Update articol:

Președintele Vladimir Putin susține o conferință de presă după summitul cu Biden la Geneva -live text

Președintele rus Vladimir Putin susţine în acest moment o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologul său american – președintele Joe Biden, potrivit Sputnik International. Potrivit CNN, Biden și asistenții săi urmăresc îndeaproape conferința de presă a lui Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că el și președintele Joe Biden au fost de acord că ambasadorii vor reveni la posturile lor și vor relua operațiunile diplomatice și consulare. Putin a spus că discuțiile au fost „foarte productive” și „nu a existat ostilitate” între el și Biden, ajungându-se la câteva acorduri.

RUSIA ȘI SUA CONFIRMĂ ADMITEREA DE PRINCIPIU CĂ NU POT FI CÂȘTIGĂTORI ÎNTR-UN RĂZBOI NUCLEAR , POTRIVIT RIA NOVOSTI

Actualizare 

Putin: Sputnik, RT etichetate ca agenți străini în SUA respectă legile SUA, în timp ce mass-media SUA nu.

Actualizare 

Departamentul de Stat al SUA și Ministerul rus de Externe vor lucra la problema schimbului de prizonieri, a declarat președintele Rusiei Vladimir Putin.
“Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și Departamentul de Stat al SUA vor lucra în această direcție”,  a spus Putin într-o conferință de presă, răspunzând la întrebarea privind întoarcerea unora dintre ruși, care execută pedepse în închisorile SUA.

Actualizare 

* Pierderile SUA din sancțiuni nu sunt mai mici decât cele ale Rusiei, spune Putin
* Kremlin: Putin și Biden semnează o declarație comună privind stabilitatea strategică
* Putin spune că nu au existat animozităţi  în timpul discuțiilor care au fost „destul de constructive” cu Biden

 

Actualizare 

Nu vrem să se întâmple în Rusia ce s-a întâmplat la Capitoliul SUA

În ceea ce privește afirmațiile SUA cu privire la încălcarea drepturilor omului de către Rusia, Putin a subliniat ironic că centrul de detenție ilegală al SUA din Golful Guantanamo este încă deschis. Comentând mișcarea de protest Black Lives Matter din Statele Unite, Putin a spus că, deși Rusia simpatizează cu poporul american, nu va permite să aibă loc proteste pe scară largă pe teritoriul Rusiei. Același lucru este valabil și pentru revoltele care au avut loc la Capitoliul SUA din Washington, DC în ianuarie, a spus el.

Comentând relațiile economice dintre Rusia și SUA, Putin a spus că totul depinde de Washington în acest sens, deoarece partea rusă nu introduce sancțiuni și alte restricții.

Actualizare 

Putin a confirmat că subiectul Arcticii a fost discutat „în detaliu” la summit.

Actualizare 

Vladimir Putin a spus că este mulțumit de explicațiile președintelui SUA Joe Biden după declarații dure despre el.

“În ceea ce privește afirmațiile dure: ei bine, ce să spun, știm cu toții aceste afirmații. După aceea, președintele Biden m-a sunat, mi-a explicat, mi-a spus să ne întâlnim – aceasta este inițiativa sa, ne-am întâlnit”, a declarat Putin la conferinţa de presă în urma discuțiilor cu Biden de la Geneva.

Biden susține o conferință de presă după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin: Agenda mea nu este împotriva Rusiei, este pentru poporul american (video) – live text

 

Anterior, Biden, la întrebarea presei dacă îl consideră pe omologul său rus un „ucigaș”, a răspuns că da. El a mai spus că Putin va fi „tras la răspundere” pentru presupusul amestec în alegerile americane. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a refuzat să clarifice dacă cuvintele lui Biden despre Putin erau o „metaforă”.

Ea a adăugat că președintele SUA a declarat anterior că nu se va “reține” în exprimarea poziției sale nici în contactele directe cu conducerea rusă, nici în ieşirile publice. La rândul său, liderul rus a comentat cuvintele lui Biden, urându-i multă sănătate și reamintindu-i că evaluarea altor persoane este ca și cum ai privi în oglindă.

Actualizare 

RIA Novosti. Rusia desfășoară exerciții militare pe teritoriul său, la fel ca Statele Unite, dar nu își „duce” echipamentele până la granițele americane, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Ce a fost în spatele limbajului corporal al preşedinţilor Biden şi Putin în timpul întâlnirii de la Geneva

 

„Realizăm exerciții pe teritoriul nostru în același mod în care Statele Unite efectuează multe exerciții pe teritoriul său. Dar nu desfășurăm exerciții, „ducând” echipamentele și personalul nostru la frontierele de stat ale Statelor Unite ale Americii. Din păcate, partenerii americani fac acest lucru direct, acum. Prin urmare, preocupările nu ar trebui să fie de partea americană cu privire la acest lucru, ci de partea rusă “, a spus Putin în cadrul unei conferințe de presă în urma unei întâlniri cu președintele american Joe Biden.

……………

Putin spune că Biden a fost de acord să rezolve conflictele din Ucraina prin acordurile de la Minsk, potrivit Sputnik.

Președintele rus Vladimir Putin crede că președintele american Joe Biden este de acord că acordurile de la Minsk sunt calea de urmat în soluționarea conflictului din estul Ucrainei. “Din câte am înțeles, președintele Biden este de acord că baza unei înțelegeri în Ucraina ar trebui să fie acordurile de la Minsk”, a spus Putin într-o conferinţă de presă post-summit.

Vorbind despre situația din Ucraina, Putin a menționat că Rusia are o singură obligație – punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. El a reamintit că, în noiembrie 2020, Kievul și-a prezentat planurile de implementare a acestor acorduri.

“Ce a oferit Ucraina? A oferit primul pas pentru a readuce forțele armate ucrainene la locurile lor de desfășurare permanentă. Ce înseamnă asta? Aceasta înseamnă că trupele ucrainene trebuie să intre în Donbass. În primul rând. În al doilea rând, au propus închiderea frontierei Rusia și Ucraina în această parte.  Iar a treia este organizarea alegerilor la trei luni după acești doi pași. ”

Președintele a subliniat că aceste propuneri nu au nicio legătură cu acordurile de la Minsk.

Putin: Rusia și SUA poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume, fiind puteri nucleare (vezi documentul)

 

Despre închisoarea lui Navalny

Răspunzând la o întrebare din partea jurnaliștilor cu privire la închisoarea lui Alexei Navalny, Putin a reamintit că acesta, fiind condamnat condiționat, nu s-a prezentat autorităţilor ruse după ce a fost externat dintr-un spital german.

„Nu s-a prezentat, a ignorat cerința legii, a fost trecut pe lista căutataţilor. Știind despre asta, a venit. A vrut în mod deliberat să fie reținut. A făcut ce a vrut, deci ce poți vorbi aici”.

Cu privire la încercările SUA de a stăpâni Rusia

“Statele Unite au declarat Rusia dușmanul și adversarul său. Congresul a făcut acest lucru în 2017, a fost prevăzut în legislația Statelor Unite că Statele Unite trebuie să mențină regulile și ordinea guvernării democratice în țara noastră și să sprijine organizațiile politice. Aceasta este legea în America. Acum să ne punem întrebarea: dacă Rusia este inamicul, ce fel de organizații va susține America în Rusia? Cred că nu cele care întăresc Rusia, ci cele care o împiedică. Acesta este obiectivul Statelor Unite, declarat public. ”

…………..
Putin: Am fost de acord cu președintele Biden să începem consultări privind securitatea cibernetică.

Când a fost întrebat despre atacurile cibernetice care ar fi provenit din Rusia, Putin a exprimat informații despre care a spus că sunt necunoscute publicului larg.
“Din surse americane, rezultă că cel mai mare număr de atacuri cibernetice din lume se efectuează din spațiul cibernetic al Statelor Unite. Canada se află pe locul doi. Apoi sunt două țări din America Latină. Și apoi apare Marea Britanie.”

După cum a menționat președintele Putin, el și Biden au fost de acord să înceapă consultări privind securitatea cibernetică. Potrivit lui Putin, Rusia a primit în 2020 zece cereri din partea Statelor Unite cu privire la atacurile hackerilor și le-a dat răspunsuri tuturor. La rândul său, Washingtonul nu a răspuns la niciuna dintre cele 45 de anchete relevante ale Moscovei anul trecut.

…………

Putin spune că a discutat cu Joe Biden despre stabilitatea strategică,  securitatea regională și amenințările cibernetice.

“Temele [discuțiilor] sunt probabil cunoscute de toată lumea: stabilitatea strategică, securitatea cibernetică, conflictele regionale, relațiile comerciale și am vorbit și despre cooperarea în regiunea arctică”, a spus Putin.

Rusia și Statele Unite au ajuns la un acord pentru întoarcerea ambasadorilor la posturile lor diplomatice, a anunțat președintele Vladimir Putin.

“În ceea ce privește întoarcerea ambasadorilor la posturile lor – ambasadorul SUA la Moscova și ambasadorul rus la Washington, am convenit asupra acestui aspect, această problemă a fost rezolvată”, a spus Putin, vorbind reporterilor în urma summitului său cu Biden.

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoly Antonov, a părăsit Washingtonul și s-a întors în Rusia în aprilie pentru consultări în urma unui scandal diplomatic care a avut loc, după ce Biden a fost de acord cu caracterizarea de către un jurnalist a lui Putin drept un „ucigaș” fără suflet. Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a părăsit Moscova în aceeași lună.

Președintele rus a confirmat, de asemenea, că el și Biden au discutat despre armele nucleare și a spus că Rusia și Statele Unite au o responsabilitate specială pentru asigurarea stabilității strategice globale.

Discuțiile dintre Vladimir Putin și Joe Biden la Villa La Grange din Geneva au avut succes, a declarat o sursă din delegație. Întâlnirea dintre cei doi președinți a durat aproximativ 4,5 ore. „[Discuțiile au avut] un succes destul de mare”, a spus sursa.