Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului ungar de Externe, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că legea respectivă – adoptată la sfârşitul anului trecut – deteriorează şi mai mult situaţia comunităţii naţionale maghiare din Ucraina Subcarpatică, prin urmare, este nevoie ca Ungaria să acţioneze în faţa instituţiilor internaţionale, chiar dacă la izbucnirea războiului guvernul maghiar a decis să lase temporar la o parte problema privării de drepturi.
Péter Szijjártó a spus că în prezent, în Ucraina există 99 de şcoli generale şi licee care funcţionează ca instituţii de învăţământ ale minorităţii maghiare, iar în urma noii legi, acestea vor deveni de la 1 septembrie şcoli de stat în loc de şcoli ale minorităţilor, doar cu un oarecare acces la limba maghiară.
În plus, va intra în vigoare şi regulamentul potrivit căruia începând cu clasa a IV-a, proporţia cursurilor susţinute în limba maghiară va fi redusă treptat la 40%. Totodată încetează posibilitatea ca examenul de bacalaureat, examenul de admitere şi pregătirile profesionale să se desfăşoare în limba maghiară.
Péter Szijjártó a salutat faptul că la iniţiativa Ungariei şi a României, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, s-a adresat Comisiei de la Veneţia, iar până în luna iunie, corpul experţilor în drept constituţional îşi va şi face cunoscută poziţia.
Ministrul a subliniat: “Consiliul Europei (CoE) a fost creat special pentru a menţine pacea pe continent, importanţa instituţiei fiind deosebită şi pentru că oferă oportunitatea unui dialog amplu. Sperăm sincer ca cei din comunitatea internaţională, Uniunea Europeană şi alte organizaţii internaţionale vor forţa Ucraina să implementeze poziţia Comisiei de la Veneţia, aşa cum au făcut-o şi în privinţa legislaţiei maghiare, în mai multe cazuri”.
“Ungaria este, aşadar, alături de Ucraina, şi vom continua cea mai mare acţiune umanitară din istoria ţării atâta timp cât va fi necesar. Dar în acelaşi timp, aşteptăm ca Ucraina să restabilească drepturile comunităţii naţionale maghiare în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne”, a subliniat ministrul de externe.
“Maghiarii din Ucraina Subcarpatică pot conta pe noi”, a declarat Szijjártó, subliniind că apărarea drepturilor celor afectaţi va continua să fie una dintre cele mai importante sarcini ale diplomaţiei ungare.
Ministrul a subliniat, de asemenea, că în ultimii şapte-opt ani, relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina au fost determinate în mod fundamental de procesul prin intermediul căruia cei de la Kiev “au încălcat şi au luat drepturile comunităţii naţionale maghiare, pas cu pas”.