Update articol:

Răzvan Szilagyi, Raiffeisen Asset Management: Anul 2020 a fost un examen care a confirmat maturitatea pieței locale a fondurilor de investiții

Anul 2020 a fost un examen care a confirmat maturitatea pieței locale a fondurilor de investiții, ne-a spus Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, toate fondurile oferite activ de Raiffeisen Asset Management (RAM) au randamente pozitive la finalul unui an investițional greu (2020).

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în 2020?

Răzvan Szilagyi: Anul 2020 a fost un examen care a confirmat maturitatea pieței locale a fondurilor de investiții. Criza pandemică a generat panică în rândul investitorilor, răscumpărările accelerând puternic în lunile martie și aprilie. Activele totale au scăzut atunci cu 20% la nivelul întregii piețe. Administrarea prudentă și profesionistă a portofoliilor a permis administratorilor să onoreze toate răscumpărările, fără întârzieri. A fost un efort operațional mare, dar mecanismele au funcționat perfect, chiar și în condiții de lockdown. Ulterior, pe măsură ce piețele financiare s-au liniștit și programele de relaxare cantitativă au început să își facă simțit efectul în întreaga lume, pierderile fondurilor au fost recuperate în totalitate, în cele mai multe cazuri. În acest moment, răbdarea celor mai mulți dintre investitori este recompensată cu randamente foarte bune la nivelul anului 2020. În mod particular, la Raiffeisen Asset Management (RAM) suntem bucuroși pentru că toate fondurile pe care le oferim activ au randamente pozitive la finalul unui an investițional greu. Mai mult, avem câteva performanțe notabile din punct de vedere al randamentului.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Răzvan Szilagyi: În termeni nominali, sunt preferate în continuare fondurile de obligațiuni. Acestea reprezintă 90% din totalul activelor administrate de RAM. În ceea privește dinamica relativă, anul 2020 ne-a adus foarte multe surprize plăcute. Activele fondului care investește în acțiunile românești plătitoare de dividende ridicate, România Dividend, au crescut cu 70%. Este o recunoaștere a performanței fondului, dar și a potențialului pieței locale de a genera un randament din dividend mare. Primul fond ESG adminsitrat local, Global Equity (fond denominat în Euro), a atras investiții de peste 7 milioane de euro în mai puțin de un an. Aceasta se datorează atât interesului investitorilor pentru sustenabilitate, dar și unei performanțe investiționale foarte bune (randament de peste 14% față de momentul lansării). Nu în ultimul rând, soluțiile de portofoliu cu risc Conservator și Moderat au atras un interes crescut, înregistrând creșteri de până la 30% față de începutul anului.

Cred că orientarea către soluții cu componentă de acțiuni reprezintă o soluție firească și adecvată în acest moment. Scăderea randamentelor la obligațiuni face ca ponderea în portofolii a acțiunilor să crească, pentru a putea păstra ținta de randament. De atingerea acestor ținte depinde îndeplinirea obiectivelor de viață ale investitorilor: menținerea nivelului de trai la retragerea din viața activă sau educația copiilor sunt doar câteva dintre acestea.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2020?

Răzvan Szilagyi: În pofida unui început de an marcat de o volatilitate ridicată, ce a condus la o corecție a pieței locale de acțiuni de peste 30%, indicele BET-XT-TR a reușit să recupereze aproape integral pierderile înregistrate, inclusiv pe fondul contribuției pozitive a câștigului din dividende de circa 5%. Corecția semnificativă înregistrată de piață a fost percepută de mulți investitori drept o oportunitate de cumpărare, în condițiile în care prețurile multor acțiuni au înregistrat corecții notabile fără ca business-urile să fie afectate în mod fundamental sau pe termen lung de criza medicală. Acest interes crescut s-a reflectat și volumelor de tranzacționare, care au înregistrat creșteri semnificative în primele 11 luni ale anului. Interesul crescut pentru piața locală de acțiuni a fost vizibil și în cazul fondului nostru de acțiuni, România Dividend, ce a înregistrat o creștere a activelor de 70% în cursului anului 2020. Recuperarea pieței a fost favorizată și de evoluția pozitivă a piețelor externe, de reziliența rezultatelor financiare pentru multe dintre companiile listate, de menținerea ratingului de țară, dar și de includerea pieței locale în indicele piețelor emergente FTSE Russell.

Ce estimări aveți pentru 2021 în privința evoluției BVB?

Răzvan Szilagyi: Atât pentru piața locală cât și pentru marile economii externe se anticipează o recuperare economică notabilă în cursul anului 2021 pe fondul diminuării efectelor pandemiei, dar și a programelor fiscal-monetare dedicate. Această recuperare economică ar trebui să se reflecte și în rezultatele financiare ale companiilor listate, inclusiv pentru sectoarele economice cele mai afectate de pandemie. Dacă suprapunem acest context economic favorabil cu mediul redus de dobazi, ar trebui să avem ingredientele pentru o evoluție pozitivă a piețelor de acțiuni. Astfel, în cursul anului 2021 ar trebui vedem o continuare a trendului pozitiv pentru piața locală, susținut de factorii mai sus menționați dar și de creșterea vizibilității pieței pe fondul promovării în categoria piețelor emergente, de consolidarea bazei locale de investitori dar și de distribuțiile de dividende care sar putea situa la un nivel comparabil cu cele din anul 2020.

Ce așteptări aveți pentru 2021 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Răzvan Szilagyi: Pentru 2021, ne așteptăm să se mențină tendința observată în ultimele luni, când am asistat la un număr tot mai ridicat de emisiuni de acțiuni și obligațiuni pe piață locală. Acestea au fost bine primite în rândul investitorilor, fapt ce relevă potențialul investițional local, dar și capacitatea emitenților de a atrage finanțare prin intermediul pieței de capital. Recuperarea economică, mediul redus de dobânzi, dar și consolidarea bazei locale de investitori ar trebui să susțină sau chiar să accelereze această tendință. În acest sens, ne așteptăm să vedem o paletă tot mai largă de emitenți, din diverse sectoare de activitate economică, care vor alege să-și finanțeze planurile de dezvoltare prin intermediul pieței locale de capital.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Răzvan Szilagyi: Trecem cu toții printr-o perioadă de transformare amplă și este nevoie ca fiecare să se adapteze și să se pregătească pentru noul normal. Avem multe de făcut în “ograda” noastră și pe asta ne vom concentra: modalități de a ajunge mai aproape de clienți prin digitalizare, investiții responsabile și sustenabile, produse care să aibă însemnătate. Cele mai multe depind doar de noi. Mă aștept ca autoritățile să fie un real sprijin în tot ceea ce înseamnă a permite și susține această transformare.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere