Update articol:

Politico: Președintele Chinei avertizează pe Biden și UE să nu reînnoiască Războiul Rece

www.beltandroadforum.org
  • Noul președinte american caută o alianță a democrațiilor pentru a ține piept Beijingul

Liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat luni pe noul președinte al SUA, Joe Biden, să nu utilizeze Europa într-o alianță împotriva Beijingului, spunând că orice încercare de a exclude China din rețelele comerciale și tehnologice globale riscă să reia Războiul Rece, scrie Politico.

Cererea președintelui Xi, făcută în cadrul  Forumului Economic Mondial de la Davos,  vine în timp ce China face o demonstrație de putere și își prezintă liniile roșii către noul lider american. În weekend, Taiwan a raportat o mare incursiune de bombardiere și avioane de luptă chineze timp de două zile la rând.

În timp ce echipa lui Biden a cerut formarea unei alianțe a democrațiilor pentru a face față modelului economic al Chinei, Xi a avertizat împotriva pericolelor unei astfel de abordări.

“Formarea de grupuri mici sau lansarea de noi războaie reci pe scena mondială; excluderea, amenințarea și intimidarea altora; recurgerea la decuplare, întreruperea aprovizionării sau sancțiuni… ar împinge lumea doar spre diviziune, dacă nu chiar confruntare”, a spus Xi, adăugând: “În mod repetat, istoria și realitatea ne-au amintit că, dacă mergem pe calea confruntării – fie că este un război rece, un război convențional, un război comercial sau un război tehnologic – toate țările vor avea de suferit în ceea ce privește interesele lor și bunăstarea oamenilor lor”.

Discursul preînregistrat al lui Xi a venit la o zi după ce Casa Albă a declarat că Biden și omologul său francez, Emmanuel Macron, au vorbit la telefon și „au fost de acord să lucreze împreună la prioritățile comune ale politicii externe, inclusiv China”.

Perspectiva unei mai mari colaborări transatlantice în ceea ce privește Beijingul a determinat China să facă unele mișcări preventive, cel mai proeminent, oferind țărilor UE acces fără precedent pe piață într-un acord de investiții comprehensiv ale cărui negocieri de principiu au fost finalizate recent.

La scurt timp după ce Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, UE a propus să facă echipă cu administrația sa pentru a scoate China din comerțul tehnologic global.

Ulterior, Comisia Europeană a propus un „Consiliu transatlantic pentru comerț și tehnologie” pentru a stabili standarde comune privind noile tehnologii, în încercarea de a împiedica China să stabilească o poziție dominantă economică într-o serie de sectoare cu valoare ridicată prin dezvoltarea propriilor standarde tehnologice și industriale utilizate pe scară largă.

Xi a reacționat la această informație, spunând: “De roadele tehnologiei ar trebui să beneficieze întreaga umanitate, nu să devină instrumentele de restricționare și suprimare a dezvoltării altor țări”.

În weekend, Biden l-a sunat pe prim-ministrul britanic Boris Johnson, dar și pe Macron. În ambele ocazii, el a adus în discuție necesitatea ca SUA să lucreze cu Europa asupra politicii referitoare la China. Tot luni, ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi, a participat la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, unde a criticat indirect rolul Chinei în regiunea indo-pacifică.

El a remarcat înrăutățirea situației democrației și a drepturilor omului în regiune, precum și provocările de securitate din Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud, potrivit Ministerului de Externe al Japoniei. “Salutăm interesul tot mai mare al Europei pentru regiunea Indo-Pacifică”, a adăugat el.

Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a declarat într-o conferință de presă că miniștrii de externe ai UE au discutat și despre represiunea Chinei împotriva mișcării democrației din Hong Kong cu Motegi.

 

Politico: Angela Merkel are aceeași viziune ca preşedintele Chinei Xi cu privire la evitarea blocurilor de tipul Războiului Rece

 

Davos: Preşedintele Xi din China solicită unitate în primele declaraţii din epoca Biden și avertizează împotriva „izolării arogante”

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%

MECANICA FINA SA (MECE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (02/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ALTUR S.A. (ALT) (02/12/2021)

Litigii -26.11.2021 - versiune limba engleza