Update articol:

Powell anunță o nouă abordare a Fed în ceea ce privește inflația: Vom tolera o inflaţie mai mare decât ţinta de 2% “pentru o anumită perioadă de timp”

powell_jerome_060512_8x10 Jerome Powell
  • Președintele Fed, Jerome Powell, a anunțat joi o schimbare majoră a politicii către „țintirea medie a inflației”
  • Asta înseamnă că banca centrală va fi mai înclinată să permită inflației să se ridice mai mult decât ținta standard de 2% înainte de creșterea ratelor dobânzii
  • Pe lângă modificarea ţintei inflației, Fed a schimbat abordarea în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, într-un mod care se va concentra pe cei de la capătul inferior al spectrului de venituri

 

Rezerva Federală a anunțat joi o schimbare majoră de politică, spunând că este dispusă să permită inflației să funcționeze mai sus decât în ​​mod normal pentru a sprijini piața muncii și o economie mai vastă.

Într-o mișcare pe care președintele Jerome Powell a numit-o „actualizare robustă” a politicii Fed, Banca Centrală a acceptat oficial o politică de „țintire a inflației medii”. Asta înseamnă că va permite inflației să treacă „moderat” peste obiectivul Fed de 2% „câteodată”, după perioadele în care a fost sub acest obiectiv.

Într-un discurs ţinut joi, Powell a menţionat lecţiile dureroase care au fost învăţate după inflaţia galopantă din anii 1970, dar a avertizat că inflaţia scăzută persistentă din ultimii opt ani riscă să creeze noi dificultăţi economice. În acest context, Powell a spus că Banca Centrală a SUA va tolera o inflaţie mai mare decât ţinta de 2% “pentru o anumită perioadă de timp” .

“Mulţi consideră drept contraintuitiv faptul că Fed ar dori ca inflaţia să crească” a spus Jerome Powell cu ocazia forumului de la Jackson Hole (Wyoming), care în acest an are loc în format virtual. Cu toate acestea, şeful Fed a avertizat că o inflaţie scăzută duce la diminuarea aşteptărilor inflaţioniste, ceea ce are drept efect “diminuarea capacităţii noastre de a stabiliza economia prin reducerea dobânzilor”.

“Strategia noastră revizuită reflectă preţuirea noastră pentru beneficiile unei pieţe a muncii puternice, în special pentru mulţi din comunităţile cu venituri mici şi medii, şi că o piaţă a muncii robustă poate fi susţinută fără a provoca o creştere nedorită a inflaţiei”, a explicat Jerome Powell, citat de Agerpres.

Noua strategie este cunoscută sub denumirea de ţintire a inflaţiei în regim flexibil, unul dintre motive fiind şi faptul că Fed nu va utiliza o anumită formulă matematică pentru a defini un interval de timp de-a lungul căruia să fie atinsă o inflaţie de 2%.

“Desigur, dacă vor apărea presiuni inflaţioniste excesive sau dacă aşteptările inflaţioniste vor ajunge la un nivel peste cel consecvent cu obiectivul nostru, nu vom ezita să acţionăm”, a spus Powell.

Această modificare intervine într-un context în care pandemia de Covid-19 a aruncat prima economie a lumii în recesiune. Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o contracţie record de 31,7% în al doilea trimestru, potrivit unei noi estimări revizuite publicate joi de Departamentul Comerţului.

Schimbare cu privire la ocuparea forței de muncă

Pe lângă schimbarea inflației, Fed a anunțat, de asemenea, o modificare a politicii  ocupării forței de muncă.

„Această schimbare reflectă aprecierea noastră pentru beneficiile unei piețe puternice a muncii, în special pentru mulți din comunitățile cu venituri mici și moderate,” a spus el. „Această schimbare poate părea subtilă, dar reflectă părerea noastră că o piață de muncă robustă poate fi susținută fără a provoca un focar de inflație”.

Investitorii aşteaptă joi un discurs istoric al preşedintelui FED

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical