Update articol:

Ministrul britanic de externe spune că evitarea unui Brexit fără acord depinde de Uniunea Europeană

Sursa foto: Twitter

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a făcut joi noi presiuni asupra Uniunii Europene pentru a amenda termenii acordului de Brexit, afirmând că Bruxellesul va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru o ieşirea fără acord a Marii Britanii dacă nu este pregătit să accepte compromisuri, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat Reuters în timpul unei vizite la Ciudad de Mexico, Raab a spus că guvernul britanic doreşte un Brexit ordonat, dar că va ieşi şi fără acord din blocul comunitar dacă negociatorii UE nu-şi schimbă poziţia.

“Dacă poziţia UE este că acordul de retragere nu poate fi schimbat (…), care este poziţia lor astăzi, atunci s-o recunoaştem, ei vor lua decizia de a vedea Marea Britanie ieşind fără acord, iar asta este o responsabilitate pe care vor trebui să şi-o asume”, a spus Raab, potrivit Agerpres.

UE susţine că acordul de Brexit negociat cu fostul guvern britanic nu va fi redeschis, dar noul guvern al lui Boris Johnson vrea ca aşa-numita “plasă de siguranţă” irlandeză să fie înlăturată.

“Plasa de siguranţă” (backstop) este o prevedere propusă de Bruxelles pentru a menţine deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi ar obliga Marea Britanie să respecte unele dintre regulile UE dacă nu vor putea ajunge la aranjamente alternative.

” ‘Plasa de siguranţă’, în forma sa actuală, este nedemocratică şi este ceva ce va trebui înlăturat”, a spus Raab.

Ministrul de externe a fost ferm când a fost întrebat în ce circumstanţe ar fi posibil ca Marea Britanie să nu părăsească UE la 31 octombrie, aşa cum este prevăzut în prezent.

“Prim-ministrul a fost foarte clar, vom ieşi la sfârşitul lui octombrie, preferabil cu un acord cu partenerii noştri europeni”, a spus Raab.

“Dar în orice caz, dacă nu dau înapoi şi nu există flexibilitate din partea UE, atunci vom ieşi în baza termenilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a adăugat el.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021