Anularea tarifelor „reciproce” impuse de președintele Donald Trump unei game largi de țări de către Curtea Federală de Comerț a SUA pare, la prima vedere, o evoluție pozitivă per total. Lipsa tarifelor duce la bunuri mai ieftine, probabil la cheltuieli de consum mai mari și la venituri mai mari ale companiilor, care tind să se reverse asupra prețurilor acțiunilor, scrie CNBC.
Acest scenariu ideal, însă, se bazează pe presupunerea că decizia instanței este definitivă și că administrația Trump nu are alte modalități de a-și restabili politicile comerciale puternice.
Evenimentele de joi ne-au arătat deja că nu este cazul. O curte de apel a suspendat temporar hotărârea tarifară pentru a permite administrației Trump să răspundă la acest caz. „Chiar dacă pierdem, o vom face în alt mod”, a declarat consilierul comercial al lui Trump, Peter Navarro, reporterilor de la Casa Albă joi după-amiază.
Această incertitudine ar putea ruina și mai mult piețele și negocierile comerciale cu țările. Dacă tarifele tarifare ar putea apărea și dispărea pe baza deciziilor politice și judiciare, cum discută națiunile despre acordurile comerciale și cum își alocă investitorii eficient capitalul? Într-adevăr, indicele S&P 500 a crescut cu aproape 0,9% inițial, dar a scăzut brusc după ce administrația Trump a declarat că ar putea solicita Curții Supreme să anuleze decizia tribunalului federal comercial.
„În general, piețelor nu le place incertitudinea, deoarece aceasta face prognoza mai dificilă”, a declarat Larry Tentarelli, fondatorul Blue Chip Daily Trend Report. „Ne așteptăm ca ciclul de știri despre tarife să fie un proces extins, ceea ce poate duce la o volatilitate mai mare pe termen scurt.”
Cu alte cuvinte, dacă ar exista un tarif universal definit de 10% – deși este, fără îndoială, încă o taxă – certitudinea acestuia ar putea fi mai bună pentru piețele și economiile la nivel global pe termen lung.