Update articol:

Papa Francisc “disponibil” să ajute la încheierea războiului din Ucraina

Papa francisc

Papa Francisc şi-a exprimat duminică “disponibilitatea” de a ajuta la reducerea la tăcere a armelor în Ucraina şi a spus că este pregătit să meargă la Kiev, după ce a condamnat un “război sacrileg” la o zi după descoperirea cadavrelor unor civili care a stârnit şoc şi indignare, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Sunt disponibil”, a spus suveranul pontif la bordul avionului cu care se întorcea la Roma, după o vizită în Malta. “Sfântul Scaun face tot posibilul” pentru a facilita o reglementare a conflictului, a spus el, precizând, totodată, că nu a vorbit direct cu preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul conflictului.

El a confirmat că printre opţiuni se numără o călătorie la Kiev. “Nu ştiu dacă poate avea loc, nici dacă ar fi utilă”, a subliniat el însă.

Pe de altă parte, papa Francisc a spus că o întâlnire cu patriarhul ortodox rus Kiril – care îl sprijină pe Vladimir Putin şi a justificat intervenţia militară rusă de la sfârşitul lunii februarie – este încă “în studiu”. “Lucrăm la asta şi ne gândim la Orientul Mijlociu pentru a o face”, a declarat el.

În timpul unei liturghii în aer liber în faţa a cel puţin 12.000 de persoane în capitala La Valletta, duminică dimineaţă, el a denunţat “războiul sacrileg” declanşat de Rusia într-o “Ucraină martirizată”.

Cu o zi înainte, el a folosit cuvinte extrem de dure referitoare la Vladimir Putin – fără să îl numească -, considerându-l “puternic, din păcate blocat în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste” care “provoacă şi instigă conflicte”, mai scrie AFP

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023