Update articol:
În 2019,

Milan Pruşan, NN: Investitorii au ales cu un mai mare interes fondurile mixte, ce au oferit un raport foarte bun între riscul investițional asumat și randamentul obținut

*”Investitorii si-au indreptat atentia catre instrumentele financiare cu evolutii mai convingatoare in momente de crestere economica, context ce a contribuit la obtinerea unor perfomante investitionale mult peste media ultimilor 5 ani”
*”Contextul economic local, însoțit de politici fiscale și monetare orientate spre soluționarea rapidă a unor dezechilibre importante poate influența pe termen scurt încrederea investitorilor în piața locală de acțiuni

Investitorii au ales, în 2019, cu un mai mare interes fondurile mixte, ce au expunere in actiuni, obligatiuni si lichiditati, solutii ce au oferit un raport foarte bun intre riscul investitional asumat si randamentul obtinut, ne-a spus Milan Pruşan, Managing Director NN Investment Partners. Conform acestuia, investitorii si-au indreptat atentia catre instrumentele financiare cu evolutii mai convingatoare in momente de crestere economica, context ce a contribuit la obtinerea unor perfomante investitionale mult peste media ultimilor 5 ani.

Activele nete ale celor 219 fonduri deschise și nchise, locale i strine, au crescut n luna noiembrie 2019 cu 2,1%, pn la nivelul de 48,1 mld RON (10,1 mld euro), nregistrnd o cretere de 14,7% de la nceputul anului, potrivit raportului lunar al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) transmis în luna noiembrie 2019.

Jan Pricop, directorul executiv al AAF a anunțat, la ZF Live, că activele fondurilor au înregistrat o creștere de 15% pe parcursul anului trecut, raportul pe decembrie nefiind încă disponibil.

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2019?
Milan Prușan: Piata fondurilor de investitii din Romania a avut o evolutie buna, atat din perspectiva cresterii numarului de investitori, cat si a sumelor investite intr-o gama din ce in ce mai variata de strategii investitionale. Ne bucuram ca investitorii romani si-au mutat atentia si catre piata de actiuni, acestia fiind rasplatiti pe masura, considerand randamentele obtinute.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?
Milan Prușan:
Investitorii au ales cu un mai mare interes fondurile mixte, ce au expunere in actiuni, obligatiuni si lichiditati, solutii ce au oferit un raport foarte bun intre riscul investitional asumat si randamentul obtinut. Acestia si-au indreptat atentia catre instrumentele financiare cu evolutii mai convingatoare in momente de crestere economica, context ce a contribuit la obtinerea unor perfomante investitionale mult peste media ultimilor 5 ani. Observam si o diversificare valutara, strategiile denominate in EUR si USD devenind din ce in ce mai prezente in portofoliile clientilor nostri.

Cum caracterizati evolutia pietei de capital in 2019?

Milan Prușan: Piata de capital locala a avut o evolutie ascendenta in anul 2019, dupa un inceput de an nesigur, ca urmare a modificarilor legislative ce au afectat pe termen scurt increderea investitorilor. Evolutia favorabila s-a observat atat pe piata de instrumente cu venit fix, cat si pe piata locala de actiuni. Vedeta anului 2019 a fost, de departe, indicele principal al Bursei de la Bucuresti, cu o evolutie remarcabila, chiar si la nivel international. Promovarea Bursei de la Bucuresti la statutul de piata emergenta reprezinta confirmarea progresului inregistrat in ultimii ani pe plan local, iar evolutia ultimelor 12 luni complimenteaza aceste eforturi si increderea investitorilor care au decis sa aloce o parte din resursele lor financiare catre companii listate la BVB.

Ce estimari aveti pentru anul viitor in privinta evolutiei BVB?
Milan Prușan:
Piata de actiuni locala are nevoie de o perioada de consolidare, in urma evolutiei extrem de pozitive din ultima perioada, cand si volatilitatea a fost destul de redusa. Ramanem in continuare “dependenti” si de evolutia pietelor internationale, care influenteaza in mod direct evolutia pe plan local, de aici si dificultatea in a creiona o posibila evolutie pentru perioada viitoare. Insa, o temperare a cresterilor din ultimele 12 luni pare a fi normala. Contextul economic local , insotit de politici fiscale si monetare orientate spre solutionarea rapida a unor dezechilibre importante poate influenta pe termen scurt increderea investitorilor in piata locala de actiuni. La fel de importanta e si decizia de alocare a dividendelor aferente rezultatelor financiare pentru anul 2019, un indicator urmarit cu mare atentie de majoritatea analistilor. In acest moment semnele sunt pozitive in ceea ce priveste perspectivele pentru 2020, insa e posibil ca si volatilitatea sa fie una mai ridicata pe piata locala, comparativ cu perioada anterioara.

Ce asteptari aveti pentru 2020 in privinta listarilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligatiuni?
Milan Prușan:
Observam un interes in crestere pentru atragerea de resurse financiare prin mecanismul Bursei de a Bucuresti, fie ca vorbim de noi emisiuni de obligatiuni corporative, fie ca vorbim, in prezent, de potentiale noi companii listate la bursa. In mod clar deschiderea pentru acest subiect este una mai mare, atat din pespectiva companiilor de talie mica si medie, cat si din perspectiva companiilor in care statul e actionar majoritar.
Un mix de noi listari din ambele segmente mentionate anterior ar fi inca o confirmare ca piata de capital locala e pe drumul cel bun in consolidarea noului statut obtinut, acela de piata emergenta. Suntem la inceputul acestei noi calatorii, prezenti pe harta celor mai importanti investori din pietele financiare globale, insa trebuie sa ne asiguram ca facem pasi concreti in cresterea vizibilitatii, ceea ce ne va ajuta sa consolidam aceasta pozitie obtinuta dupa o destul de lunga asteptare, si cu eforturi pe masura.

Ce asteptari mai aveti de la autoritati?
Milan Prușan:
Ne asteptam ca buna comunicare din ultimii ani sa continue, pentru ca suntem cu totii parte a pietei de capital din Romania, iar dezvoltarea acesteia pe termen lung e dezideratul comun. Foarte utila ar fi o imbunatatire a mediului fiscal pentru investitorii din Romania, mai ales cei Retail, care fac primii pasi in aceasta directie. Aceasta reprezinta o metoda foarte buna prin care abordarea pe termen lung si disciplina financiara pot fi introduse cu succes in comportamentul clientilor din tara noastra.

AAF: Cele mai performante 5 fonduri au înregistrat randamente anuale nete între 21,1% și 30,2%

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019