Update articol:
#CybersecurityForum

Ministrul Cercetării: Zona antreprenorială tratează în mod artizanal securitatea cibernetică, “pe repede înainte” (video)

Ministrul Cercetării Ciprian Teleman

Zona antreprenorială este complet nepregătită şi tratează într-un mod artizanal subiectul securităţii cibernetice, iar efectele se văd prin multe cazuri de victime ale atacurilor informatice, a declarat, joi, în cadrul evenimentului #CybersecurityForum, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

 

“(…) Va trebui să ne îngrijim de întregul an lanţ valoric al securităţi cibernetice, începând cu educaţia chiar de la primele niveluri şi continuând cu zona de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, zona de inovare şi zona de soluţii, care să se concretizeze în efecte. Aici avem în vedere toate ariile sectoriale vizate de securitatea cibernetică. Pe de o parte, zona guvernamentală care a fost un pic mai grijulie din punctul acesta de vedere şi vedem instituţii care îşi fac foarte bine treaba, dar în acelaşi timp ar trebui să ne îngrijim de zona antreprenorială, care este complet nepregătită, tratează într-un mod artizanal acest subiect al securităţii cibernetice, pe repede înainte. Au mulţi autodidacţi şi, în multe cazuri, lipseşte rigoarea, iar efectele se văd. Sunt multe cazuri de victime ale atacurilor cibernetice. Zona antreprenorială care ar trebui să fie, în fond, partea cea mai consistentă a economiei va trebui să treacă prin procesul de educaţie şi de adaptare la lumea digitală, atunci când o vom avea inclusă în spaţiul digital”, a punctat Teleman.

Acesta a adăugat că va fi nevoie şi de campanii de educaţie pe digitalizare în rândul populaţiei din România şi, în acest sens, a dat asigurări că, prin PNRR, “ceea ce pot promite, este că o să fac tot ce ţine de priceperea mea şi a echipei cu care lucrez pentru a avea un buget consistent la finalul negocierilor cu Comisia (Europeană, n.r.) pe bugetul dedicat digitalizării”.

Potrivit ministrului, România se pregăteşte pentru o digitalizare accelerată, însă la ora actuală are grup redus de profesionişti de top faţă de nevoile existente în acest domeniu.

“Îmi aminteam de o etapă din viaţa mea când exista posibilitatea de a primi o maşină puternică de la serviciu. Înainte condusesem un Tico pe care îl am şi acum… Atunci, am zis că pentru o maşină puternică ar trebui să fac nişte cursuri. Mi-am luat nişte cursuri de conducere defensivă, pe care le-am urmat şi după aceea am primit şi maşina puternică de la serviciu. Mă gândesc la România în momentul de faţă că se pregăteşte pentru o digitalizare accelerată care va fi facilitată de acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar în acelaşi timp ar trebui să facem aceste cursuri de conducere defensivă pentru ca atunci când proiectele vor fi mature şi funcţionale să ştim că sunt şi protejate. Ca atunci când proiectăm o casă, trebuie să o proiectăm cu toate sistemele de siguranţă. Ceea ce constat în momentul de faţă, din punct de vedere al securităţii cibernetice, este că avem un grup redus de profesionişti de top faţă de nevoile României”, a menţionat Ciprian Teleman, potrivit Agerpres.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021