Update articol:

Ministerul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz se va finaliza săptămâna viitoare

Preluarea Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz de către Transgaz va fi finalizată săptămâna următoare, după ce clauzele suspensive ale contractului de privatizare vor fi închise, informează Ministerul Economiei printr-un comunicat.

O echipă de specialişti aparţinând Eurotransgaz, compania deţinută de către Transgaz în Republica Moldova, se va deplasa la finalul săptămânii următoare la Chişinău pentru inventarierea patrimoniului Vestmoldtransgaz, urmând ca, de comun acord cu autorităţile competente din Republica Moldova, să se semneze procesul verbal de preluare.

“Prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz la 28 martie 2018 de către Eurotransgaz, compania înfiinţată şi deţinută de către SNTGN Transgaz în Republica Moldova şi autorităţile din ţara vecină, s-au creat premisele construirii gazoductului Ungheni – Chişinău, un proiect vital pentru asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova şi s-au stabilit condiţiile necesare pentru preluarea Vestmoldtransgaz şi începerea lucrărilor de construcţie la gazoduct”, se menţionează în comunicat.

“Transgaz a demonstrat că are capacitatea de a deveni un jucător regional în sectorul de energie, atât prin preluarea Vestmoldtransgaz, cât şi prin progresul realizat la construcţia gazoductului BRUA”, a declarat ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian a subliniat că, după finalizarea procesului de preluare al Vestmoldtransgaz, urmează să se treacă la etapele de achiziţie şi construcţie pentru gazoductul Ungheni-Chişinău, esenţiale pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

“Complexitatea procesului de privatizare a întreprinderii din Republica Moldova de către Eurotransgaz a presupus eforturi considerabile de ambele părţi. Transgaz a demonstrat disciplină şi fermitate în respectarea calendarului agreat.
Având în vedere că sunt aproape de îndeplinirea cerinţelor de căror realizare depinde finalizarea tranzacţiei, SNTGN Transgaz SA şi subsidiara sa din Republica Moldova sunt pregătite să marcheze acest moment în prima parte a lunii septembrie, alături de partenerii lor de la Chişinău”, a declarat Ion Sterian.

Anunţul potrivit căruia Eurotransgaz, subsidiară a SNTGN Transgaz SA, a fost declarată câştigătoare a procesului de privatizare a I.S Vestmoldtransgaz a fost făcut de către premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în 27 februarie 2018 la Chişinău, în prezenţa prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, şi a ministrul economiei, Dănuţ Andruşcă.

O lună mai târziu, în data de 28 martie 2018, tot la Chişinău, a fost semnat contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz.

Transgaz precizează: “Având în vedere că ne apropiem de finalizarea cerințelor de a căror îndeplinire depinde momentul trecerii Vestmoldtransgaz în proprietatea investitorului, SNTGN Transgaz SA și subsidiara sa din Republica Moldova sunt pregătite să marcheze, în prima parte a lunii septembrie a.c., alături de partenerii lor de la Chișinău, acest moment și demararea procesului de reorganizare a Î.S. Vestmoldtransgaz, astfel încât să se treacă fără întârzieri la etapele de achiziții și construcții conform proiectului privind gazoductul Ungheni-Chișinău”.

 

BVB | Știri BVB

EB TLV TURBO LONG 11.5999995/1.7859/1.8290 (EBTLVTL4) (04/12/2023)

Reluare tranzactionare - ora 16:55 - Notificare Erste Group Bank AG suspendare limita variatie

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (04/12/2023)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 27-29.11.2023

AAGES S.A. (AAG) (04/12/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 27-29 noiembrie 2023