Update articol:

FED este pe cale să-și stabilească cursul politicii post-criză – cu un nivel ridicat de incertitudine în viitor

powell_jerome_060512_8x10
  • Rezerva Federală, la încheierea reuniunii sale de două zile, va anunța aproape sigur astăzi că reduce cantitatea de obligațiuni pe care le cumpără în fiecare lună, potrivit CNBC.
  • Asta înseamnă că Banca Centrală se îndepărtează de nivelul istoric de sprijin pentru economie și va intra într-un nou regim în care își va folosi în continuare instrumentele, dar într-o măsură mai mică.
  • Deși mișcarea de reducere a achizițiilor de obligațiuni de 120 de miliarde de dolari pe lună a fost bine pregătită, există încă riscuri pentru Fed.

Rezerva Federală va trasa astăzi, prin anunţurile sale, un curs pentru viitorul post-pandemie. Analiştii anticipează că, la încheierea reuniunii sale de două zile, Comitetul Federal pentru Piata Deschisă va anunța că va reduce cantitatea de obligațiuni pe care le cumpără în fiecare lună.

Procesul, cunoscut sub numele de „tapering”, va începe probabil înainte de sfârșitul lunii noiembrie.

Potrivit CNBC, procedând astfel, Fed se va îndepărta de nivelul istoric de sprijin pentru economie și va intra într-un nou regim în care își va folosi în continuare instrumentele într-o măsură mai mică.

Deși mișcarea de a reduce suma de 120 de miliarde de dolari pe lună în achiziții de obligațiuni a fost bine anunţată, există totuși riscuri pentru Fed în ceea ce privește modul în care comunică cum va acţiona în viitor.

Dacă vorbește prea mult despre reducere, investitorii vor deveni nervoși că urmează creșteri ale dobânzii. Dacă acţionează prea lent, piața ar putea crede că Fed ignoră amenințarea inflației. Există riscuri atât pentru prea mult optimism, cât și pentru prea mult pesimism pe care FOMC și președintele Jerome Powell vor trebui să le evite.

La cum stau lucrurile, piața pariază că prima creștere a ratei dobânzii va avea loc în iunie 2022, urmată de cel puțin una – poate două – înainte de încheierea anului. În cele mai recente previziuni, membrii FOMC au indicat o mică probabilitate de a nu crește dobânda în anul viitor.

Pentru Powell, conferința de presă de după întâlnirea de zilele astea ar trebui să fie o oportunitate de a sublinia că Fed nu se află pe un curs prestabilit în nicio direcție, scrie CNBC.

„Trebuie să spună că există riscuri de ambele părți. Desigur, există riscuri ca inflația pe care am văzut-o deja să se dovedească mai persistentă decât sperau ei”, a spus Bill English, fost consilier senior al Fed și acum profesor la Yale School of Management. „Mi-ar plăcea să-l aud spunând că există riscuri adverse. Politica fiscală se înăsprește foarte mult.”

Într-adevăr, într-un moment în care Fed începe să-și retragă ajutorul pentru politica monetară, Congresul oferă mai puțin ajutor din partea sa, după ce a vărsat peste 5 trilioane de dolari în economie în timpul crizei Covid.

În timp ce cheltuielile fiscale au adăugat aproape 7,9% la economie până la începutul anului 2021, acestea s-au transformat într-o scădere cu aproape 3,8% până la jumătatea anului 2022, conform unui indicator dezvoltat de Centrul Hutchins pentru Politică Fiscală și Monetară al Brookings Institut.

Acest lucru face circumstanțele și mai dificile pentru Fed.

„O mare schimbare de ton”

Comitetul își folosește declarația de după reuniune FOMC pentru a spune punctul de vedere despre condițiile economice – PIB, ocuparea forței de muncă, locuințe, comerț și influența pandemiei – și modul în care acestea ar putea contribui la politici.

În timpul pandemiei, Fed a dezvoltat un limbaj general, subliniind creșterea economică, dar riscurile continue din pandemie care necesită o politică relaxată. Această întâlnire, totuși, va duce probabil la modificări substanțiale în comunicarea pentru stabilirea unui  nou parcurs.

„Este o mare schimbare de ton”, a spus Matt Miskin, co-șef strateg de investiții la John Hancock Investment Management. „Acum şase luni, şefii FED erau încrezători în componenta tranzitorie [a inflației], erau încrezători în economia care merge bine și încă mai aveau timpul necesar pentru vindecare, dar totul s-a schimbat în realitate. O să vedem multe schimbări în limbaj.”

În ultimele zile, Powell și colegii săi au renunțat la apelul „tranzitoriu” asupra inflației. În schimb, ei au spus că creșterile de preț au fost mai puternice și mai durabile decât au crezut și subliniază că Fed are instrumentele adecvate – creșterea ratelor – pentru a rezolva situația.

„Fed și-a dorit inflația în mare parte din ultimii 10 ani și nu a reușit să o genereze cu relaxarea cantitativă și rate scăzute ale dobânzilor”, a spus Miskin. „Dar acum este aici și doar arată că trebuie să fii atent la ceea ce îți dorești.”

Așadar, declarația de după reuniune va reflecta probabil realitățile inflației, precum și forma în schimbare a economiei, pe măsură ce se îndreaptă către un viitor post-criză.

Economiștii și strategii de piață de la Bank of America se așteaptă la câteva schimbări: o notă care explică procesul de “tapering” și natura sa flexibilă; o schimbare în caracterizarea inflației, de la „reflectarea factorilor tranzitorii” la adăugarea unui calificativ precum „în mare parte” sau „parțial”; și poate unele îndrumări fie din conferința de presă a lui Powell, fie din declarația FOMC despre reducerea achiziţiilor FED.

La urma urmei, FED va cumpăra în continuare mai multe obligațiuni decât a avut vreodată înainte de criză în următoarele câteva luni, iar bilanțul său de 8,6 trilioane de dolari va continua să crească la peste 9 trilioane de dolari la începutul anului viitor. Nu există încă discuții cu privire la momentul în care Fed își va reduce efectiv deținerile de obligațiuni și probabil că acest lucru nu va avea loc până când creșterile ratelor dobânzilor nu vor fi în curs.

Piețele sunt pregătite pentru reducerea achiziţiilor FED, dar astfel de ocazii pot fi o sursă de volatilitate a pieței. Așa că Powell va trebui să-și aleagă cu grijă cuvintele.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)