, până la momentul în care i se atribuie, în mod independent, un preț în piață.

Pe de altă parte, promovarea Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă în mod cert influențează în mod pozitiv trendul IPO-urilor. Pe lângă faptul că îi oferă antreprenorului acces la o scară mai largă de investitori, în mod clar îi consolidează siguranța și încrederea în tot ceea ce înseamnă piața de capital și Bursa de Valori. În plus, în aceste condiții, mă aștept ca noul statut al pieței noastre de capital să impulsioneze fondurile de Private Equity să favorizeze exit-urile sub formă de IPO în următorii ani.

Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, pe viitor?

Elena Uleia: Pe piață românescă, au fost ani în care randamentele dividendelor au ocupat poziții de top la nivel european. Cred că acest trend o să continue, având în vedere că majoritatea companiilor de stat, Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica, distribuie dividende din surse recurente ale profitului, dar și prezența politicilor de dividend asumate de către unii emitenți, cum ar fi OMV Petrom. De asemenea, Prime Transaction a realizat un material privind acțiunile de dividend care merită urmărite. 

În momentul de față, având în vedere prevederile legii consumatorului vulnerabil și intenția guvernului de a compensa prețurile la energie, susținute de declarațiile Primului Ministru, Ministrului Energiei și Ministrului Finanțelor potrivit cărora bugetul schemei de ajutor de stat pentru compensarea prețurilor la energie poate fi finanțat prin dividende suplimentare, probabil distribuite de către societățile energetice unde statul este acționar majoritar, noi ne așteptăm să vedem un dividend suplimentar la Nuclearelectrica și Romgaz, companii care beneficiază de creșterea prețului energiei.

Cum putem atrage mai mulți investitori de retail pe piața de capital?

Elena Uleia: Consider că dezvoltarea segementului de retail pe piața de capital din România necesită o abordare cuprinzătoare care să includă toți actorii din piață, în scopul promovării beneficiilor pe care investițiile le pot avea asupra finanțelor personale. Este nevoie de demersuri în ceea ce privește educația financiară, iar aici este nevoie de implicarea brokerilor și a liderilor de opinie. România are nevoie de educație financiară în general, fie că vorbim despre gestionarea eficientă a cheltuielilor, a creditelor bancare sau a investițiilor în instrumente bursiere.

Pe de altă parte, statul poate veni cu măsuri care să atragă noi investitori către piața de capital, fie că vorbim de fiscalitate simplificată, de conturi de economii pe modelul 401(k) din SUA sau de noi listări ale companilor de stat, și aici mă refer la Hidroelectrica, CEC, Complexul Energetic Oltenia, Salrom, Portul Constanța, C.N. Aeroporturi, Tarom, etc.

Ce măsuri ar trebui luate pentru sporirea lichidității?

Elena Uleia: Cred că statul român poate aduce un aport important lichidității din piață. Punctual, ne putem gândi la majorări de capital social ale societăților de stat, cum ar fi Transgaz, Electrica, Transelectrica, sau chiar la vânzarea unor pachete mai mici, de 2-5%, din societățile unde statul este acționar majoritar.

În plus, o altă direcție care poate fi abordată pentru a crește lichiditatea poate fi introducerea unor noi produse bursiere cu volatilitate mai ridicată, și aici mă refer la derivate sau structurate.

Cum pot contribui brokerii la dezvoltarea pieței de capital?

Elena Uleia: Consider că dezvoltarea pieței de capital își are bazele în dezvoltarea fiecărui investitor individual, iar noi, ca brokeri, putem contribui prin educare și informare. În momentul de față, reglementările Uniunii Europene în ceea ce privește piața de capital, preluate de către ASF, creează un mediu birocratic cu privire la interacțiunea broker-investitor și îngreunează posibilitatea brokerilor de a oferi consultanță investitorilor individuali.

Cum vedeți inițiativa legislativă de simplificare a fiscalității pe piața de capital?

Elena Uleia: Reținerea la sursă a impozitului datorat pe profitul din vânzarea acțiunilor este o inițiativa pe care majoritatea entităților activi pe piața de capital au susținut-o de-a lungul timpului. Birocrația și nevoia de a depune declarații la ANAF creează o reticență din partea investitorilor în ceea ce privește deschiderea unui cont de investiții. Cu atât mai mult, reprezintă principalul motiv pentru închiderea unui cont activ.

Consider că reglementarea mecanismului pentru reținerea impozitului la sursă de către broker poate avea un efect extrem de benefic pentru piața de capital. Cu toate acestea, procentul de impozitare trebuie calculat cu mare atenție astfel încât să nu defavorizeze investitorii individuali în anii în care piața înregistrează scăderi. Sperăm ca acest mecanism să fie reglemntat cât mai curând iar principalii actori din piața de capital să fie invitați la consultări, fiind cei mai în măsură să evalueze efectele pe care schimbarea sistemului de impozitare le poate avea în piață, și pot oferi un feedback real autorităților de reglementare.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021