Update articol:

Ovidiu Wlassopol, ASF: OUG 114/2018 și modificările ulterioare au avut un efect pozitiv pentru statutul BVB, iar dezbaterea lor a creat lichiditate în piața de la București

Salut decizia FTSE Russell de promovare, a pieței de capital din România, de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară, spune Ovidiu Wlassopol, membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Acesta consideră: “Decizia FTSE Russell spune că România îndeplinește toate criteriile inclusiv cele de lichiditate pentru 3 societăți și nominalizează: ROMGAZ, BANCA TRANSILVANIA și BRD. Sunt societățile al căror volum de tranzacționare a crescut la sfârșitul anului 2018 și în prima jumătate a anului 2019 ca urmare a apariției OUG 114/2018 și a următoarelor modificări ale acesteia.

Dacă în ceilalți ani se vorbea despre necesitatea listării Hidroelectrica, se pare că, printr-o surpriză totală, îndeplinirea criteriului de lichiditate a fost realizat prin societățile deja existente la bursă. Modificările legislative au avut un efect pozitiv pentru statutul BVB, iar dezbaterea lor a creat lichiditate în piața de la București, lichiditate care a dus la statutul de piață emergentă secundară.

Trecerea la statutul de piață emergentă secundară nu se va face imediat ci mai trebuie să așteptăm până în septembrie 2020. Este una dintre cele mai mari realizări ale României din ultimii ani în ceea ce privește piața financiară nebancară. Accederea pieței de capital din România la statutul de piață emergentă secundară ar putea genera un apetit sporit din partea fondurilor administrate specializate pe piețele emergente”.

FTSE a anunțat trecerea BVB la statutul de piață emergentă

 

Ovidiu Wlassopol, ASF: „Trecerea BVB la statutul de piață emergentă, având o Contraparte Centrală locală funcțională și o piață de derivate, se va realiza cel mai devreme la finalul lui 2020”