Update articol:

Record istoric de temperatură în Regatul Unit, unde s-au înregistrat 40 de grade Celsius (Met Office)

Incendiu spectaculos la est de Londra

Marea Britanie a înregistrat marţi o temperatură record – de 40 de grade Celsius – pe fundalul intensificării valului de căldură care a cuprins Europa, pârjolind câmpuri şi deteriorând piste de aeroport şi şine de cale ferată, informează Reuters.

Potrivit Met Office, biroul meteorologic al marii Britanii, recordul provizoriu, care nu a fost confirmat încă, a fost înregistrat la ora 12:50 PM (11:50 GMT) la Aeroportul Heathrow din Londra, depăşind recordul anterior de 38,7 grade Celsius, înregistrat în 2019.

Met Office anunţase deja, cu câteva ore în urmă, doborârea recordului din 2019, după ce în localitatea Charlwood, comitatul Surrey, în sudul Angliei, a fost înregistrată temperatura de 39,1 grade Celsius.

Curse feroviare au fost anulate, centrele oraşelor, aglomerate în mod normal, păreau încremenite, iar grădinile zoologice depuneau eforturi pentru a menţine animalele la răcoare, potrivit Agerpres.

”Pentru prima dată, temperatura de 40 de grade Celsius a fost depăşită în Marea Birtanie, potrivit înregistrărilor provizorii”, a precizat Met Office. ”Temperaturile cresc în continuare în multe locuri, aşa că trebuie să rămâneţi vigilenţi”.

Agenţia meteorologică trebuie să valideze echipamentul folosit pentru înregistrarea unui record de temperatură înainte ca acesta să devină oficial.

Marea Britanie, care întâmpină dificultăţi pentru a menţine funcţionale serviciile-cheie de transport în perioadele caniculare sau atunci când ninge, este vizată de starea de ”urgenţă naţională” din cauza temperaturilor fără precedent.

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a spus că vor mai trece mulţi ani înainte ca Marea Britanie să-şi modernizeze infrastructura pentru a face faţă unor temperaturi mai ridicate, după ce cel puţin două piste au prezentat semne de avarii, iar unele şine de cale ferată s-au deformat.

O serie de incendii suspectate au fost raportate în toată țara, inclusiv pe un teren de golf din apropiere de Birmingham și pe unele câmpuri din vestul Cornwall.

”Am constatat un număr considerabil de perturbări în transporturi”, a declarat acesta pentru BBC. ”Infrastructura, mare parte datând din epoca victoriană, nu a fost construită pentru a suporta astfel de temperaturi.”

Incendiu spectaculos la est de Londra

 

 

Circa o sută de pompieri încercau marţi după-amiază să stingă un incendiu care devastează un sat la est de capitala britanică Londra, sub o căldură ce bate toate recordurile meteo din Regatul Unit, transmite AFP.

Potrivit imaginilor video înregistrate cu ajutorul unui elicopter al postului Sky News, incendiul afectează suprafeţe extinse de vegetaţie şi a distrus mai multe clădiri şi case în satul Wennington, situat la circa 30 de kilometri de centrul Londrei.

Circa o sută de pompieri cu 15 autospeciale încearcă să stingă incendiul.

Confruntaţi cu ”mai multe incendii importante în capitală în timpul valului record de caniculă de astăzi”, pompierii din Londra au declanşat o procedură de urgenţă care permite desfăşurarea de resurse suplimentare în termeni de servicii de urgenţă.

Mai multe incendii extinse de vegetaţie au fost de asemenea semnalate în zone periurbane ale Londrei.

Primarul capitalei britanice, Sadiq Khan, a declarat ”stare de incident grav” şi a atenţionat că brigada de pompieri se află sub o mare presiune.