Update articol:
Avocatul Cristian Duțescu:

“Furturi de acțiuni ca la Harinvest sunt posibile oricând, din cauza prevederilor Codului Depozitarului Central”

Cristian Dutescu, presedinte OPPC
  • “Sistemul bancar este un inamic al pieței de capital”, a mai spus avocatul

Este posibil oricând să mai aibă loc furturi de acțiuni, precum în cazul Harinvest, din 2013, din cauza unei prevederi din Codul Depozitarului Central, care permite brokerilor să acceseze, doar în baza unui CNP, Secțiunea I a Depozitarului și să transfere titlurile din contul proprietarului, în contul SSIF, a spus Cristian Duțescu, Avocat Coordonator, Duțescu și Asociații, luni, în cadrul Forumulu Pieței de Capital, organizat de Financialintelligence.ro.

Avocatul a declarat: “Din cauza programului de privatizare în masă și programului de despăgubire cu acțiuni la Fondul Proprietatea, s-au creat raporturi juridice directe între persoanele care au obținut acțiuni și Depozitarul Central. Vrând, nevrând, s-a încheiat o căsătorie forțată.

O mare parte din persoanele care dețin aceste acțiuni nu au nici o legătură cu nici o casă de brokeraj“.

Cristian Duțescu a amintit de cazul Harinvest, din 2013, în care au rămas fără acțiuni unele persoane care nu avut niciodată contract cu vreun broker, titlurile lor fiind accesate prin furt de date.

“Din perspectiva dosarului penal, nu s-a întâmplat nimic până acum“, a mai precizat Cristian Duțescu, adăugând: “Cum a fost posibil acest furt în cazul Harinvest? A fost posibil, pe fondul unor modificări aduse Codului Depozitarului Central, din 2010, prin care s-a permis societăților de servicii de investiții financiare să acceseze direct Secțiunea I, contul investitorului, și să transfere acțiunile în Secțiunea 2, în contul global al intermediarului.

Lucrurile acestea se întâmplă fără să existe nici o verificare din partea Depozitarului Central“.

Avocatul Duțescu a subliniat:“Suntem în era securității tranzacțiilor financiare și Depozitarul Central nu poate să verifice dacă cel care accesează Secțiunea 1 are mandat de la proprietar“.

Acesta a apreciat: “Cred că lucrurile se pot rezolva foarte repede, printr-o modificare a Codului Depozitarului.

Acum, având informația cu privire la CNP, orice agent de servicii de investiții financiare, care, sigur, este autorizat să acceseze sistemul Depozitarului Central, poate să realizeze acest transfer și să înstrăineze acțiunile, așa cum s-a întâmplat la Harinvest.

Este posibil și se poate întâmpla din nou!

Noi am atacat în justiție articolul 9, titlul IV din Codul Depozitarului Central – textul legal care permite acest transfer. Este o problemă care privește încrederea în piața de capital din România“.

Cristian Duțescu a ținut să precizeze că piața de capital nu este o alternativă la sistemul bancar, așa cum deseori se spune: “Piața de capital este un concurent al sistemului bancar și așa și trebuie să fie și trebuie să lupte. Sistemul bancar este, în termeni absoluți, un inamic al pieței de capital, cel puțin din perspectiva investițiilor de retail. Este o luptă pentru aceiași bani“.

Din perspectiva creșterii lichidității, avocatul consideră că actorii pieței de capital trebuie să își asume o contraparte centrală (CCP) națională și că inițiativa ar trebui să aparțină Bursei de Valori București. Domnia sa apreciază că ar trebui luat în calcul inclusiv un IPO: “Trebuie testată piața, dacă actorii își doresc cu adevărat sau nu (n.n. o CCP), pentru că se discută de foarte mulți ani despre acest CCP“.

Totodată, Cristian Duțescu crede că este foarte important pentru lichiditate și pentru BVB să fie implementate vânzările în lipsă: “Este foarte complicat să ai lichiditate, fără short selling“.

De asemenea, avocatul a menționat că este important să fie încurajați investitorii instituțioanli să investească pe piața de capital din România și să fie eliminate restricțiile. Domnul Duțescu a dat drept exemplu faptul că fondurile de pensii nu pot să investească în instrumente financiare emise de societățile imobiliare, situație unică la nivel european: “Fondurile de pensii au această interdicție, din cauza unei norme a fostei CSSPP, care poate să împiedice fondurile să își realizeze obiectivul, de a plasa fondurile contributorilor în condiții de profitabilitate cât mai bună“.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii