Update articol:

Eugen Simion (academician): E îngrijorător că scriitori români consideră că nu mai e rentabil să scrie în română; datoria faţă de limba noastră – fundamentală

Sursa foto: acad.ro

“Nu există cultură fără să aibă o sursă esenţială care este limba şi nu există un popor, o naţiune, care să nu aibă o limbă”, a declarat sâmbătă academicianul Eugen Simion, care a atras atenţia asupra faptului că ”o parte din inteligenţa românească, mai ales o parte dintre scriitorii români, consideră că nu mai este astăzi rentabil să scrie în limba română”.

În opinia preşedintelui Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, Eugen Simion, limba este foarte importantă întrucât reprezintă primul semn al identităţii unei naţiuni şi al unei culturi, potrivit Agerpres.

“Nu există cultură fără să aibă o sursă esenţială care este limba şi nu există un popor, o naţiune care să nu aibă o limbă. (….) Cred că putem spune astăzi, mai ales în condiţiile unui globalism destul de agresiv, dacă nu chiar foarte agresiv, că problema limbii este o problemă esenţială. Ceea ce determină de fapt identitatea unui popor este în primul rând limba, în al doilea rând solul – pământul, în al treilea rând istoria, tradiţiile spirituale. (…) Ce este mai curios şi mai îngrijorător este că o parte din inteligenţa românească, mai ales o parte dintre scriitorii români, consideră că nu mai este astăzi rentabil să scrie în limba română. (…) Datoria faţă de limba noastră este o datorie fundamentală nu numai ca intelectual, dar ca orice vorbitor, ca orice cetăţean al acestei ţări”, a susţinut Simion.

Acesta a participat la dezbaterea ”Zestrea noastră – limba română”, organizată de Ziua Limbii Române la Clubul Academicienilor din cadrul Academiei Română.

“Academia Română ţine să serbeze alături de întregul popor român de o parte şi de cealaltă a Prutului această sărbătoare – aş aprecia ca perpetuă – a românilor – ‘Ziua Limbii Române’. Această manifestare este organizată de Academia Română la iniţiativa colegului meu academician Bogdan Simionescu. Este nu numai un mare savant, este un patriot discret aşezat pe linia unei familii moldoveneşti care a dovedit dintotdeauna mult patriotism, tatăl academicianului Bogdan Simionescu, regretatul academician Cristofor Simionescu, este cel care în numele Academiei Române a făcut primele legături după 1990 cu Academia de la Chişinău”, a afirmat vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, la eveniment.

Academicianul Bogdan Simionescu a precizat că limba română este vorbită de aproximativ 28 de milioane de oameni, pentru 24 de milioane fiind şi limbă maternă. Potrivit acestuia, limba română este a cincea limbă romanică după spaniolă, portugheză, franceză şi italiană.

Senatorul Ion Hadârcă a amintit că în urmă cu 30 de ani a avut loc “istorica” sesiune parlamentară de la Chişinău când limba română “a fost repusă în drepturile ei legitime”, cea mai importantă decizie fiind revenirea la grafia latină în Republica Moldova.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la data de 31 august ca urmare a unei iniţiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele ‘Limba Noastră’. 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)