Update articol:

Fitch confirmă ratingul KMG International NV la „B+”, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung al emitentului (IDR) KMG International NV (KMGI) la „B+” cu o perspectivă stabilă, potrivit agenţiei de rating.

KMGI este o subsidiară deținută în totalitate de JSC KazMunayGas (KMG; BBB-/Stable), compania națională de petrol și gaze din Kazahstan. În conformitate cu criteriile Fitch de evaluare a legăturii dintre compania mamă și subsidiare (PSL), ratingul este evaluat cu două niveluri peste profilul său de credit autonom (SCP) de „B-”, pe baza unei evaluări de jos în sus care reflectă stimulente juridice și operaționale „medii” și stimulente strategice „scăzute” pentru sprijinirea de către KMG.

SCP-ul „b-” al KMGI reflectă capacitatea redusă de rafinare, marjele volatile de rafinare supuse prețurilor ciclice ale materiilor prime și integrarea limitată a afacerilor, în ciuda investițiilor strategice în curs în segmentul de retail, precum și o pondere mare a datoriei pe termen scurt în structura sa de capital.

Perspectiva stabilă reflectă așteptările Fitch că KMGI va putea să-și mențină raportul net  dintre capitalul de împrumut (datoria) și valoarea acțiunilor sale comune (capital propriu) la aproximativ 3x în 2022-2026. De asemenea, reflectă accesul stabil la liniile de credit cu băncile, pe baza poziției sale adecvate pe piața internă din România și a legăturilor cu KMG, mamă.

Câţiva factori cheie privind evaluarea

 

Dependență limitată de petrolul rusesc

KMGI asigură aproximativ 75% din materia primă de petrol de la KMG din Kazahstan. Țițeiul kazah este tranzacționat în prezent sub cotaţia Urals și Siberian Light, fiind încărcat în nave în porturile din Rusia. Sancțiunile internaționale împotriva petrolului rusesc nu se aplică țițeiului achiziționat din alte țări, inclusiv Kazahstan. În cazul unor întreruperi în tranzitul petrolului prin Rusia, KMGI va explora surse alternative precum Azerbaidjan și Africa. În acest scenariu, volumul producției este estimat să scadă la aproximativ 80% din capacitate.

Independenţa ridicată a României faţă de gazele din Rusia

Gazul rusesc importat reprezintă 16% din consumul total de gaze din România, care este al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, cu resurse considerabile neexploatate în Marea Neagră și pe uscat. În cazul întreruperii furnizării de gaze din Rusia, Fitch estimează un impact redus asupra operațiunilor KMGI.

Activitate de rafinare întreruptă

Activitățile de rafinare de la Petromidia au fost întrerupte timp de 83 de zile, după un incendiu din iulie 2021. Majoritatea unităților sale de rafinare au reluat operațiunile după reparații în septembrie, dar cea mai afectată unitate, hidrotratarea diesel, a fost restabilită abia în aprilie 2022. Ca rezultat, volumul de procesare al KMGI al materiei prime de hidrocarburi a scăzut la 5,1 milioane de tone, cu mult sub nivelul normal de 6,3 milioane de tone. Impactul negativ asupra EBITDA 2021 este estimat la 35 milioane USD. Costul reparației pentru instalațiile avariate este estimat la 29 milioane USD.

Prețul scăzut al ţiţeiului Ural pentru a crește EBITDA

De la începutul războiului din Ucraina, ţiţeiul Ural a fost tranzacționat la un preț redus și, în consecință, diferența Urals – Dated Brent s-a extins la un nivel fără precedent peste 30 USD/bbl (media 2019-2021 0,65 USD/ bbl). Creșterea diferenţialului Urals-Brent cu mult peste poziția de acoperire a KMGI a declanșat o pierdere de acoperire în primul trimestru 22. Cu toate acestea, Fitch se așteaptă ca KMGI să vadă o marjă de rafinare excepțional de puternică, cu un EBITDA/bbl de peste 4 USD în 2022, depășind pierderea de acoperire în primul trimestru 22.

Operațiunile de vânzare cu amănuntul vor crește

România are una dintre cele mai scăzute dețineri de mașini pe cap de locuitor din UE, ceea ce oferă KMGI oportunitatea de a valorifica creșterea viitoare. KMGI operează în prezent peste 1.000 de stații de alimentare în țară și va continua să-și extindă operațiunile interne de retail pentru a profita în continuare de câştiguri stabile şi premium pe care le oferă în comparație cu marjele de rafinare ciclice. Din 2018, KMGI a adăugat 40 de benzinării la rețeaua de retail și va construi încă 44 de stații până în 2024.

„b-” SCP

SCP-ul KMGI este constrâns de fluxul de numerar liber negativ (FCF). Compania s-a angajat, de asemenea, să achiziționeze un pachet de 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC) pentru 200 de milioane USD în cadrul unui Memorandum de înțelegere. Rafinăria generează cele mai scăzute marje de rafinare și cel mai mic volum de producție dintre firmele europene verificate  de Fitch, iar achiziția sa este finanțată printr-o mare parte a facilităților de credit pe termen scurt (48% din datoria totală la sfârșitul anului 2021). SCP este susținut de diversificarea continuă în vânzarea cu amănuntul pentru combustibil și de un profil financiar îmbunătățit.

Cheltuielile memorandumului de înțelegere limitează efectul de pârghie

Fondul de investiții în energie kazah-român, înființat în temeiul memorandumului  de înțelegere cu statul român, trebuie să facă investiții de până la 1 miliard USD în termen de șapte ani până în 2025. Începând cu 2021, 32% din ținta de investiții fusese realizat și vedem un plan total extins de investiții pentru KMGI de aproximativ 662 milioane USD în 2022-2025, inclusiv două proiecte aprobate care costă 315 milioane USD. Este vorba de construirea unei centrale electrice la rafinăria Petromidia și extinderea rețelei de benzinării în principal în România.

IPOTEZE PRINCIPALE

-EBITDA/bbl puternic de 4,5 USD/bbl în 2022 și EBITDA mediu/bbl de 2,1 USD/bbl în 2023-2026

-Creștere moderată a EBITDA în segmentul de retail până în 2026, reflectând extinderea stațiilor de alimentare cu combustibil

-Capex extins în valoare totală de 662 milioane USD în temeiul Memorandumului de înțelegere în 2022-2025. Principalele planuri de investiții includ centrala electrică și extinderea rețelei de retail

-Ieșiri de 200 milioane USD în 2023 pentru achiziționarea unui pachet de 26,7% din RRC de la guvernul României. Fitch presupune că KMGI va strânge finanțare pentru achiziția pachetului RRC fără sprijinul KMG.

-Dividende de 15 milioane USD pe an pentru perioadele 2022-2023 și 2025-2026

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere