Update articol:

Guvernul SUA lucrează cu operatorul american de conducte de carburanţi Colonial Pipeline ca să-şi revină după atacul cibernetic

Casa Albă a lucrat în strânsă legătură cu operatorul american de conducte de carburanţi Colonial Pipeline pentru a-l ajuta să-şi revină după un atac de tip ransomware care avut loc pe 7 mai şi care  a forțat compania să închidă o rețea critică de combustibil care furnizează state populate din est, potrivit Reuters.

Compania continuă să monitorizeze impactul opririi temporare a serviciului său şi să lucreze la reluarea acestuia, dar nu a estimat momentul în care va face acest lucru, refuzând şi să facă alte comentarii.

Incidentul este una dintre cele mai perturbatoare operaţiuni de tipul răscumpărare digitală (atac cibernetiv efectuat în scopul obţinerii unei răscumpărări) şi a determinat apeluri din partea unor parlamentari americani pentru îmbunătăţirea protecţiei infrastructurii energetice critice din Statele Unite împotriva hackerilor.

Secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a declarat că repararea conductelor este o prioritate majoră pentru administrația Biden, iar Washingtonul lucrează pentru a evita întreruperile mai grave ale aprovizionării cu combustibil, ajutând Colonial să repornească cât mai repede rețeaua de conducte de peste 5.500 de mile (8.850 km), din Texas până New Jersey.

„Este un efort practic, chiar acum”, a spus Raimondo la programul CBS, adăugând:  „Lucrăm îndeaproape cu oficialii companiei, statului și autorităților locale, pentru a ne asigura că vor reveni la operațiunile normale cât mai repede posibil și că nu există întreruperi în aprovizionare.”

Colonial a declarat duminică că principalele linii de combustibil rămân offline, dar unele linii mai mici între terminale și punctele de livrare sunt operaționale. Nici Raimondo și nici compania nu au dat o estimare pentru o dată de repornire completă, iar Colonial a refuzat să comenteze duminică.

Contractele futures pe benzină din SUA au crescut cu peste 3% la 2.217 dolari galonul, cel mai mare din mai 2018.

Colonial livrează 2,5 milioane de barili de benzină şi alţi carburanţi pe zi, de la rafinăriile de pe coasta Golfului Mexic către consumatorii de pe coasta de mijloc a Atlanticului şi din sud-estul SUA. Reţeaua sa de 8.850 de kilometri deserveşte aeroporturi majore, inclusiv Hartsfield Jackson Airport din Atlanta,  cel mai aglomerat din lume.

Un purtător de cuvânt al Aeroportului Internațional Charlotte Douglas a declarat că aeroportul are la dispoziție combustibil pentru aprovizionare și „monitorizează îndeaproape situația”, adăugând că aeroportul are o altă conductă majoră de funizare, alături de Colonial.

Experţii din comerţul cu carburanţi, inclusiv Asociaţia Americană pentru Automobile, au declarat că o întrerupere de câteva zile ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionării regionale cu combustibil, în special în sud-estul SUA. În timpul întreruperilor anterioare ale Colonial, prețurile din statele sud-estice au crescut substanțial.

CIBERCRIMINALI SUSPECTAȚI

În timp ce investigația guvernului SUA se află în faza incipientă, un fost oficial american și trei surse din industrie au declarat că hackerii sunt probabil un grup profesionist de criminalitate cibernetică, grupul supranumit ”DarkSide”  numărându-se printre potenţialii suspecţi.

DarkSide este cunoscut pentru implementarea ransomware-ului şi pentru extorcarea victimelor, evitând în acelaşi timp ţintele din statele post-sovietice. Grupurile au acces la rețele private, criptează fișiere utilizând software și deseori fură date.

Infractorii cibernetici cer plata pentru a decripta fișierele și solicită din ce în ce mai mulți bani pentru a nu publica conținutul furat.

În atacul Colonial, hackerii au luat peste 100 de gigaocteți de date, potrivit unei persoane familiare cu incidentul.

Ransomware este un tip de malware conceput pentru blocarea sistemelor prin criptarea datelor şi solicitarea plăţii pentru a recâştiga accesul.

În timp ce FBI și alte agenții guvernamentale au lucrat cu companii private pentru a răspunde, sistemul de cloud computing folosit de hackeri pentru a colecta datele furate a fost offline sâmbătă, a spus persoana respectivă.

Datele Colonial nu păreau să fi fost transferate din sistemul respectiv nicăieri altundeva, limitând potențialul pârghiei hackerilor pentru a extorca sau jena în continuare compania.

Mesajele lăsate hackerilor DarkSide nu au primit un răspuns. Site-ul grupului de pe dark web, unde hackerii postează în mod regulat date despre victime, nu face nicio referire la Colonial Pipeline.

Firma de securitate cibernetică FireEye (FEYE.O) se numără printre cei care se ocupă de atac, au spus surse din industrie. FireEye a refuzat să comenteze. Colonial a spus că lucrează cu o „firmă de securitate cibernetică lider”, dar nu a nominalizat-o.

Președintele Joe Biden a fost informat despre atacul cibernetic sâmbătă dimineață, a declarat Casa Albă, adăugând că guvernul lucrează pentru a încerca să ajute compania să restabilească operațiunile și să prevină întreruperile aprovizionării.

Senatorul american Bill Cassidy, un republican din Louisiana care face parte din Comitetul pentru Energie, a declarat că parlamentarii sunt pregătiți să lucreze mai mult cu companiile de infrastructură critică private pentru a se proteja împotriva atacurilor cibernetice.

O altă conductă de combustibil care deservește aceleași regiuni transportă o treime din ceea ce făcea Colonial. Orice întrerupere prelungită ar necesita ca petrolierele să transporte combustibili de pe coasta Golfului SUA până la porturile de pe Coasta de Est.

Companiile de rafinare a petrolului contactate de Reuters în weekend au declarat că operațiunile lor nu au fost încă afectate. Unii lucrau pentru a găsi transport alternativ pentru clienți.

Compania cu sediul privat din Georgia este deținută de CDPQ Colonial Partners L.P., IFM (SUA) Colonial Pipeline 2 LLC, KKR-Keats Pipeline Investors L.P., Koch Capital Investments Company LLC și Shell Midstream Operating LLC.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii