Update articol:

Executarea fraţilor Micula: Nici Nuclearelectrica nu mai are sechestru pe acțiunile deținute de stat

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Nuclearelectrica nu mai are sechestru pe 67.071.301 acţiuni deţinute de Statul Român la societate, sechestru pus de fraţii Micula în urma unui proces câştigat cu statul român, potrivit unui anunț făcut de companie. Un raport similar a fost făcut recent și de Conpet.     

“In data de 20.01.2020, S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) a primit de la Societatea Civila Profesionala de Executori Judecatoresti “Mazilu si Asociatii” Procesul verbal de radiere a sechestrului instituit asupra unui numar de 67.071.301 actiuni detinute de Statul Roman la SNN, cu o valoare nominala de 10/actiune, actiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, ca urmare a recuperarii integrale a creantei si a cheltuielilor de executare si a indeplinirii obligatiilor de catre debitor”, a transmis Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucuresti.

La finalul anului, frații Micula au pus sechestru pe un pachet de 22% din Nuclearelectrica (SNN), pe conturile Romatsa, dar şi pe 5.083.372 acţiuni deţinute de Statul Român la Conpet. La acea vreme, Conpet a anunţat că Ministerul Finanţelor a transmis că executarea este suspendată.

 

În iulie, Ministerul Finanţelor avertiza că executarea silită de către fraţii Micula ar putea activa clauzele de cross-default pe toate împrumuturile suverane şi ar putea atrage intrarea în default a României. Potrivit unei note a Ministerului Finanţelor,  din iulie, executarea României de către fraţii Micula, în urma  unei decizii a Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019, ar putea bloca sau reţine sumele care fac obiectul încasării sumelor de la investitori sau plăţii serviciului datoriei publice guvernamentale (principal şi dobânzi), ceea ce ar putea aduce prejudicii majore României în ceea ce privește finanțarea datoriei publice, atât de natură financiară cât și reputațională, îndeosebi având în vedere demersurile Ministerului Finanţelor Publice privind realizarea planului de finanțare de pe piețele externe pentru anul 2019.

În data de 2 august 2005, Secretariatul General al Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii a primit cererea de arbitraj formulată de cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L. împotriva României, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei, ratificat prin Legea nr. 651/2002. În acest sens, a fost constituit dosarul arbitral nr.ARB/05/20.

În esenţă, cererea de arbitraj sublinia faptul că, prin semnarea acestui acord bilateral, România s-a angajat să protejeze investiţiile suedeze făcute pe teritoriul statului român şi, în acest context, să creeze şi să menţină condiţiile favorabile pentru investiţiile efectuate de investitorii suedezi, precum şi să protejeze pe teritoriul său aceste investiţii. S-a apreciat de către investitorii suedezi că aceste angajamente au fost încălcate de România în intervalul 2003-2007, ca stat în curs de aderare la Uniunea Europeană, prin retragerea treptată a facilităţilor fiscale acordate investitorilor străini în zonele defavorizate.

Reclamanţii au solicitat despăgubiri materiale în valoare de aproximativ 613 milioane euro, prejudiciu efectiv, și dobânzi calculate la o rată de ROBOR plus 5%.

Tribunalul a decis acordarea de despăgubiri reclamanţilor în valoare de aproximativ 376,43 milioane lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,54 milioane euro plus dobândă. Valoarea dobânzilor nu a fost calculată de către Tribunalul arbitral, menţionându-se doar rata dobânzii aplicabile (ROBOR plus 5%) și data de la care începe să curgă.

https://financialintelligence.ro/executarea-fratilor-micula-conpet-nu-mai-are-sechestru-pe-cele-5-083-372-de-actiuni-pe-care-statul-roman-le-detine-la-conpet/
 

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/07/2020)

Tranzactii Parti Afiliate Ian-Iun 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/07/2020)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

DAFORA SA (DAFR) (02/07/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017