Recentele modificări legislative – mai precis modificările cadrului fiscal și obligația de comercializare a jumătate din producţia de gaze pe piața centralizată prevăzute în Legea Offshore precum și plafonarea prețului gazelor naturale, precum şi restricțiile la export și contributia de 2% din cifra de afaceri prevăzută în OUG 114 – pun în pericol abilitatea BSOG de a lua o decizia finală de investiţie, consideră Mark Beacom, CEO-ul BSOG.
Acesta a declarat pentru www.financialintelligence.ro:
“După recenta semnare a unui acord de vânzare a gazelor cu o filială din România a firmei ENGIE, a contractului de transport al gazelor cu Transgaz SA pentru producţia provenită din Proiectul MGD în Sistemul Național de Transport şi a contractului de antrepriză generală EPCIC cu GSP Offshore SRL pentru toate lucrările offshore și onshore, ne bucurăm să ajungem într- o nouă etapă care ne aduce mai aproape de implementarea Proiectului nostru de pionierat din Marea Neagră. Apreciem foarte mult tot ajutorul pe care l-am primit din partea Ministerului Energiei și a multor instituții din România implicate în procesul de autorizare și așteptăm cu nerăbdare, în cazul în care partenerii și acționarii vor lua o decizie favorabilă de a investi, să construim și să punem în funcţiune acest Proiect de o importanţă crucială pentru industria energetică a României. Regretabil, recentele modificări legislative (mai precis modificările cadrului fiscal și obligația de comercializare a jumătate din producţia de gaze pe piața centralizată prevăzute în Legea Offshore precum și plafonarea prețului gazelor naturale, precum şi restricțiile la export și contributia de 2% din cifra de afaceri prevăzută în OUG 114) pun în pericol abilitatea BSOG de a lua o decizia finală de investiţie”.
Black Sea Oil & Gas a acordat contractul de antrepriză generală pentru Proiectul MGD firmei GSP Offshore
La finalul anului trecut, Black Sea Oil & Gas SRL (“BSOG”) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL (“Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. (“Gas Plus”), au anunţat că au acordat firmei GSP Offshore SRL („GSP”) contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore și onshore constând în serviciile de proiectare, achiziție, construcție, instalare și punere în funcțiune („EPCIC”) precum și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) localizat în platforma continentală a Mării Negre aparținând României.
Execuția contractului EPCIC, care va fi realizată doar în cazul luării Deciziei Finale de Investiție („FID”) în proiectul MGD, acoperă achiziția, construirea, instalarea și punerea în funcțiune a ansamblului submarin de producție aferent zăcământului Doina, construcția, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi platforme de producţie automate, amplasată pe zăcământul Ana, care va fi construită în şantierul GSP din Constanţa, sistemul de conducte submarine ce va lega platforma de producţie de ţărm, conducta de pe uscat şi noua staţie de tratare a gazelor („STG”) care va fi construită în satul Vadu. De asemenea, un alt contract a fost încheiat pentru forajul celor cinci sonde de producție (o sondă submarină pe zăcământul Doina și patru sonde de producţie pe zăcământul Ana), pentru care GSP va mobiliza platforma de foraj de tip jack-up GSP Uranus.
Construirea întregii infrastructuri a proiectului se va realiza în aproximativ doi ani. Se estimează că 70% din costurile aferente activităților contractate, care reprezintă majoritatea costurilor totale ale proiectului în valoare de 400 milioane USD, vor reprezenta aport din România.
Black Sea Oil & Gas a semnat cu ENGIE acordul de vânzare a gazelor pentru furnizarea de gaze naturale din Proiectul MGD
Tot la finalul anului trecut, Black Sea Oil & Gas SRL împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL (“Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. (“Gas Plus”), au anunat semnarea acordului de vânzare a gazelor naturale (“Acordul”) cu ENGIE, prin intermediul filialei sale ENGIE Energy Management România S.R.L. (“ENGIE”), pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“proiectul MGD”). Potrivit acestui acord, care va fi aplicabil doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD, ENGIE va achiziționa gaze naturale din zăcămintele Ana și Doina pe o perioadă de minim 10 ani, în conformitate cu legislația românească. Volumele contractuale preconizate la finalizarea proiectului reprezintă 0,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele vor fi livrate la punctul de intrare Vadu în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale din România.
Black Sea Oil & Gas şi Transgaz au semnat un contract pe 15 ani pentru transportul gazelor naturale produse în proiectul MGD în SNT
Transgaz și Black Sea Oil & Gas SRL au semnat, în noiembrie anul trecut, contractul de transport al gazelor naturale pentru producţia provenită din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) în Sistemul Național de Transport („SNT”).
Contractul, care va fi aplicabil doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD, este încheiat pe o perioadă de 15 ani şi are ca dată de începere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an.
Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie, un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.
În anul 2008, Black Sea Oil&Gas a descoperit două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre. Compania spera să demareze producţia în 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage vastele resurse offshore ale României.
În luna decembrie a anului trecut”, însă, Guvernul de la Bucureşti a introdus mai multe taxe prin OUG 114/2018, printre care şi o taxă de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din energie şi o plafonare a preţului gazelor naturale. Aceste taxe au venit după o lege privind forajele offshore care stipulează că firmele româneşti trebuie să vândă cel puţin jumătate din producţia lor anuală de gaze naturale în România.
După ce a fost aprobată legea privind zăcămintele offshore, în luna octombrie a anului trecut, compania OMV Petrom a anunţat şi ea că amână luarea unei decizii de investiţii la perimetrul Neptun, un proiect derulat în comun cu gigantul american ExxonMobil.