Ministrul de Interne al Kosovo a declarat sâmbătă că autorităţile au arestat-o pe jurnalista rusă Daria Aslamova la graniţă, suspectată că ar putea fi spion pentru Rusia, iar autorităţile de securitate îi verifică „intenţiile”, potrivit Reuters.
Ulterior acesta a anunţat: “În calitate de ministru al afacerilor interne, în limita puterilor mele legale, în baza Legii pentru străini, articolele 17 și 66 A, am declarat-o pe Daria Asmalovan persoană indezirabilă în Republica Kosovo. Intrarea acestei persoane este interzisă timp de cinci ani pe teritoriul Republicii Kosovo. Oricine, cu anumite scopuri sau directive, încalcă sau încearcă să destabilizeze țara noastră, se va confrunta fără îndoială cu forța legilor Republicii Kosovo”.
Ministrul de interne al țării, Xhelal Svecla, a spus că „multe țări au dovedit că Aslamova a fost angajată în spionaj pentru serviciile de informații militare ruse și că s-a prefăcut a fi jurnalist”. Reuters nu a putut verifica acuzațiile lui Svecla.
Aslamova, care lucrează pentru tabloidul Komsomolskaya Pravda, a fost citată de presa rusă spunând că a fost eliberată și se află acum în orașul sârb Raska. Aslamova și Komsomolskaya Pravda nu au abordat acuzațiile Kosovo împotriva ei.
Svecla a publicat pe pagina sa de Facebook câteva fotografii ale jurnalistei cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și încă una cu președintele sirian Bashar al-Assad.
Xhelal Svecla a scris pe Facebook: “Astăzi, Daria Aslamova a fost reținută la punctul de trecere a frontierei din nordul țării. Mai multe țări au demonstrat că a fost angajată în activităţi de spionaj pentru serviciile de informații militare ruse și că a acționat sub acoperire de jurnalist. La fel a participat și la luptele din Ucraina. (…) Încercarea ei de a intra în țara noastră, care coincide cu evoluțiile din nordul țării, demonstrează în mod clar că Rusia s-a alăturat propagandei Serbiei cu scopul de a ne destabiliza țara”.
Rusia este principalul aliat al Serbiei și, la fel ca și Belgradul, este împotriva independenței Kosovo. Tensiunile dintre vecinii din Balcanii de vest, Kosovo și Serbia, au izbucnit recent și au ajuns la apogeu săptămâna trecută, după ce Kosovo a declarat că îi va obliga pe sârbii care locuiesc în nordul țării și care folosesc numerele de înmatriculare ale mașinilor sârbe să solicite plăcuțele eliberate de instituțiile din Pristina. Obligația a fost acum amânată. Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populația kosovană, care are 90% etnici albanezi.
Într-un alt incident, poliția a declarat sâmbătă că una dintre patrulele lor din apropierea graniței cu Serbia a intrat într-o zonă a țării afectată de dispute etnice și activități de contrabandă.