Update articol:

Milan Pruşan, NN Investment Partners: În această perioadă cu fluctuații semnificative, investițiile recurente pot crea oportunități, în special pentru investitorii disciplinați

În această perioadă în care piețele financiare au fluctuații semnificative, investițiile recurente pot crea oportunități în special pentru investitorii disciplinați, spune Milan Pruşan Managing Director NN Investment Partners. El explică: “Acest instrument facilitează achiziționarea de noi unități de fond la un preț mai mic decât cel anterior”.

El a adaugat că tranziția către o economie mai verde este tema pe care NN o susține cel mai puternic prin intermediul fondurilor sale mutuale, deoarece majoritatea strategiilor promovează caracteristicile ESG sau au obiective de investiții durabile.

Activele nete ale celor 233 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au scăzut în luna iunie cu 2,1%, până la nivelul de 50,2 mld RON (10,2 mld €) iar de la începutul anului au scăzut cu 6,4%; ieșirile nete ale lunii au totalizat 710 mil RON (144 mil EUR), potrivit unui raport transmis de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF). 

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în prima jumătate din 2022?

Milan Pruşan: Prima jumătate a anului 2022 a fost dominată de incertitudine, în condițiile în care economia globală se confruntă cu două șocuri. Pe de o parte, șocul generat de inflația care a atins niveluri record în principalele economii globale și care a generat o schimbare de atitudine a băncilor centrale, în sensul în care acestea au început să înăsprească politică monetară. Astfel, ca urmare a inflației în continuă creștere, Rezerva Federală SUA, dar și alte bănci centrale, printre care și Banca Națională a României, au început să crească rata de politică monetară, cu scopul de a limita creșterea prețurilor și impactul acesteia asupra consumatorilor, în principal, dar și asupra economiei în ansamblul ei. Al doilea șoc, care afectează puternic economia globală constă în criză geopolitică, pe fundalul conflictului dintre Rusia și Ucraina. La nivel global, războiul dintre Rusia și Ucraina reprezintă o schimbare de proporții masive în relațiile geopolitice, ce ar putea genera evoluții volatile pentru economia globală pentru o perioada mai îndelungată. În acest context incert, piața locală de fonduri de investiții a înregistrat o tendință de scădere începând cu luna februarie. Această scădere a fost generată atât de ieșiri de capital din fondurile de investiții, în special din cele de obligațiuni, dar și de performanța pieței, care a fost foarte volatilă în lunile recente.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Milan Pruşan: Din perspectiva NN Investment Partners, în ultimii ani au marcat o perioadă în care investitorii au accesat din ce în ce mai mult fondurile de investiții mai riscante, în special pe cele de cu expunere pe piețele de acțiuni. Observăm că această tendința a continuat și anul acesta, în ciuda contextului de piață incert. Considerăm că aceasta se datorează creșterii gradului de conștientizare al investitorilor cu pivire la oportunitățile existente în piață, dar și a educației financiare a acestora, care începe să genereze o schimbare la nivelul atitudinii și apetitului față de risc. Din perspectiva pieței locale de fonduri de investiții, am asistat la ieșiri importante de capital în prima jumătate a acestui an, în special din fondurile de obligațiuni și cele monetare.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2022?

Milan Pruşan: În prezent, performanța pieței locale de acțiuni este în teritoriu pozitiv, în condițiile în care indicele BET-TR a înregistrat o evoluție pozitivă față de începutul lui 2022 și de peste 12% față de iulie 2021. Performanța relativă mai bună comparativ cu piețele dezvoltate de acțiuni se datorează în principal a doi factori: ponderea importantă a sectorului energetic pe piața locală și impactul relativ redus al războiului din Ucraina asupra celorlalte sectoare de activitate, ca urmare a expunerii reduse a economiei românești la piețele din Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, incertitudinea economică predomină în condițiile unui mediu cu inflație ridicată și a perspectivelor unei posibile recesiuni. Pe termen lung, rămânem încrezători în piața locală de acțiuni, ca urmare a indicatorilor macroeconomici pe termen lung, a bilanțurilor sănătoase și a gradului relativ scăzut de îndatorare. În plus, piața din România poate beneficia în continuare de caracteristicile sale mai defensive și de orientarea pro-piață a zonei guvernamentale.

