Update articol:

Monedele digitale sunt viitorul sistemului financiar al Rusiei, spune guvernatorul băncii centrale

Elvira Nabiullina

Pe măsură ce economia se mută online, monedele digitale vor fi viitorul sistemelor financiare, potrivit guvernatorului băncii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina.

Este nevoie de sisteme de plată rapide și ieftine, iar monedele digitale ale băncii centrale pot umple acest gol, a declarat ea pentru CNBC într-un interviu exclusiv.

„Cred că este viitorul sistemului nostru financiar, deoarece se corelează cu această dezvoltare a economiei digitale”, a spus ea.

Moscova a publicat o lucrare de consultare privind o rublă digitală, în octombrie, și își propune să aibă un prototip pregătit până la sfârșitul anului 2021. Testele pilot și probele ar putea începe anul viitor, a spus Nabiullina.

„Vom merge pas cu pas, pentru că este [un] proiect foarte dificil, tehnologic, legal …”, a spus ea.

Monedele digitale ale băncii centrale nu sunt aceleași cu criptomonedele, cum ar fi bitcoin. Ele sunt emise și controlate de autorități, iar valoarea unei ruble digitale va fi egală cu o rublă de numerar, a declarat Banca Rusiei anul trecut.

Criptomonedele erau ilegale în Rusia până anul trecut și încă nu pot fi utilizate pentru a efectua plăți.

Multe bănci centrale din întreaga lume dezvoltă monede digitale suverane, despre care susținătorii spun că ar putea promova incluziunea financiară și ar putea facilita tranzacțiile transfrontaliere.

Dar Nabiullina prezice că vor exista provocări în găsirea „soluțiilor comune” între sistemele care au fost dezvoltate independent de diferite țări.

„Dacă fiecare bancă își creează propriul [sistem], sisteme tehnologice cu standarde locale, va fi foarte dificil să creăm unele interconectări între aceste sisteme pentru a facilita toate plățile transfrontaliere”, a spus ea.

Nabiullina a cântărit și sancțiunile SUA, pe care le-a descris drept un „risc persistent” pentru Rusia.

Washingtonul a impus sancțiuni Rusiei din diferite motive de-a lungul anilor, de la presupuse otrăviri ale politicienilor din opoziție, la presupuse interferențe electorale și atacuri cibernetice.

„De aceea, politica noastră monetară, precum și politica fiscală și întreaga politică macroeconomică, sunt destul de conservatoare”, a spus ea.

Rezervele Moscovei sunt „destul de mari, pentru a rezista la toate scenariile financiare sau scenariile geopolitice” și sunt probabil mai diverse decât rezervele altor țări, a spus ea.

„De-dolarizarea” face parte dintr-o politică amplă de gestionare a riscurilor valutare, a spus Nabiullina.

Experții spun, totuși, că Rusia s-a îndepărtat treptat de la utilizarea dolarului american ca o modalitate de a se izola de efectele sancțiunilor care sunt capabile să vizeze toate companiile care folosesc moneda.

În 2019, Anne Korin, codirector al Institutului pentru Analiza Securității Globale, a declarat pentru CNBC că există un „club în creștere” de jucători „foarte puternici” care doresc să submineze importanța dolarului.

China, Rusia și Uniunea Europeană au o „motivație puternică pentru a de-dolariza”, a spus ea la acea vreme.

BVBStiri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (23/06/2021)

Initiere procedura de selectie auditor financiar

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (23/06/2021)

Decizia ASF nr. 800/22.06.2021

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 24 si 25 Iunie 2021