Update articol:

IIF: Datoria mondială – un nou record: 247 trilioane de USD în primul trimestru

dolari

 

Datoriile deţinute atât de piețele mature, cât și de cele emergente, centralizate de Institutul Internaţional pentru Finanțe (IIF), au crescut, în primul trimestru al acestui an, până la nivelul record de 247 trilioane de dolari, în creștere cu 11,1 procente față de aceeași perioadă din 2017, potrivit Reuters.

Raportul IIF (cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar), lansat marți, arată că raportul dintre datorie și Produsul Intern Brut al acestor ţări, care include grupul celor șapte națiuni industrializate și majoritatea economiilor emergente, s-a mărit la 318%, în primul trimestru, fiind prima creștere trimestrială a ratei datoriei față de PIB după al treilea trimestru al anului 2016. 

IIF precizează în raport: “Temerile privind riscul creditării revin în prim plan, inclusiv în multe economii mature, în condiţiile în care creşterea globală şi-a pierdut avântul, devenind mai divergentă, iar ratele dobânzilor în SUA cresc în mod constant

Începând cu decembrie 2015, Rezerva Federală a SUA a majorat rata dobânzii de șapte ori, de la 1,75% până la 2,00%, fiind așteptate mai multe creșteri.

Nivelul datoriilor pentru sectorul gospodăriilor, nefinanciare și administrațiile publice a crescut la 186 trilioane de dolari în primul trimestru al anului 2018.

Datoria din sectorul financiar s-a majorat până la un record, de 61 trilioane de dolari.

Nivelurile ridicate ale datoriilor din sectoarele nefinanciare ar putea fi problematice, dar este puțin probabil să apară o criză similară cu cea de acum zece ani, a declarat directorul executiv al IIF, Hung Tran, la prezentarea raportului.

Datoria ţărilor emergente a crescut cu 2,5 trilioane USD, până la un record de 58,5 trilioane USD, în primul trimestru.

Deținătorii de credite cu rată variabilă se confruntă cu riscuri mai mari, din cauza creșterii ratelor dobânzii de referință, a precizat IIF, menționând că peste 10% din obligațiunile corporative de pe piețele emergente sunt incluse în această clasă de active.

“Pentru multe piețe emergente, care se bazează în mare măsură pe finanțarea bancară, costurile mai mari ale împrumuturilor pentru bănci ar putea fi transmise sectorului corporativ și gospodăriilor, deci există un risc ascuns în ceea ce privește acest împrumut cu rată variabilă”, a declarat Sonja Gibbs, directorul IIF .

Economiile mature se bazează și mai mult pe datoria cu rată variabilă.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (28/09/2023)

Semnare contract finantare PNRR - proiect Parc Fotovoltaic

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

ALRO S.A. (ALR) (28/09/2023)

Convocare AGAE 31 octombrie 2023