Ce estimări aveți pentru a doua jumătate a anului în privința evoluției BVB?

Milan Pruşan: Potrivit Comisiei Europene, atât factori pozitivi, cât și negativi vor influența evoluția economică a României pentru restul acestui an. Pe de o parte, inflația ridicată va afecta probabil puterea de cumpărare a gospodăriilor, iar pe de altă parte, perspectivele optimiste ale pieței muncii și măsurile de sprijin anunțate de guvern în luna aprilie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, ar trebui să mențină consumul privat în creștere moderată. Efectul atenuator al ratelor de dobândă mai ridicate și incertitudinea investițiilor private sunt estimate a fi compensate de investițiile susținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență și alte fonduri europene. Perspectivele comerțului extern au devenit  nefavorabile ca urmare a războiului și a lockdown-urilor impuse în anumite părți ale lumii, ceea ce ar putea sugera o încetinire, care va afecta mai mult exporturile comparativ cu importurile, așa cum a fost observat și până acum. În ceea ce privește evoluția companiilor listate la BVB, este probabil ca prețurile energiei să rămână ridicate, în contextul geopolitic actual, dar și cererea ridicată pentru energie și combustibil. Totuși, din ce în ce mai mulți economiști prognozează că economia europeană s-ar putea confrunta cu o recesiune în 2023 și că inflația în creștere ar putea prezenta în continuare  o provocare, chiar și în condițiile în care creșterea ratelor de dobândă va continua, elemente ce vor fi resimțite și pe plan local, la nivelul tuturor sectoarelor de activitate și a diverselor clase de active.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Milan Pruşan: Ne așteptăm să continuăm buna colaborare pe care am avut-o și până acum și să primim sprijinul lor, la nivel de industrie financiară. Noua directivă care permite reținerea impozitului pentru veniturile obținute în 2023 din tranzacțiile cu fondurile mutuale este cea mai recentă dovadă a consultărilor de succes pe care participanții la piață le-au avut cu autoritățile. Inițiativa schimbării regulilor fiscale este o decizie care va stârni interesul mai multor investitori pentru domeniul nostru și va veni, cu siguranță, în sprijinul pieței de capital din România.

Care sunt factorii principali de îngrijorare în această perioadă?

Milan Pruşan: Principalele provocări cu care ne confruntăm astăzi, la nivel global, sunt și principalii factori de îngrijorare. Guvernele și băncile centrale din întreaga lume încearcă să facă față celei mai ridicate inflații din ultimele decenii. Începând cu pandemia, economia globală a intrat într-un nou ciclu economic la care încă încercăm să ne adaptăm. Cât va dura această situație și până în ce punct vor duce băncile centrale lupta împotriva inflației, vom afla doar fiind răbdători. Vorbind despre inflație și mediul de rate de dobândă ridicate, lucrul acesta îmi permite să adresez următoarea preocupare: reacția consumatorilor. Într-adevăr, băncile centrale încearcă să tempereze cererea prin creșterea ratei dobânzii de politică monetară, dar acest lucru ar putea afecta și sentimentul investitorilor și al mediului de business. În al treilea rând, dar nu cel din urmă factor de îngrijorare, ar fi situația geopolitică, care nu numai că poate afecta relațiile geopolitice, dar duce incertitudinea la un nivel superior. Citim și auzim peste tot despre implicațiile conflictului din Ucraina: prețuri mai mari la mărfuri, criza energetică, întreruperile lanțului de aprovizionare și așa mai departe.

Dar oportunitățile?

Milan Pruşan: Oportunitățile apar și în aceste momente în care putem observa volatilitate în cadrul piețelor financiare. În această perioada în care piețele financiare au fluctuații semnificative, investițiile recurente pot crea oportunități în special pentru investitorii disciplinați. Acest instrument facilitează achiziționarea de noi unități de fond la un preț mai mic decât cel anterior. Important de menționat va fi modul în care autoritățile își vor dezvolta agenda pe subiecte precum cele ce vizează problemele de mediu, sociale și de guvernanță. Auzim din ce în ce mai multe despre tranziția către o economie mai verde. Aceasta este tema pe care o susținem cel mai puternic prin intermediul fondurilor noastre mutuale, deoarece majoritatea strategiilor promovează caracteristicile ESG sau au obiective de investiții durabile.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023