Update articol:
Viktor Orban la Beijing: Iniţiativa "Noului Drum al Mătăsii" corespunde intereselor naţionale ale Ungariei

Péter Szijjártó: “Ungaria este mândră să fie prima ţară din UE, care a semnat declaraţia de intenţie privind Iniţiativa Noului Drum al Mătăsii”

www.kormany.hu www.kormany.hu

Iniţiativa “Noului Drum al Mătăsii” (Belt and Road Initiative, BRI) este în deplină armonie cu interesele naţionale ale Ungariei, a declarat, astăzi, prim-ministrul Viktor Orban, cu prilejul discuţiilor avute la Beijing cu omologul său chinez Li Keqiang, transmite guvernul maghiar, potrivit MTI. Această iniţiativă este o garanţie serioasă pentru un comerţ mondial liber şi pentru libertatea economiei mondiale, a adăugat Viktor Orban.

www.kormany.hu
www.kormany.hu

“Ungurii au nevoie de o economie globală deschisă, iar Ungaria este pregătită să coopereze în continuare în cadrul acestei iniţiative şi va respinge orice presiune exterioară ideologică pentru că guvernul va acţiona întotdeauna în conformitate cu interesul naţional”, a mai spus Orban.

Premierul ungar a afirmat că este o mare onoare să fie invitat la cel de-al doilea forum al BRI, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Beijing.

Viktor Orban a susţinut că firmele chineze contribuie semnificativ la modernizarea economiei Ungariei, iar investițiile chineze în Ungaria se ridică la aproximativ 4,5 miliarde USD. El a propus menţinerea afluxului de investiţii de capital.

Salutând delegaţia ungară, premierul chinez Li Keqiang a apreciat cooperarea dintre cele două ţări şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi extinsă în sectoare precum digitalizarea. El a adăugat că această colaborare – care a dat deja rezultate tangibile – oferă oportunități enorme, nu numai pentru companiile mari, dar şi pentru întreprinderile mici și mijlocii din cele două țări.

Ministrul ungar de externe: Ungaria are nevoie să importe cele mai avansate tehnologii şi are nevoie şi de investiţiile chinezeşti

 

După atingerea ratei maxime de ocupare a forţei de muncă, Ungaria are nevoie de importarea celor mai avansate tehnologii, Budapesta fiind interesată de un comerţ global cât mai liber şi de investiţii în Ungaria ale companiilor chineze, a declarat, joi, la Beijing, la forumul “O centură, un drum”, Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului exterior, citat de MTI.

www.kormany.hu
www.kormany.hu

Şeful diplomaţiei ungare a relatat că relaţiile dintre Ungaria şi China nu au fost niciodată atât de bune ca acum, lucru accentuat anul acesta de faptul că se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Ministrul a reamintit că Ungaria a fost printre primele state care au recunoscut
Republica Populară Chineză, în 1949.

Péter Szijjártó a spus că Ungaria este o ţară tipică în regiunea Europei Centrale, cu o economie mică şi foarte deschisă, puternic influenţată de factori externi precum mediul investiţional extern şi exporturile. În economia maghiară are loc o schimbare: perioada “produs în Ungaria” este înlocuită de perioada “inventat
în Ungaria”. Ministrul a atras atenţia asupra faptului că ocuparea forţei de muncă este deplină în Ungaria, astfel că principala întrebare de astăzi nu este aceea dacă poate fi creat un număr mare de locuri de muncă noi, ci dacă poate fi crescută cota de piaţă a tehnologiilor avansate.

“De aceea, economia maghiară are cu adevărat nevoie ca în ţară să sosească cele mai avansate tehnologii”, a spus Péter Szijjártó, citat de MTI.

Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că s-a încheiat perioada în care investiţiile din Occident se îndreptau către Est în căutarea de forţă de muncă ieftină; astăzi, Estul dictează ritmul schimbărilor economice globale cel puţin la fel de mult ca Occidentul. De aceea, Ungaria este interesată de deschiderea către Est, de investiţiile în Ungaria ale companiilor chineze şi de aducerea în ţară a celor mai noi tehnologii. Pentru asta, Ungaria creează un mediu foarte atractiv, aplicând cele mai mici impozite din ţările Uniunii Europene; de exemplu, impozitul pe profit este
de o singură cifră, de 9 procente, totodată şi legislaţia muncii este una flexibilă, a spus Péter Szijjártó, conform MTI.

Péter Szijjártó a punctat că Ungaria este mândră să fie prima ţară din UE, care a semnat declaraţia de intenţie privind Iniţiativa “Noului Drum al Mătăsii”.

Succesul iniţiativei este în concordanţă cu interesele naţionale ale Ungariei şi cu strategia naţională, care se numeşte politica de deschidere către Est, a specificat Péter Szijjártó. Acesta a subliniat, totodată, că Ungaria a formulat această
strategie la începutul deceniului, atunci când a realizat că în viitor, creşterea va “sosi dinspre Est”. Scopul a fost acela de a deveni un partener comercial şi o destinaţie de investiţii pentru China, în Europa Centrală.

Potrivit lui Péter Szijjártó, succesul strategiei este ilustrat de faptul că, în prezent, China este cel mai mare partener comercial al Ungariei din afara UE: valoarea schimburilor comerciale din ultimul an a fost de 8,7 miliarde de dolari, iar
investiţiile companiilor chineze în Ungaria au depăşit suma de 4,2 miliarde de dolari.

În timpul vizitei la Beijing a ministrului ungar de externe, cele două ţări au semnat un acord care, în conformitate cu tendinţele comerciale actuale, va înlătura obstacolele din calea cooperării economice, susţine MTI.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (18/08/2022)

Hotarare AGA E din data de 18 august 2022

VES SA (VESY) (18/08/2022)

Inregistrarea noii structuri a Directoratului in Registrul Comertului

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (18/08/2022)

Hotarari AGA E 18.08.2022