Consiliul de Administrație BT a decis să propună Adunării Generale a Acționarilor din aprilie a.c. să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818.121.781 lei (brut)
Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 38,02 miliarde lei, potrivit datelor transmise BVB.
Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.257,17 milioane lei, din care cel al băncii este de 1.219,39 milioane lei, rezultat care include și cheltuielile semnificative de integrare Bancpost.
Profitul operațional al băncii a crescut la 1.801,41 milioane lei datorită eficientizării și consolidării businessului. Depozitele clienților au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienților persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.
Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania și Bancpost, în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing și ERB Leasing, companie achiziționată de la Eurobank Group odată cu Bancpost și ERB Retail Services. BT Direct și ERB Retail Services, instituții nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019.
În ceea ce privește eficienţa operațională, această se păstrează la nivel confortabil la Banca Transilvania, fiind de 49,9%, susţin oficialii BT.
Consiliul de Administrație BT a decis, în ședința de ieri, din 26 februarie, să propună Adunării Generale a Acționarilor din aprilie a.c. să distribuie din profitul anului 2018 dividende în numerar în cuantum de 818.121.781 lei (brut), reprezentând un dividend brut de 0,17 lei/acțiune. De asemenea, se va propune AGA capitalizarea diferenței până la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit.
Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%. În cazul în care sunt considerate și garanțiile, rată de acoperire este de 133%.
Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă includem profitul, această este de 21,53%.
În ianuarie a.c., Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanțări pe termen lung al Băncii Transilvania (IDR) la ‘BB+’, cu perspectiva stabilă, respectiv nivelul ratingului de viabilitate la nivelul ‘bb+’.
Taxa suplimentară pe active
În așteptarea unei decizii în legătură cu taxa suplimentară pe activele bancare, Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul și competențele băncilor au fost construite în timp și se pot pierde repede în lipsa investițiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic și de ritmuri superioare de creștere a creditării pentru a micșora decalajele față de țările vestice.
Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemului bancar românesc și va afecta creșterea economică. Cu toate acestea, BT, banca și entitate românească, va rămâne alături de clienții săi, așa încât aceștia să fie cât mai puțîn afectați de eventuală taxa.
Susținerea antreprenorilor, populației și comunității în 2018:
*65.000 de credite cu dobânda fixă au fost acordate anul trecut de banca persoanelor fizice;
*3,7 milioane de carduri are BT în portofoliu, ceea ce înseamnă 21% cota de piață privind cardurile emise în România;
*15,5 miliarde de lei este portofoliul creditelor IMM (IMM, conform definiției europene);
*11 miliarde de lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare;
*125 de sedii BT din întreagă țară au fost modernizate pe parcursul anului 2018.
*23 milioane de lei investiți în comunități, educație și sport în peste 1.000 de proiecte de implicare și responsabilitate socială, anul trecut.
Investiții în digitalizare generează efecte vizibile în business:
- Aproape 200 de milioane de tranzacții au fost efectuate anul trecut cu cardurile BT. În fiecare secundă au loc 6 tranzacții cu carduri BT;
- 475.000 carduri de credit sunt în portofoliul Grupului Financiar BT, care generează aproximativ 35% din tranzacțiile realizate cu carduri de credit la comercianții din România. Peste 60.000 de tranzacții au loc în fiecare zi cu cardurile de credit BT;
- 50.000 de POS-uri sunt gestionate de Banca Transilvania, ceea ce reprezintă 25% din terminalele instalate în România;
- 2 milioane de operațiuni au avut loc, în medie, zilnic prin BT anul trecut;
- Numărul de utilizatori BT24 Internet Banking a depășit 1 milion, +14% față de aceeași perioada a anului trecut, iar cel de Mobile Banking este de 560.000, +34%;
- Volumul tranzacțiilor prin Internet Banking este +20%, iar prin Mobile Banking +54% față de aceeași perioada a anului trecut;
- BT Pay, prima aplicație de tip wallet din România, lansată în ianuarie 2018, are acum 12 funcționalități dezvoltate în decurs de 10 luni – și tot atâtea facilități de gestionare non-stop a banilor și a cardurilor: plăti contactless, transfer de bani, urmărirea pe categorii a cumpărăturilor făcute cu cardul, blocarea permanentă sau temporară a cardurilor etc. Numărul plăților cu telefonul la comercianți și al transferurilor de bani între utilizatorii aplicației a crescut cu 35% în trimesturul IV 2018, față de trimestrul III, iar volumele de tranzacții au crescut cu 50%;
- Soluțiile complementare bankingului, oferite prin platforma online BT Store, au fost accesate, în medie, de 100 de antreprenori/luna, de la lansarea acesteia, în august 2018;
- La finalul anului, BT avea aproape 350 de bancomate multifuncționale BT Express Plus, care permit operațiuni self-banking, precum depuneri de numerar sau schimb valutar non-stop. Numărul depunerilor s-a dublat în decembrie 2018, față de ianuarie același an, ajungând la aproximativ 400.000.
BT, +50 de locuri în clasamentul Brand Finance Banking 500
BT a urcat 50 de locuri în clasamentul Brand Finance Banking 500 2019, publicat de The Banker, cu o creștere de 39% a valorii de brand de până la 242 milioane USD, respectiv a ratingului de la A+ la AA, față de 2018. Banca Transilvania este singurul brand bancar românesc în topul publicat în acest an.