Update articol:

Numărul de investiții făcute de fondurile de venture capital crește în ciuda crizei Covid-19

Marea majoritate a fondurilor de venture capital din România a continuat să facă investiții în 2020 chiar și în timpul crizei Covid-19, în timp ce o treime dintre fondurile de private equity și business angels nu au făcut nici o investiție, potrivit unui comunicat.

Perspectivele de creștere pe termen lung ale industriei de VC și PE au cunoscut un trend pozitiv, iar accelerarea digitalizării impusă de adaptarea la noua normalitate a devenit o oportunitate substanțială, potrivit cercetărilor de piață ale Fondului European de Investiții (FEI) și discuțiilor purtate în timpul celei de-a 4-a ediții a „Venture în CEE”, un eveniment online pentru investitori organizat de How to Web cu sprijinul FEI.

Potrivit unei serii de sondaje derulate de către FEI – care au acoperit investitorii Venture Capital, Private Equity Mid-Market și Angel Investors – percepția asupra capacității de a atrage capital s-a îmbunătățit substanțial la sfârșitul anului comparativ cu martie 2020. De asemenea, deși sentimentul privind noile investiții s-a deteriorat substanțial în octombrie, așteptările pentru următoarele 12 luni s-au îmbunătățit substanțial, în special în rândul respondenților VC și Private Equity Mid-Market (PE MM).

Criza COVID-19 a avut un impact mai restrâns asupra strategiilor de investiții ale fondurilor de venture capital, în comparație cu fondurile private equity și business angels. Doar 8% dintre respondenții VC nu au făcut investiții între martie și octombrie 2020, în timp ce aproape o treime dintre respondenții fonduri de private equity nu au făcut investiții în aceeași perioadă. Aproape două treimi dintre fondurile VC au investit atât în noi tranzacții, cât și în runde de investiții în companiile din portofoliu. Iar aproximativ 4 din 10 manageri de fonduri VC și PE MM afirmă că evoluția companiilor din portofoliu a fost sub așteptări începând cu martie 2020.

Dinamica pozitivă a pieței locale este foarte ușor de observat din perspectiva ultimelor investiții, cum sunt, spre exemplu, ultima rundă de investiții a Fintech OS sau exit-ul Green Horse Games. Totodată, vedem fondurile locale VC atrăgând mai multe surse de finanțare, așa cum este cazul Catalyst România II, care tocmai a anunțat un al doilea closing la aproape 40 milioane euro, cu participare importantă a FEI prin resurse JEREMIE.

„Fondurile de venture capital locale au asigurat continuitate celor mai de succes investiții de pre-seed și seed, atât în 2020, cât și la începutul lui 2021, și au permis unor start-up-uri emergente românești să se dezvolte internațional, atrăgând atenția și investițiile unor reputate fonduri globale”, a declarat Bogdan Iordache, Fondator și Președinte How to Web.

Administratorii de fonduri VC și private equity sunt optimiști cu privire la starea actuală a oportunităților pe care start-up-urile le au pentru perioada următoare. Accelerarea digitalizării creează necesitatea unor politici care să susțină companiile să acceseze și să implementeze oportunitățile și să le asigure acces la finanțare. Respondenții la sondajele de piață derulate de către FEI consideră că programele guvernamentale regionale și naționale PE/VC sunt relevante, dar și că viteza lor de implementare ar putea fi îmbunătățită.

„Fondul European de Investiții va continua să joace un rol catalizator pentru ecosistemul de venture capital și private equity local și european, ajutând companiile să crească prin acces la finanțare, resurse și piețe. Instrumentele pe care le gestionăm au ajutat companii ca UiPath și Fintech OS să obțină succesul de astăzi.

Acestea sunt cele mai vizibile companii, însă alte zeci se dezvoltă cu ajutorul financiar implementat de către Fondul European de Investiții, care reușește să acționeze la baza noii economii”, a declarat Pablo Milan, Mandate Manager Equity în cadrul FEI.

 Aproape 80 companii din România au beneficiat de investiții din partea a 6 fonduri de VC și private equity, la a căror formare și finanțare a contribuit Fondul European de Investiții cu resurse din fonduri structurale, respectiv Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Regional.

Misiunea FEI este de a contribui la atingerea obiectivului UE de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din Europa. FEI sprijină IMM-urile să acceseze finanțare, să crească, să inoveze, să se digitalizeze și să fie competitive în economia ”verde”. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață.

***

 The Romanian Venture Report este disponbil aici: https://www.howtoweb.co/romanian-venture-report-2020/

Raportul studiilor FEI – Venture Capital, Private Equity Mind-Market & Business Angels Survey sunt disponibile aici: https://www.eif.org/news_centre/publications/eif_working_paper_2021_71.pdf