Update articol:

John Hardy, Saxo Bank: Habarnista Fed apreciază dolarul

Sursa foto: www.home.saxo
*”Este clar că Fed nu este sigur ce va face și vrea să păstreze toate opțiunile
*”Trump va folosi în curând toate armele pentru a slăbi USD, deoarece Fed nu se mișcă suficient  de rapid”

Dolarul a avut o reacție inițială pozitivă, după ce Fed a livrat reducerea preconizată cu 25 puncte de bază a ratei dobânzii de referință, notează John Hardy, Director strategie FX Saxo Bank. El pune evoluția dolarului pe seama așteptărilor anterioare de tăiere a dobânzii fie cu 50, fie cu 25 de puncte de bază, o parte din piață mizând pe o tăiere mai mare.  

Analistul spune că nu a notat nimic spectaculos în comunicatul Fed. Potrivit acestuia, discursul președintelui Fed, Jerome Powell, a determinat o apreciere mai puternică a dolarului, în timp ce acesta a declarat că tăierea de dobanda este o ajustare de mijloc de ciclu, într-un răspuns la una dintre primele întrebări ale jurnaliștilor.

Aceastaă declarație a aplatizat rapid curba randamentelor SUA, noteaza analistul, continuand: “Apoi, Powell a petrecut o mare parte din restul conferinței de presă răspunzând la întrebări slab și împleticindu-se în propriile comentarii referitoare la intrebarea dacă aceasta este prima dintr-o serie de tăieri solitare sau acea ajustare de mijloc de ciclu. Este clar că Fed nu este sigur ce va face și vrea să păstreze toate opțiunile.

Sfârșitul grăbit al planului de diminuare a cuantumului obligațiunilor pe care banca centrală le deține în bilanț este un semn că Fed este preocupată de problemele de lichiditate în USD, ceva ce va reveni constant și se va agrava semnificativ pe fondul deficitelor mai mari și mari, în cazul în care economia SUA încetinește și va veni o recesiune mai târziu în acest an, apreciaza Hardy: “Efectiv, Fed nu mai deține controlul politicii sale, iar această mișcare puternică a USD nu face decât să grăbească politica Fed spre următoarele reduceri de rată și eventual o relaxare cantitativă.

Saxo Bank mai noteaza: “Așa cum era de așteptat, am primit un răspuns rapid din partea președintelui american  Donal Trump, care l-a jignit pe Powell: „Ca de obicei, Powell ne dă în jos, dar cel puțin el încheie strângerea cantitativă, ceea ce nu ar fi trebuit să înceapă în primul rând – fără inflație”. Și „Ceea ce a vrut piața să audă de la Jay Powell și Rezerva Federală a fost că acesta a fost începutul unui ciclu lung și agresiv de reducere a ratei dobânzii, care să țină pasul cu China, Uniunea Europeană și alte țări din întreaga lume… ””

Președintele Trump va acționa foarte agresiv dacă USD se mai apreciază în continuare (și chiar dacă rămâne la acest nivel), spune Hardy: “Trump va folosi în curând toate armele pentru a slăbi USD, deoarece Fed nu se mișcă suficient  de rapid pentru a face acest lucru. Chiar mulți din Congresul SUA par de acord cu Propunerea legislativă nebună a democraților de a impozita investitiile pe termen scurt și imobiliare. Nu va trece, dar cu siguranță există un semnal acolo.”

Acțiunile, în scădere după ce Fed a decis reducerea dobânzii de referință pentru prima dată după 2008

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (03/07/2020)

Finalizarea programului de rascumparare a actiunilor proprii

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/07/2020)

Convocare AGEA pentru data de 21 august 2020

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (03/07/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 29.06-03.07.2020