Update articol:

eToro: Investitorii îngrijorați de posibila reapariție a inflației, ca urmare a pachetului de stimuli economici din SUA și distribuției vaccinurilor

SUA sursa Pixabay

de Ionuț Paulenco, analistul de piață pentru România al eToro

Prețul acțiunilor a scăzut pe toate piețele majore la sfârșitul săptămânii trecute din cauza temerilor privind inflația, în așteptarea unui boom economic în Statele Unite.

Analiștii se așteaptă la o recuperare economică puternică în curând, stimulată de o scădere a numărului de cazuri de Covid-19 și de o distribuire relativ reușită a vaccinului, cu peste 50 de milioane de americani deja imunizați. Producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer și Modena, s-au angajat să livreze suficiente doze până la sfârșitul lunii aprilie pentru a imuniza întreaga populație din SUA, la care se alătură și Johnson & Johnson, al cărui vaccin cu o singură doză a fost aprobat de FDA și de CDC în weekendul trecut. Vaccinul J&J nu are nevoie de refrigerare specială și va fi mai ușor de administrat în cabinetele medicilor obișnuiți.

Venitul personal a crescut cu 10% în ianuarie în Statele Unite din cauza pachetului de măsuri de stimulare economică din decembrie, iar Congresul se pregătește să aprobe un pachet nou de măsuri, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, inclusiv cecuri în valoare de 1.400 de dolari pentru majoritatea americanilor.

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) nu este de așteptat să intervină în viitorul apropiat, președintele Jerome Powell indicând că va acorda prioritate restabilirii celor 10 milioane de locuri de muncă pierdute și Fed va continua achizițiile masive de obligațiuni. Dar investitorii se tem că ratele dobânzilor vor crește totuși pe termen mediu dacă inflația crește.

Bank of America se așteaptă acum să înregistreze o creștere a PIB de 8% în SUA în al doilea trimestru, 11% în al treilea trimestru și 5% în al patrulea trimestru. Acestea sunt vești bune pentru pierzătorii pandemiei, cum ar fi sectoarele de călătorii și ospitalitate, în timp ce câțiva dintre câștigătorii pandemiei, cum ar fi Best Buy, au avut de suferit săptămâna trecută. Producătorii de pizza precum Domino’s (NYSE: DPZ) sau Papa John’s (NASDAQ: PZZA) au suferit și ei – analiștii cred că oamenii s-au săturat să mănânce pizza livrată la domiciliu și vor da buzna în restaurante după ce sunt imunizați.

Biden ia măsuri privind criza de semiconductori ce afectează producătorii de automobile

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru a soluționa lipsa semiconductorilor, care amenință revenirea industriei de automobile din SUA la momentul ieșirii din pandemie. Se așteaptă o creștere a vânzărilor de mașini noi, dar în timp ce unii producători de automobile, precum Toyota, s-au asigurat că au suficiente cipuri, marii producători de automobile din SUA se confruntă cu lipsuri care le-au blocat liniile de producție.

Creșterea inexorabilă a lumii digitale

O serie de companii care contribuie la revoluția digitală din întreaga lume își anunță rezultatele financiare săptămâna aceasta, printre care Zoom, Lemonade și Snowflake. Sectorul serviciilor digitale a înregistrat câștiguri uimitoare în ultimul an și toate aceste acțiuni s-au dovedit foarte populare în rândul investitorilor globali ai eToro în 2020. Dar se poate menține acest trend pe măsură ce oamenii încep să se întoarcă la birou? Potrivit unui studiu realizat de eToro (Indicele Interacțiunii Digitale) în nouă țări europene, pandemia COVID-19 a accelerat transformarea digitală în toată Europa, cu peste o treime (36%) din respondenții sondajului declarând că și-au crescut utilizarea tehnologiilor digitale în afara locului de muncă. Românii sunt printre cei mai entuziaști europeni când vine vorba de noile tehnologii, iar în materie de sprijin pentru creșterea digitalizării în diverse sectoare România este devansată doar de Polonia.

Zoom (ZM) își raportează câștigurile trimestriale în această după-amiază, iar piața se așteaptă la o creștere a profiturilor între 726-731% față de anul trecut. Zoom a fost a 16-a cea mai populară dintre acțiuni în rândul investitorilor eToro la nivel global în 2020 și orice deviere semnificativă de la estimări este de așteptat să provoace fluctuații ale prețului.

Lemonade (LMND), compania de asigurări fintech, își raportează și ea veniturile în această seară. De când s-a listat, în iulie, prețul acțiunilor sale s-a mai mult decât dublat. Deși Lemonade este încă o companie tânără și nu este încă profitabilă, s-ar putea dovedi o investiție excelentă pe termen lung dacă va reuși să perturbe gigantica piață globală a asigurărilor.

Snowflake (SNOW), o companie de cloud computing, își raportează rezultatele financiare miercuri (3/3). Listarea sa din septembrie anul trecut a fost cea mai mare ofertă publică din 2020 și prețul acțiunilor sale a înregistrat un vârf de 390 de dolari la începutul lunii decembrie, în creștere cu 53%. Cu toate acestea, prețurile au scăzut de atunci, acțiunile tranzacționându-se acum cu doar 2,5% peste prețul său de listare. Unii analiști consideră că acțiunile sunt supraevaluate, argumentele fiind atât concurența dură, cât și lipsa profiturilor. În ciuda veniturilor sale mai mult decât duble, prețul acțiunilor Snowflake a scăzut cu 9% după ultimele rezultate trimestriale din decembrie. Unii investitori, cu o perspectivă pe termen lung, ar putea să vadă prețurile scăzute ca pe o oportunitate de cumpărare, în timp ce alții ar putea prefera să evite acțiunile Snowflake pentru moment.

BVBStiri BVB

CONPET SA (COTE) (12/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA din data de 28(29).04.2021 si B.V.C. 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021