Un Brexit fără acord va însemna că participanții de pe piața britanică vor pierde pașapoartele pentru accesul la piața UE, potrivit șefului ESMA
Pregătirea pentru Brexit rămâne una dintre preocupările principale ale European Securities and Markets Authority (ESMA – Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe ), în contextul în care Marea Britanie joacă un rol important pentru piețele financiare din Uniunea Europeană, a spus Steven Maijoor, Președintele ESMA, săptămâna trecută, la întânirea anuală a World Federation of Exchanges.
Importanța piețelor financiare din Marea Britanie în cadrul UE poate fi ilustrată prin analizarea piețelor secundare, unde estimăm că aproximativ 40% din tranzacțiile cu acțiuni emise în UE27 se desfășoară în prezent în locurile de tranzacționare din Regatul Unit, a precizat președintele ESMA, adăugând: “Deși este în interesul UE27 și al Marii Britanii să aibă un acord de retragere, nu putem exclude faptul că Regatul Unit va părăsi UE, în martie 2019, fără unul. Acest lucru ar implica faptul că participanții de pe piața din Marea Britanie își pierd autorizațiile de a desfășura activități în întreaga UE. Cu toții trebuie să ne pregătim pentru acest potențial scenariu de Brexit“.
În iulie, ESMA a reamintit entităților reglementate din Marea Britanie, inclusiv locurilor de tranzacționare, importanța prezentării în timp util a cererilor de autorizare pentru a putea continua să furnizeze servicii în UE27, a amintit președintele ESMA.
Acesta a mai spus: „Un Brexit fără acord nu va duce numai la faptul că participanții de pe piața britanică vor pierde pașapoartele pentru accesul la piața UE, ci nu va mai exista niciun temei juridic pentru schimbul de date zilnic vast și granulat între Marea Britanie și UE27, care are loc în contextul directivei MIFID II. Acest schimb de date depășește cu mult tipul de schimb de date pe care îl avem cu țări terțe.
Cadrul MiFID II se bazează pe o serie de calcule care trebuie efectuate la nivelul UE, pentru identificarea aşa-numitelor lichidităţi ascunse (“dark pools” – volumele de tranzacționare sau lichiditatea care nu sunt disponibile pentru platformele publice), regimul de transparență pentru instrumentele de capital și altele, dimensiunea blocurilor aplicabile acestor instrumente.
Având în vedere importanța pieței financiare a Regatului Unit în UE, un Brexit fără deal ar afecta calibrările MIFID II și ar putea declanșa unele efecte semnificative”.
Conform lui Steven Maijoor, în prezent, ESMA lucrează pentru a identifica aceste efecte care ar putea apărea în urma unui Brexit și pentru a găsi modul cel mai eficient de limitare a impactului asupra piețelor financiare din UE27: “Deși recunoaștem că piețele noastre financiare vor rămâne puternic interconectate, trebuie să evităm o reglementare și o supraveghere mai puțin eficace și un impact negativ asupra condițiilor de concurență echitabile. Luăm în considerare toate instrumentele posibile disponibile pentru a face acest lucru, inclusiv consultanță ESMA și propuneri potențiale de modificare legislativă”.
Șeful ESMA a amintit că modificarea propusă de ESMA în ceea ce privește metodologia privind mărimea blocurilor pentru acțiuni este un bun exemplu al inițiativelor pe care ESMA le poate lua și pe care le ia atunci când este necesar să abordeze probleme de concurență între locurile de tranzacționare ale UE și ale țărilor terțe și să se asigure că Regimul armonizat al UE continuă să prevaleze.