Update articol:

Prime Transaction: Deținerile fondurilor de pensii obligatorii, SIF-urilor și FP pe BVB – de 19,7 miliarde lei, la jumătatea anului

Primul semestru al anului a adus scăderea expunerii fondurilor de pensii obligatorii, SIF-urilor și Fondului Proprietatea pe piața principală a BVB, cauzată integral de scăderea prețurilor acțiunilor, la rândul sau determinată de criză COVID, arată o analiză a Prime Transaction, realizată de analistul Marius Pandele. Expunerea la jumătatea anului era de 19,7 miliarde lei, în scădere cu 2,5 miliarde lei față de finalul anului trecut.

Potrivit analizei, acțiunile Blue-Chip sunt preponderente, 86,7% din totalul participațiilor fiind concentrat în acțiunile a 10 emitenți.

Fondurile de pensii au continuat să cumpere acțiuni, acest lucru compensând parțial deprecierile cauzate de scăderea cotațiilor acțiunilor. Per total s-a înregistrat o creștere cu 1,2 mld. RON determinată de cumpărările de acțiuni și o scădere de aproape 3,8 mld. RON (sau 3,1 mld. RON ajustat cu dividendele) determinată de scăderea cotațiilor.

Topul cumpărărilor de acțiuni este dominat de 4 emitenți: Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, BRD și Romgaz.

Printre puținii emitenți la care s-au înregistrat vânzări nete de acțiuni au fost patru dintre SIF-uri, Vrancart și Erste Bank.

Cele mai mari ponderi în capitalul social sunt cele de la Banca Transilvania, MedLife și BRD, în timp ce acumularea cea mai mare ca procent în capital a fost cea de la Teraplast.

La nivel individual, cele mai mari achiziții au fost cele realizate de fondul de pensii NN la TLV și FP, fiecare în valoare cumulată de peste 100 mil. RON

Analistul explică: “Valoarea totală a deținerilor pe piața principala a BVB a scăzut cu 11,5%, de la 22,28 mld. RON la 31 decembrie 2019 până la doar 19,72 mld. RON la 30 iunie 2020, echivalent cu 14,7% din capitalizarea totală a acțiunilor listate pe acest segment. La finalul lui 2019 ponderea era de doar 12,3% din capitalizare, prin urmare acumularea de acțiuni a continuat și în primulsemestru al acestui an, chiar dacă cifrele brute ar putea sugera o dezinvestire. Evident, creșterea acestei ponderi are la baza în principal achizițiile celor 7 fonduri de pensii, care beneficiază de capital nou în fiecare luna, din partea SIF-urilor și FP neexistând un impact pozitiv semnificativ, ci dimpotrivă.

Așa cum se poate observa din tabel, scăderea de 2,56 mld. RON a deținerilor este formată de fapt dintr-o scădere și mai mare, de aproape 3,8 mld. RON, cauzată de scăderea cotațiilor, compensată parțial de o creștere de circa 1,2 mld. RON datorată achizițiilor de acțiuni realizate în această perioada. Calculul nu este unul exact, pentru că nu avem acces la tranzacțiile efective realizate de fonduri și nu știm la ce prețuri au avut loc acestea, însă are o acuratețe ridicată, dată fiind frecvența redusă a acestor tranzacții. Prin urmare, putem spune cu o marja de eroare rezonabilă că fondurile analizate au pierdut cele 3,8 mld. RON din scăderea cotațiilor, determinată de apariția COVID-19, și au compensat parțial investind aproximativ 1,2 mld. RON în achiziții de acțiuni. Tot în tabelul de mai jos am realizat și o ajustare cu dividendele pentru care data de înregistrare a fost în S1 2020, pornind de la ipoteza că acestea au fost acordate pentru toate acțiunile deținute la 30 iunie. Diferența a fost de circa 670 mil. RON, destul de mică raportat la scăderea totală determinată de evoluția nefavorabilă a prețurilor acțiunilor.”

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (22/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTS si EFSA

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (22/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 23 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24

CEMACON SA (CEON) (22/10/2020)

Desfasurare AGEA 29/30.10.2020 in contextul COVID 19

TURISM, HOTELURI, RESTAURANTE MAREA NEAGRA S.A. (EFO) (22/10/2020)

Plata dividend conform Hotarare AGOA nr.8 din 05.10.2020