Update articol:

Investitorii aşteaptă joi un discurs istoric al preşedintelui FED

jerome powell

Istoria își va aminti de Paul Volcker și Jerome Powell (n.r. preşedinţi FED) ca fiind la poluri opuse al canionului inflației, primul făcând acțiuni disperate pentru a încerca să-l stopeze, iar cel de-al doilea este așteaptat să anunțe, săptămâna aceasta, un efort fără precedent pentru a-l revigora, potrivit CNBC.

Volcker, președintele Rezervei Federale din 1979-87, a trecut printr-o serie de creșteri ale ratelor dobânzii care au afectat inflația, târând țara în recesiune, dar a câștigat lupta împotriva presiunii prețurilor și a stimulat o redresare economică puternică.

Powell, șeful băncii centrale din 2018, este probabil să anunţe un set de măsuri menite să împingă inflația mai sus, pe fondul unei pandemii de coronavirus care a târât economia Statelor Unite într-una dintre cele mai grele perioade ale sale.

În timp ce consumatorul mediu poate considera absurdă creşterea costurilui vieții, bancherii centrali și economiștii văd inflația prea puțin ca o problemă. Adesea reflectă o economie cu mișcare lentă, cu un nivel de trai scăzut. 

Powell va vorbi joi, în cadrul unei versiuni virtuale a conferinței anuale a FED, şi va prezenta cele mai active eforturi ale băncii centrale pentru a stimula inflația la un nivel sănătos. Discursul este intitulat „Revizuirea cadrului de politică monetară” și rezumă o examinare de lungă durată a oficiallilor băncilor centrale, cât și a publicului, în cadrul unei serii de evenimente deschise, despre cum ar trebui să arate politica în viitor.

“Așteptările sunt destul de mari pentru a afla ceva semnificativ joi”, a declarat Tom Graff, șef la Brown Advisory. „Va fi probabil un discurs istoric.”

Este probabil ca Powell să aducă în discuţie „ţintirea inflației medii”.

Pur și simplu, înseamnă că Fed, care țintește o inflație de 2% ca fiind un nivel sănătos, va lăsa inflația să urce mai mult decât atât, pentru o perioadă, dacă a fost sub acest nivel, pentru o perioadă considerabilă de timp. Valoarea inflației preferată a Fed a rămas sub acest nivel pe parcursul celor doi ani de la încheierea Marii Recesiuni, la jumătatea anului 2009.

Este o inversare a imaginii în oglindă a inflației lui Volcker care influenţează și stabilește scena pentru o mișcare politică esențială.

“Suntem siguri că președintele Powell își va folosi joi discursul pentru a susține o mișcare profund consecventă și favorabilă riscurilor către o medie a inflației blânde la viitoarea întâlnire a Fed din septembrie”, a scris Krishna Guha, șeful politicii globale și de strategie la ISI Evercore. Guha și echipa sa se așteaptă ca Fed să „caute o depășire moderată a inflației în faza de recuperare a acestui ciclu”, ca o modalitate de a preveni „Japonizarea”, sau o perioadă extinsă de creștere scăzută marcată de inflația scăzută.

Alături de mișcarea inflației, Fed pare să-și consolideze angajamentul față de locurile de muncă. Rata șomajului se situează în prezent la 10,2%, în scădere față de vârful de 14,7% din aprilie, dar cu mult peste nivelul pre-pandemic de 3,5% din februarie.

Discursul lui Powell ar putea include și un angajament de a menține politica monetară cât mai acomodativă până când inflația și ocuparea forței de muncă sunt ambele stabilizate.

Pentru a le îndeplini pe ambele, Fed va trebui să se angajeze să mențină ratele ancorate aproape de zero până la îndeplinirea obiectivelor. În cazul în care trecerea la ceea ce numește „limita inferioară zero” a fost considerată anterior neobișnuită, acum va deveni o practică standard cel puțin până când Fed își va îndeplini mandatul.

„Credibilitatea băncii centrale este crucială. În prezent, nu au credibilitatea că pot sau doresc să permită inflației să fie mai mare de 2% și asta este o problemă ”, a spus Graff.

O întrebare la care ar trebui  să răspundă Powell și Fed este motivul pentru care este necesar să continuăm să facem o politică agresivă.

La urma urmei, acţiunile și-au recuperat toate pierderile cauzate de pandemie, piața locurilor de muncă continuă să își revină, deşi este încă departe de nivelurile anterioare, iar economia, în timp ce este încetinită de un ritm redus de redeschidere, este de asemenea de așteptat să recupereze în mod inteligent în al treilea trimestru.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii