Rezerva Federală din SUA (Fed) a jucat miercuri cea mai mare carte de până acum împotriva inflației, majorând ratele dobânzilor de referință cu trei sferturi de punct procentual, într-o mișcare care echivalează cu cea mai agresivă creștere din 1994, potrivit CNBC.
Încheind săptămâni de speculații, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a dus nivelul ratei de referință a fondurilor sale la un interval de 1,5%-1,75%, cel mai ridicat chiar dinainte de începerea pandemiei de Covid, în martie 2020.
În plus, membrii au indicat o cale mult mai puternică de creștere a ratelor pentru a opri inflația.
Potrivit așteptărilor membrilor individuali, rata de referință a Fed va încheia anul la 3,4%, o revizuire în sus cu 1,5 puncte procentuale față de estimarea din martie. Apoi, comitetul vede rata la 3,8% în 2023, cu un punct procentual mai mare.
Oficialii și-au redus semnificativ perspectivele de creștere economică în 2022, anticipând acum o creștere de doar 1,7% a PIB-ului, în scădere de la 2,8% în martie.
Proiecția inflației, măsurată prin cheltuielile de consum personal, a crescut la 5,2% în acest an de la 4,3%, deși inflația de bază, care exclude creșterea rapidă a costurilor cu alimente și energie, este indicată la 4,3%, în creștere cu doar 0,2 puncte procentuale față de proiecția anterioară.
Declarația comisiei a prezentat o imagine în mare măsură optimistă a economiei, chiar și cu o inflație mai mare.
„Activitatea economică generală pare să fi crescut după ce a scăzut în primul trimestru”, se arată în comunicat: „Creșterile de locuri de muncă au fost robuste în ultimele luni, iar rata șomajului a rămas scăzută. Inflația rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele dintre cerere și ofertă legate de pandemie, prețuri mai mari la energie și presiuni mai ample ale prețurilor.”
Declarația a fost aprobată de toți membrii FOMC, cu excepția președintelui Fed din Kansas City, Esther George, care ar fi preferat o creștere mai mică de jumătate de punct.