Update articol:

Rezerva Federală a SUA începe luna aceasta reducerea achiziţiilor de bonduri cu 15 miliarde de dolari

jerome powell

*  Rezerva Federală a anunțat miercuri că va începe să reducă ritmul achizițiilor de active, mai târziu în noiembrie.

 

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri că va începe retragerea ajutorului economic extraordinar acordat din 2020, ca răspuns la efectele pandemiei, un răspuns la inflaţia ridicată care pare că va persista mai mult timp decât se estima anterior, transmit Reuters şi AP.

Într-un comunicat dat publicităţii după şedinţa de politică monetară, Fed a informat că “în urma progreselor substanţiale înregistrate de economie”, în următoarele săptămâni va începe reducerea achiziţiilor lunare de bonduri cu 15 miliarde de dolari pe lună, deşi îşi rezervă dreptul de a schimba ritmul.

Pentru susţinerea economiei, Rezerva Federală a SUA achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, până la finalul lui 2021, înainte ca acele achiziţii să scadă lent spre zero până la sfârşitul lui 2022.

Achiziţiile de titluri de trezorerie vor fi reduse cu zece miliarde de dolari pe lună, iar cele de obligaţiuni ipotecare cu cinci miliarde de dolari în noiembrie şi în decembrie, iar reduceri similare “vor fi probabil adecvate” în următoarele luni, a anunţat Rezerva Federală a SUA, ceea ce sugerează că ritmul reducerii achiziţiilor ar putea accelera dacă inflaţia se înrăutăţeşte.

Comitetul FOMC a spus că această mișcare a venit „în lumina progresului substanțial pe care l-a făcut economia în ceea ce privește obiectivele Comitetului din decembrie anul trecut”. Declarația, aprobată în unanimitate, a subliniat că Fed nu se află pe un curs prestabilit și va face ajustări ale procesului dacă este necesar.

„Comitetul consideră că reduceri similare ale ritmului achizițiilor nete de active vor fi probabil adecvate în fiecare lună, dar este pregătit să ajusteze ritmul achizițiilor dacă este justificat de schimbările în perspectiva economică”, a spus comitetul.

Mișcarea este în conformitate cu așteptările pieței. Piețele au reacționat pozitiv, acțiunile trecând pe plus, iar randamentele obligațiunilor de stat crescând.

Odată cu această decizie, Fed și-a modificat punctul de vedere asupra inflației, recunoscând că creșterile de preț au fost mai rapide și mai durabile decât au prognozat bancherii centrali, dar încă nu a renunțat la utilizarea controversatului cuvânt „tranzitoriu”.

„Inflația este ridicată, reflectând în mare măsură factorii care se așteaptă să fie tranzitorii”, se arată în declarație. „Dezechilibrele dintre cerere și ofertă legate de pandemie și redeschiderea economiei au contribuit la creșteri considerabile ale prețurilor în unele sectoare.”

Mulți participanți la piață se așteptau ca Fed să renunțe la limbajul tranzitoriu, în lumina creșterilor persistente ale inflației.

„Fed și-a dezvăluit astăzi reducerea QE, așa cum era de așteptat, dar insistă în continuare că majorarea inflației este „în mare” tranzitorie”, a scris Paul Ashworth, economist șef al Capital Economics.

Președintele Fed, Jerome Powell, a spus că se așteaptă ca inflația să continue să crească pe măsură ce problemele de aprovizionare continuă. Oficialii FED se așteaptă ca economia să continue să se îmbunătățească, în special după ce problemele lanțului de aprovizionare vor fi rezolvate.

„Progresele privind vaccinările și reducerea constrângerilor de aprovizionare sunt de așteptat să susțină câștigurile continue în activitatea economică și ocuparea forței de muncă, precum și o reducere a inflației”, a spus Comitetul.

FOMC a votat să nu crească ratele dobânzilor de la aproape de zero, o mișcare așteptată și de piață.

Legătura dintre ratele dobânzilor și reducerea achiziţiilor este una esențială, iar declarația subliniază că investitorii nu ar trebui să privească reducerea achizițiilor ca un semnal că creșterile ratelor sunt iminente.

„Nu credem că este încă timpul să creștem ratele dobânzilor”, a spus Powell. „Mai este teren de acoperit” înainte ca Fed să-și atingă obiectivele economice. El a adăugat că dorește să vadă că piața muncii „se vindecă în continuare și avem motive foarte întemeiate să credem că acest lucru se va întâmpla pe măsură ce varianta delta va scădea”.

Conform programului actual, reducerea achizițiilor de obligațiuni se va încheia în jurul lunii iulie 2022. Oficialii au spus că nu au în vedere creșterea ratelor de dobândă până la finalizarea reducerii, iar previziunile publicate în septembrie indică cel mult o creștere care va urma anul viitor.

Cu toate acestea, piețele au fost mai agresive în ceea ce privește prețurile, la un moment dat indicând până la trei creșteri anul viitor. Acest sentiment s-a calmat în ultimele zile, deoarece Wall Street anticipa o Fed mai conciliantă, încercând să echilibreze încetinirea creșterii și majorarea inflației.

Inflația a fost la un nivel maxim din ultimii 30 de ani, împinsă de un lanț de aprovizionare blocat, cererea ridicată a consumatorilor și creșterea salariilor care au rezultat dintr-o penurie cronică de forță de muncă. Oficialii Fed susțin că inflația va reveni în cele din urmă la ținta lor de 2%, dar acum spun că asta ar putea dura mai mult.

FED este pe cale să-și stabilească cursul politicii post-criză – cu un nivel ridicat de incertitudine în viitor

 

Dificultăţile din lanţurile globale de furnizare se adaugă riscurilor inflaţioniste, dar aceşti factori “este de aşteptat să fie tranzitorii”, apreciază Fed.

“Activitatea economică şi situaţia de pe piaţa forţei de muncă continuă să se întărească”, iar Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie 2020, când pandemia a început să afecteze economia SUA, potrivit Agerpres.

Rezerva Federală a SUA încă se aşteaptă ca nivelul ridicat al inflaţiei să se atenueze: “Inflaţia este ridicată, reflectând în mare parte factori care ar urma să fie tranzitorii. Dezechilibrele pe segmentul cererii şi ofertei legate de pandemie şi redeschiderea economiei au contribuit la creşterea semnificativă a preţurilor în unele sectoare”.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (25/01/2022)

Initierea primei etape a programului de rascumparare actiuni

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (25/01/2022)

Initiere program de rascumparare actiuni proprii

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/01/2022)

Hotarare civila referitor divizare Promateris S.A.

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (25/01/2022)

Document informare - alocare actiuni