Update articol:

Gastrade adoptă Decizia finală de investiție pentru terminalul LNG de la Alexandroupolis, din care Romgaz s-a retras în 2020; Terminalul este de așteptat să funcționeze până la sfârșitul anului 2023

Gastrade adoptă Decizia finală de investiție pentru terminalul LNG de la Alexandroupolis, din care Romgaz s-a retras în 2020

Acționarii companiei grecești Gastrade au adoptat Decizia finală de investiție (FID) pentru construcția Sistemului Independent de Gaze Naturale (INGS) din Alexandroupolis, potrivit unui comunicat. FID este ultimul și cel mai important pas, înainte de a intra în faza de construcție a proiectului.

În martie 2020, Romgaz a renunțat la achiziția a 20% din Gastrade.

Construcția și exploatarea Terminalului de Gaze Naturale Lichefiate (GNL) Alexandroupolis va contribui la securitatea energetică, lichiditatea și diversificarea țării și a întregii regiuni din sud-estul Europei, consolidând rolul strategic al Greciei și oferind surse și rute alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale în zonă, arată comunicatul Gastrade.

Proiectul va livra gaze naturale către piețele din Grecia, Bulgaria și regiunea mai largă, România, Serbia și Macedonia de Nord, până spre Moldova si Ucraina.

Terminalul este de așteptat să funcționeze până la sfârșitul anului 2023, capacitatea de regazificare contractată ajungând deja la 50% din capacitatea sa tehnică de 5,5 miliarde mp. pe an.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional al NSRF „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare 2014-2020”, cu o sumă a cheltuielilor publice de 166,7 milioane de euro.

Acționarul fondator și președintele Consiliului de administrație al Gastrade, Elmina Copelouzou, a declarat: „Decizia finală de investiție deschide un nou capitol important în securitatea energetică a țării și a Europei de Sud-Est. Suntem deosebit de bucuroși că Gastrade a întreprins un proiect critic care este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Alexandroupolis INGS va contribui la securitatea aprovizionării cu energie, diversificând rutele energetice și contribuind la dezvoltarea concurenței în beneficiul consumatorilor finali.”

Konstantinos Sifnaios, Vicepreședinte și Director General al Gastrade, a subliniat „Un proiect strategic pentru regiune ajunge acum în stadiul de implementare”.

GASTRADE S.A. este prima companie care operează în Grecia care a primit o licență pentru un sistem independent de gaze naturale. Cei cinci acționari ai Gastrade sunt Elmina Copelouzou, GasLog Cyprus Investments Ltd., DEPA Commercial A.E., Bulgartransgaz EAD (“BTG”) și DESFA S.A..

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (20/05/2022)

Notificare prag detineri/vot > 5%

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (20/05/2022)

Comunicat referitor tarife transport

Digi Communications N.V. (DIGI) (20/05/2022)

Optiuni pe actiuni acordate catre administratori si angajati

ROMCARBON SA (ROCE) (20/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (20/05/2022)

Hotarare CA privind aprobarea comitetelor consultative