Update articol:

Emiratele Arabe Unite devine prima țară arabă care a ajuns pe Marte (video)

Emiratele Arabe Unite devine prima țară arabă care a ajuns pe Marte Sursa foto: Linkedin

Emiratele Arabe Unite au făcut istorie, fiind prima țară arabă care a ajuns pe Marte.

Misiunea Emirates Mars, numită sonda Hope, a ajuns pe planeta roșie la 19:42. Marți, ora Emirates, și-a trimis semnalul înapoi pe Pământ cu puțin peste o jumătate de oră. Echipa de control la sol de la Centrul Spațial Mohammed Bin Rashid din Dubai a izbucnit în urale.

„204 zile și mai mult de 480 de milioane de km mai târziu, #HopeProbe se află acum pe orbita #Mars”, a fost postat pe contul oficial Twitter al misiunii Hope Mars, cu hashtag-ul #ArabsToMars.

Momentul este deosebit. Experții au estimat șansa de a intra cu succes pe orbita Marte la aproximativ 50%, deoarece mai mult de jumătate din toate misiunile de pe Marte eșuează. Fereastra de timp crucială a fost de 27 de minute terifiante și suspensive, timp în care sonda Hope a trebuit să încetinească dramatic de la viteza sa de 100.000 de kilometri pe oră (62.137 mph) la 18.000 km/h.

Aceasta a consumat aproape jumătate din combustibilul său, permițându-i să fie prinsă de atracția gravitațională a lui Marte și să intre în orbita sa. A existat apoi o întârziere de comunicare de aproximativ 11 minute înapoi pe Pământ, în timp ce oamenii de știință și inginerii implicați în proiect – care includ aproximativ 200 de emiratezi – au așteptat să afle dacă  misiunea a fost un succes.

Operațiunea a trebuit să fie executată cu o precizie impecabilă, iar miza este mare – perioada de timp curentă în care Pământul este cel mai aproape de planeta roșie are loc doar o dată la doi ani.

Acest lucru face din EAU doar a doua țară care a intrat cu succes pe orbita lui Marte la prima încercare, în ciuda încercărilor făcute încă din anii 1960. Singura altă țară care a făcut acest lucru este India.

Șase ani de muncă

Sonda Hope, un proiect de 200 de milioane de dolari numit Al-Amal în arabă, a fost lansată pe 20 iulie de la stația spațială japoneză Tanegashima. Acum va petrece un an marțian – echivalent cu 687 de zile pe Pământ – studiind și culegând date despre atmosfera planetei roșii.

Acest timp îi va permite să creeze prima hartă completă a atmosferei marțiene, cu ajutorul a trei instrumente extrem de specializate dezvoltate de echipa emirateză: o cameră extrem de sofisticată pentru a fotografia Marte și a studia atmosfera sa inferioară, un spectrometru ultraviolet care va detecta nivelurile de monoxid de carbon și oxigen ale planetei și un spectrometru în infraroșu care va măsura praful marțian, norii de gheață și apa.

Anul 2021 este, de asemenea, semnificativ: este a 50-a aniversare a formării EAU ca țară.

Ambițiosul proiect al Emiratelor Arabe Unite durează de  șase ani, fiind a cincea țară din lume care a ajuns pe Marte. Aceste misiuni durează cel puțin 10 ani pentru a fi proiectate și planificate, a declarat Sarah al-Amiri, ministru de stat pentru tehnologie avansată și președintă a Agenției Spațiale din Emiratele Arabe Unite.

“Prima dintre provocările noastre a fost proiectarea unei misiuni pe altă planetă pentru prima dată”, a declarat al-Amiri lui Dan Murphy de la CNBC la începutul săptămânii.

„Aceasta a inclus mobilizarea echipei noastre care a lucrat la sateliții de observare a Pământului, dar apoi a completat și a acoperit golurile, deoarece navele spațiale care orbitează Pământul sunt ușor diferite de navele spațiale care merg spre alte planete”, a spus ea.

„Provocările erau de natură tehnică, trebuia să ne asigurăm că nava spațială este extrem de fiabilă pentru călătoria sa, este capabilă să gândească de la sine, că componentele din nava spațială pot funcționa pe durata întregii misiuni”, a adăugat ea.

Efort multinațional

Misiunea Marte Emirates a colaborat cu o echipă de la Universitatea din Colorado pentru a construi nava spațială, bazându-se pe expertiza Laboratorului pentru fizică atmosferică și spațială al universității. Dar țara din Golf, bogată în petrol, a petrecut ani de zile investind în cercetare și dezvoltare spațială, fondând propria agenție spațială în 2014, după lansarea sateliților în 2009 și 2013, dezvoltată împreună cu partenerii sud-coreeni.

Guvernul EAU a lansat diverse campanii pentru extinderea sectorului științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii din țară și consideră că programul său spațial în creștere este o parte importantă a acestuia. Este, de asemenea, prima țară care are un ministru al inteligenței artificiale și investește puternic în propria sa industrie de apărare indigenă.

„Aceasta va fi motivația noastră de la această misiune în următorii cinci ani: să ne asigurăm că există un sector spațial foarte bine stabilit și conectat la nivel global în Emiratele Arabe Unite”, a spus al-Amiri.

BVBStiri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

COMPA S. A. (CMP) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

CONPET SA (COTE) (25/02/2021)

Procedura recrutare Director General

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020

BRK WTI Turbo Short 63.5 (BKWTITS4) (25/02/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 25 si 26 Februarie 2021