Fondurile speculative globale au vândut „agresiv” acțiuni chineze, pe fondul îngrijorărilor sporite cu privire la sectorul imobiliar al Chinei și apariției datelor economice slabe, arată un raport Goldman Sachs de marți.
Toate tipurile de acțiuni au fost vândute la începutul lunii august, dar acțiunile A, cele listate la bursa locală, au condus vânzările, cuprinzând 60% din acestea, a spus banca.
„Fondurile speculative au realizat vânzări nete de acțiuni chineze în opt din ultimele zece ședințe”, a spus Goldman, adăugând că clienții săi și-au cesionat pozițiile lungi și scurte.
Aceasta este cea mai mare vânzare netă de acțiuni chineze într-o perioadă de 10 zile din octombrie 2022 și una dintre cele mai mari mișcări din ultimii cinci ani.
Goldman Sachs, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de creditare și tranzacționare prin intermediul unității sale principale de brokeraj pentru investitori, este capabil să urmărească tendințele investițiilor fondurilor speculative.
Investitorii globali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la economia Chinei, deoarece o confluență a evenimentelor recente a întunecat perspectivele sale economice.
Marți, o gamă largă de date economice chineze au evidențiat intensificarea presiunii asupra economiei pe mai multe fronturi, determinând Beijingul să reducă ratele de politică cheie pentru a susține activitatea.
Gigantul chinez imobiliar Country Garden încearcă să amâne plata unei obligațiuni private onshore, iar o companie majoră de trust chineză, care a avut în mod tradițional o expunere considerabilă la imobiliare, Zhongrong International Trust Co, a ratat unele obligații de rambursare.
Fondurile speculative sunt din ce în ce mai precaute față de expunerea lor în China. O serie de fonduri speculative cu sediul în SUA, inclusiv Coatue, D1 Capital și Tiger Global, și-au redus pozițiile în acțiunile chineze în al doilea trimestru, în condițiile în care perspectivele economice ale țării păreau deja să se clătine și tensiunea geopolitică a crescut.